recenze
Desítka

Desítka - recenze
Desítka - recenze
12:00, 01.06.2019

Vedomostné a kvízové stolné hry sú u nás stále vyhľadávaným artiklom, aj napriek evidentnému chradnutiu mozgov celej našej civilizácie. Snáď mi tento suchý vtip, či presnejšie narážku na rapídne klesanie priemeru IQ v našich dvoch republikách, prepáčite, avšak pri pripravovaní textu k recenzii na minuloročný projekt Desítka z producentskej dielne MindOK som si to nedokázal akosi odpustiť. Čo to teda je tá malá oranžová krabička, ktorá by sa skôr ujala ako čierna skrinka v šatni slovenských hokejistov?

Šesť spôsobov ako sa mýliť.

Klik pro zvětšení (Desítka - recenze)

Z názvu je vám asi jasné, že číslovka desať tu hrá prim. V tomto prípade ide o počet odpovedí na otázky z desiatok rôznych odvetví, od cestovania, cez matematiku až po televíznu tvorbu. Samotná, ako to autori nazvali, chytrá krabička je slušne spracovanou schránkou na zdanlivo šialený počet 2000 otázok, ktoré si môžete postupne otestovať v dvoch až ôsmych hráčoch. Pri maximálnom zaľudnení vašej izby však rátajte s tímovou spoluprácou, a teda rozdelením do dvojíc. Následný koncept interakcie na otázky je potom úplne prostý. Jeden zo zúčastnených začína presunutím kartičky zo spodnej strany do vrchu a akonáhle prečíta zadanie, už môže vyťahovať jeden z desiatky čiernych kolíkov a hádať/tvrdiť správnu alebo nesprávnu odpoveď.

Kompaktnosť predurčuje Desítku na používanie aj mimo domova.

Klik pro zvětšení (Desítka - recenze)

Veľkou výhodou je tu rýchlosť a svižnosť, za predpokladu, že sa spoluhráči nezaseknú. Tak či onak, počet odpovedí a tipov sa tu svojou výškou stará o príjemné predávanie oranžového boxu z ruky do ruky a v princípe môžete pri hraní sedieť za stolom plným jedla, ako aj stáť na chodbe rútiaceho sa vlaku. Pokiaľ ste schopní udržať box v jednej ruke, nič vám nebráni si cibriť mozog a budovať taktiku založenú na progresívnej zdržanlivosti. Nie vždy je totižto vhodné skúšať odpovedať a ak si nie ste práve istí a nechcete stratiť svoje nahromadené body (za každú nesprávnu reakciu z desiatich sa vám jeden bod odráta), je ideálnejšie vysloviť slovíčko "pas" a sledovať svojich kolegov ako sa potia.

Jedna z mojich najobľúbenejších stolových hier poslednej doby.

Klik pro zvětšení (Desítka - recenze)

Donedávna som sa rád v spoločnosti profiloval ako akýsi odborník na všetko a tam, kde ma daná téma zatlačila doslova do kúta, som vždy a rád ťahal tradičný tip s maskovacím úsmevom. Akonáhle sme ale začali aktívne testovať Desítku, všetky moje masky padli na zem a musel som uznať, že rozmanitosť a okruh daných kategórií je tak veľký, že u tejto spoločenskej hry sa nielen zabavíme, ale aj čo to naučíme a to je veľký prínos, zvlášť v dnešnej dobe. Desítka vás nechce držať mimo pozornosti a ak máte o danej téme nejaké povedomie, môžete z jednej otázky vytrieskať obrovské množstvo bodov. Mechanika výmeny kartičiek by síce potrebovala možno intuitívnejší prístup, ale časom každý plast takzvane povolí a ani táto časť postupu zadávania otázok nebude problémom.

Potreboval by som DLC v podobe novej sady úloh.

Klik pro zvětšení (Desítka - recenze)

Čím viac bude samotný box žiariť na vašich oslavách a stretnutiach, o to skôr hrozí efekt kompletného poznania. Ani dve tisícky otázok totižto nevydržia večne a skôr či neskôr niekto zahlási; ale toto sme tu už mali! No a v tomto momente sa z Desiatky začne logicky vytrácať akékoľvek čaro záujmu a ak ho hneď nedáte niekomu, kto u stolu nesedel s vami, skončí na polici zabudnutia skôr, než si stihnete spomenúť na jeho cenu. Autori (Christoph Reiser a Arno Steinwender) by preto mohli časom prísť s akousi dodatočnou expanziou, ktorá by za príplatok naštartovala záujem o ich produkt úplne nanovo.

Koupit hru Desítka

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti MindOK

Klik pro zvětšení (Desítka - recenze)

SKVĚLÉ
89%
CZECHGAMER
Výborný kvíz plný zaujímavých otázok, ktorý sa však na môj vkus vyčerpá možno až príliš skoro

CGwillWin