recenze
Tropico 6

Tropico 6 - recenze
Tropico 6 - recenze
12:00, 01.04.2019

Strategická, politická a manažérska simulácia menom Tropico je už pevnou súčasťou hernej scény po dobu osemnásť rokov a za tak dlhý čas stihlo hneď niekoľko spoločností priložiť takpovediac ruku k dielu. Naposledy to bolo bulharské zázemie pod vlajkou Haemimont Games, ktoré dokázalo spracovať celé tri časti tejto IP a každá jedna bola skvostom vo svojom obore. Preto som sa ja osobne trošku čudoval nad produkčným rozhodnutím koncernu Kalypso Media presťahovať vývoj šestky do svojho rodného Nemecka, a to konkrétne štúdia Limbic Entertainment. Dôvody sú nateraz asi nepodstatné, keďže šiesty diel Tropica aktuálne prichádza na trh, a to zatiaľ tradične len pre PC platformu. Opäť som si teda navliekol krásnu uniformu hodnú distingvovaného diktátora a pustil sa do budovania totalitného ostrova, kde si bez môjho súhlasu neprdne ani ovca.

Konzolové verzie hry Tropico 6 nemajú momentálne presný dátum vydania, ale hovorí sa o letnom období, čo je dosť tematické.

Klik pro zvětšení (Tropico 6 - recenze)

Aktívne sa zúčastňujem na poctivom vykorisťovaní svojho z donútenia šťastného obyvateľstva už od roku 2009, kedy sa mi do rúk dostala trojka vo vôbec prvom porte na nejakú konzolu. Toho času to bol Xbox 360 a ešte dnes ma zo sna budia spomienky na nočnú moru podfarbenú vysokou horúčkou, kde som donekonečna budoval drevené chatrče pre chudobnú časť ostrova. Úplne počujem šuchot od slnka spáleného rákosia miesto poctivej strešnej krytiny. Poďme ale od spomienok na roky dávno minulé skokom do modernej súčasnosti, respektíve do najnovšieho zárezu tejto netradičnej a stále vysoko cenenej stratégie. Na prvý pohľad sa v zásade nič veľké nezmenilo. Zase si vyberiete svoj predobraz toho najsexy diktátora s poctivou huňatou bradou (LGBTQ frakcia bude z editoru nadšená, keďže sa tu dá vytvoriť skutočný a nefalšovaný transgender v dúhových nohaviciach) a opäť raz skúsite doviesť malé tropické súostrovie na vrchol ekonomickej samostatnosti. Vytvoriť dobre fungujúcu mašinériu spokojných pracovníkov s usmiatym výrazom na tvári, ktorí nezabúdajú odvádzať dane a velebia vašu božskú podstatu. No ak by sa počas niekoľkých pokusov nič z toho akosi nezačalo napĺňať, tak jednoducho prejdete na bleskový komunizmus a ten šťastný výraz im na tie ich nevďačné ksichty narazíte tvrdou päsťou!

Slávnostné príhovory sa zase raz vrátili.

Klik pro zvětšení (Tropico 6 - recenze)

Tropico s číslovkou 6 je zase raz tou očakávanou dávkou osvieženia z karibskej oblasti, kam turisti radi chodia utrácať doláre a eurá. Nečakajte žiadnu evolúciu v tom, čo táto séria ponúkala od spomenutého prelomu tisícročia, keďže všetky fungujúce zložky sú tu zase raz prítomné a sem tam doplnené o jemné novinky. Tou najzásadnejšou je rozhodne možnosť prepojiť až tri ostrovy do jedného celku, a to pomocou prepracovanej infraštruktúry. V minulosti sa na tento dôležitý aspekt budovateľského konceptu akosi u značky Tropico zabúdalo a konečne tak môžeme vybudovať veľkolepé a monumentálne mosty nad modrastou morskou hladinou. Riadenie súostrovia automaticky otvorilo oveľa širšiu škálu obchodnej stratégie. Tentokrát sa nemusíte obmedzovať s jedným biznis plánom, ale naopak to rozbehnúť hneď v troch verziách. Na jednom ostrove skúsite zarábať na naivných turistoch, čo vyhodia hromadu peňazí za výlet do džungle. Na ďalšom ostrovčeku naopak investujete kapitál do baníctva, a teda zlata. No a ten tretí dobrácky prenecháte chudobnému domorodému obyvateľstvu, ktoré môžete veselo vykorisťovať bez toho, aby sa do toho plietli tí otravní panáci z OSN.

