recenze
Yoshi's Crafted World

Yoshi's Crafted World - recenze
Yoshi's Crafted World - recenze
12:00, 05.04.2019

Životopis dráčika s roztomilou zelenou tváričkou a malým chvostíkom sa začal písať ešte v roku 1995, kedy mu Nintendo skúsilo dať šancu stať sa rovnako veľkou hviezdou ako samotný inštalatér Mario. V projekte Super Mario World 2: Yoshi's Island si tak svoj debut, v zmysle akýchsi druhých huslí, však musel tvrdo odpracovať a spomínaného maskota nosiť kade tade po klasických 2D úrovniach. Už vtedy sa ale jeho prejav stal v očiach miliónov majiteľov konzole Super Nintendo ceneným spestrením a aj preto sa dva roky neskôr mohol konečne prejaviť v sólovej plošinovke Yoshi's Story. Dodnes bolo pod jeho hlavičkou vyrobených osem projektov a práve ten najnovší nám s veľkým očakávaním pristál nedávno na stole.

Yoshi je milovník umenia a každé jeho nové dobrodružstvo je tak akousi virtuálnou vernisážou bez derniéry.

Klik pro zvětšení (Yoshi's Crafted World - recenze)

Nadviažem v rýchlosti na poslednú vetu z prvého odseku, kde som zámerne spomenul pracovný stôl. Ak si niečo podobné teraz dokážete vybaviť v hlave a spočítať všetky tie bežné predmety a materiály, ktoré sa vám tam často bezcieľne povaľujú, zároveň ste schopní identifikovať väčšinu level dizajnu u hry Yoshi's Crafted World. Switch, rovnako ako jeho neúspešný predchodca, sa tak stáva v spojení s týmto projektom akýmsi interaktívnym umeleckým plátnom a divadlom v pohybe. Scénografia 2,5 D úrovní v hre je totižto vytvorená z bežne videných materiálov ako papier, vata, lepidlo, sadra, špagátik, špendlík, koláčik, kvetina, drevo, hlina, ceruzka, pero a tak ďalej a tak podobne. Po vzore minulých dielov tejto IP tu tak zase raz môžeme obdivovať originalitu nápadov štúdia Good-Feel, ktoré pre Nintendo za tie roky vytvorilo rovnako čarovné art pozadia v hrách Kirby's Epic Yarn a Yoshi's Woolly World. Všetky nadobudnuté skúsenosti sa im v hlavách dokázali zúročiť a výsledok v zmysle technickej a vizuálnej stránky je niečím výnimočným, respektíve neopakovateľným.

Kooperácia dvoch drakov kompletne mení celú zábavnosť.

Klik pro zvětšení (Yoshi's Crafted World - recenze)

Zhruba desať hodín detskej radosti vás čaká v prípade, ak sa rozhodnete pozbierať všetky bonusy v zmysle kvetín ako aj špeciálnych mincí. V prípade, ak sa vám Yoshi dostane do hlavy v pozitívnom slova zmysle, verím, že samotná doba hrania bude pre vás intenzívnym zážitkom. Treba si však uvedomiť pár dôležitých faktov a ešte než vytiahnete peniaze a pobežíte do obchodu, alebo eShopu, tak si ich teraz spoločne prejdeme. Yoshi's Crafted World fakticky neprináša v zmysle hrateľnosti nič nové a opäť len stavia na rokmi preverených nápadoch z minulosti. Na jednej strane sa tak musíte pomocou zbierania vajíčok (pokojne aj zjedením nepriateľa a následnou premenou na škrupinu) prekliesniť cez často známe formy súperov a na tej druhej neustále sledovať okolie. Práve tam je totižto rafinovane skrytý všetok ten postranný obsah, ktorým autori doplnili samotné scenérie. Chce to dosť dobré oko a niekedy aj rýchlu mušku pri strieľaní vajíčok, keď sa v pohybe snažíte zasiahnuť konkrétny cieľ. Toto je ale po boku samotnej grafiky (ak sa to tak dá vôbec nazvať) ten najlepší motivačný element celej hry.

Pozbierané mince slúžia na nákup tajomných oblekov.

Klik pro zvětšení (Yoshi's Crafted World - recenze)

Vrátim sa teraz opäť k spomenutým a dôležitým pilierom otázky či kupovať, alebo nie. Po boku takmer nezmenenej hrateľnosti si totižto treba uvedomiť aj stále a zámerne jednoduchšiu náročnosť. V prípade, ak nechcete nájsť každý skrytý kvet alebo s úspechom dokončiť pár zaujímavých 3D minihier, tak vám Yoshi bude pripadať ako prechádzka bez jediného zakopnutia a vo výsledku možno aj totálna nuda. Preto je dosť dôležité si jednak náročnosť okoreniť prítomnosťou statusu energie (je tu totižto aj totálne jednoduchý režim pre deti) a hlavne, kooperáciou s kolegom. Dvaja dráčikovia sa tak môžu spoločne vydať na zaujímavé dobrodružstvo plné šialených skokov do neznáma a neustálej hlášky; "Môžeš ma prosím ťa konečne vypľuť?". Testoval som logicky aj tento aspekt hrateľnosti a musím uznať, že zábavnosť vzrástla na dvojnásobok. Interakcia medzi dvoma hráčmi môže prebiehať vo forme nosenia na chrbte, a teda aj dosiahnutia väčšej výšky, alebo zjedením svojho brata a následným použitím vo forme projektilu. Nie vždy je totižto po ruke vajce a každý náboj sa hodí.

Kto má chuť vypočuť si postupne odomknutý zoznam pesničiek, alebo prezrieť vývojárske arty, dostane príležitosť.

Klik pro zvětšení (Yoshi's Crafted World - recenze)

Nový Yoshi sa snaží zakryť podobnosť so svojou minulosťou pomocou kupovania akýchsi oblekov z rovnakého materiálu, z akého je aj celá jeho hra. Tento aspekt mal asi pomôcť v zmysle zjednodušenia počas náročnejších bojov (bossovia môžu dať v pár prípadoch trošku zabrať), keďže často vtipné obleky fungujú ako dočasné brnenie, avšak vo výsledku je to skôr nepotrebné a verím, že väčšina z vás by sa ani neobťažovala dané predmety nakupovať. Pokiaľ áno a chcete vidieť každý jeden dizajn, určite vám bude odmenou častý úsmev na perách, na hrateľnosť samotnú to ale valný dopad nemá. Čo dodať záverom? Máme tu pre vás ďalšiu AAA exkluzivitu na Switch, ktorej najväčšia zbraň leží na ramenách originálneho grafického a umeleckého artu. Hra ako taká je navyše dostupná nielen pre mladšie publikum, doslova pre deti, ale aj pre vyspelejších jedincov s chuťou spolupracovať po boku kolegu. Krátkosť celého, inak samozrejme opäť absolútne banálneho, príbehu môže niekomu vyložene vadiť, avšak aj za predpokladu, že vás nezaujmú postranné bonusy, tak tých päť až šesť hodín máme istých.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti JRC

Klik pro zvětšení (Yoshi's Crafted World - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

Ceny hry Yoshi's Crafted World srovnáte na Zboží.cz.

Klik pro zvětšení (Yoshi's Crafted World - recenze)

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Čarovný svet postavený na už notoricky známom princípe

CGwillWin