Tfue žaluje FaZe a může to změnit svět esportu

Tfue žaluje FaZe a může to změnit svět esportu
13:35, 21.05.2019

Pokud nesledujete dění kolem Fortnite, asi vám jméno Tfue mnoho neřekne. Pravdou však je, že už rok se drží v povědomí jako jeden z nejlepších hráčů Fortnite. Na svém kontě má nejvíc vyhraných peněz a už se mu povedlo kvalifikovat na červnový World Cup. Navíc je ktuálně největším streamerem Twitche (překonal Ninju). Zatímco FaZe můžete znát, protože se jedná o stálici ve vodách esportu. Mají týmy napříč různými hrami a spoustu youtuberů, vyznačují se takovým tím hodně moderním mladým životem v LA. Tyto dvě entity loni vytvořili spojení FaZe Tfue a nyní se zřejmě rozpadá.

Za vším stojí včera zveřejněná žaloba, kterou podává hráč Turner "Tfue" Tenney proti společnosti FaZe. V něm říká, že jeho smlouva porušuje několik zákonů v Kalifornii a zejména jeden ohledně zastupování talentovou agenturou. Mluví se tam o tom, že si společnost bere až 80% peněz a neumožňuje mu mít své vlastní sponzory. Tahle část sporu je celkem korektní a nikdo nezná detaily smlouvy. Není moc co řešit, to je na posouzení právníků a případně soudu.

V druhé části žaloby se mluví o tom, že Tfue byl donucen přestěhovat se do jejich domu a tam na mejdanech nabádán ke konzumaci alkoholu před dovršením 21 let. A navíc, že byl nucen dělat kaskadérské kousky a při nich si navodil zranění. Tady začíná celá žaloba trochu zapáchat. Jak je to s konzumací alkoholu ve věku dvaceti let si dovedeme každý představit, ke smůle Tfua existují videa, kde opravdu nucen nebyl. Ale to je na posouzení. Zajímavější jsou ty kaskadérské kousky. Tfue nevznikl z Fortnite, ale byl hvězdou Destiny 1, ale ještě předtím se svými dvěma bratry měli rozjetou youtube kariéru. Ta kariéra se skládala z různých kravin někdy až připomínající Jackass. Skoky do vody z výšky byly zcela běžné. Proto tento bod působí opravdu zcestně.

Z tohoto všeho jde usoudit pár věcí. Tfue svou velikostí přerostl FaZe, o tom není pochyb. Ale na tuto úroveň mu cestu rozhodně FaZe velmi ulehčilo. Že před rokem podepsal kontrakt, který jej nyní stojí pravděpodobně miliony dolarů, to je také dost pravděpodobné. Proto celá žaloba vypadá jako způsob jak se vykroutit ze smlouvy a její formulace na "špatné zacházení s nezletilým" působí jako typická právní hra. FaZe určitě nejsou svatí a nic nedělají z dobročinnosti, ale jsou stálicí na esport scéně a takovýhle útok od tak velkého hráče jim může ublížit, i kdyby všechna obvinění byla lichá.

Jak to vše dopadne je těžké odhadovat, ale k soudu se to pravděpodobně nedostane. Tiché vyrovnání mezi právníky bude ku prospěchu obou stran. Že to pomůže zvednout povědomí o tom, že "podepsat" s nějakou organizací není jen tak je fakt. Už delší dobu, hlavně kolem Fortnite, se množí rádoby organizace, které podepisují mladé hráče aniž by jim vůbec něco platili (což rozhodně není případ FaZe).


DALŠÍ

CGwillWin