El Presidente sa vrátil a to prekvapivo vo vysokom technickom spracovaní.

Klik pro zvětšení (Tropico 6 - recenze)

Nováčikovi v sérii, pre ktorého je samozrejme šestka vôbec najlepšou voľbou, môžem s radosťou odporučiť už súčasný launch nákup. Na moje prekvapenie sa totižto technickú stránku podarilo vyladiť ešte počas review okna a osobne som, až na pár grafických detailov, nezaznamenal nejaké zásadné problémy. Nebolo však v mojich silách dostatočne otestovať multiplayer schému, ktorá ponúka režim pre štyroch hráčov, a to ako PVP tak klasickú kooperáciu. Aj napriek tomu som postupne hodinu po hodine, ako roky mojej prosperity pribúdali, nachádzal čoraz viac zaujímavých noviniek. Nebudem tu dopodrobna opisovať už známe veci ako nepredvídateľný systém prírodných ale aj ľudských katastrof, ktorý vám behom jedného roka môže ekonomiku podkopať ako krt susedov záhon. Skôr sa sústredím na úžasne a s prehľadom spracovaný systém politického okna, a to vrátane obchodu a výskumnej časti. Podrobný tutorial vás krásne ponorí do jednotlivých možností celej hrateľnosti a následne po spustení od roku 1900 sa už len sústredíte na svoju vlastnú verziu tropického raja. Chcete byť zlí a vykorisťovať? Nie je problém. Chcete skúsiť demokraciu a nasledovať trend západu? Nie je problém. Chcete komunizmus klasický alebo s ľudskou tvárou? Je to len a len na vás. Podstatné však je, že Tropico 6 dokonale otvorilo vrece plné herných mechaník v zrozumiteľnej podobe.

Sountrack je stále dosť malý! Chcem viac dôvodov na vrtenie bokmi!

Trošku zamrzí akési opakovanie stále tej istej postupnosti dobového zasadenia. Studená vojna, koloniálna éra a samozrejme dve svetové vojny. Tu by som od vývojárov očakával trošku invencie a príchod s novými nápadmi, keďže naše dejiny poskytujú často až príliš hustú inšpiráciu. Tak či onak som u šiesteho Tropica ostal zaseknutý na poriadne dlhý čas a už teraz sa teším na pripravované DLC expanzie, ktoré dúfam tradične rozšíria aj žalostne malý počet inak úžasných skladieb. Aj cez to všetko sa dajú tie ostrovné rytmy počúvať dookola a krásne si dotvárať realitu vlastnej vlády. Mimochodom, počas postupného vývoja jedného z mojich ostrovov som sa snažil si spomenúť na predchádzajúci diel v zmysle celkových pocitov a zistil som, že noví vývojári v zásade len položili ďalšiu radu tehál na už vynikajúco fungujúce základy. Ich primárnou inováciou, ak nerátam nejaké mosty a dopravnú infraštruktúru, bolo oveľa hlbšie zameranie výskumných atribútov v zmysle politiky. Ako domáca, tak i zahraničná politická otázka je tak ďalšou zo zástupu zábavných realizácií vás ako vodcu národa. Práve tu sa prejavia všetky tie chúťky byť aspoň raz v živote konečne nemilosrdný bastard, ktorému nerobí problém účelovo hazardovať so zdravím svojich voličov, len aby ste si udržali plné konto vo Švajčiarsku a pozíciu vládcu.

Záverom krátky súhrn. Pokiaľ ste od šiestej časti tejto série očakávali nejaký zásadný progres, budete asi značne sklamaní. Tropico 6 je jednoducho v úvodzovkách len o niečo lepšou zábavou, ktorá si však aj cez to všetko nájde patričnú El Presidente klientelu. Ekonomický part síce tradične nevykazuje nejakú komplexnosť a stopercentnú premyslenosť, avšak opäť sme sa v tomto bode posunuli smerom vpred. Technickej stránky sa navyše premiérovo nemusíte vôbec obávať, čo bolo pre mňa celkovo asi najväčším prekvapením.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Kalypso Media

Klik pro zvětšení (Tropico 6 - recenze)

Recenzovaná verze: PC
SKVĚLÉ
84%
CZECHGAMER
Staré známe mechaniky dobre preverené časom a pár zaujímavých noviniek

CGwillWin