hw
recenze
SSD disk WD Black SN750 1TB

SSD disk WD Black SN750 1TB - recenze
SSD disk WD Black SN750 1TB - recenze
12:00, 21.05.2019

Nedávno jsme vám představili novou řadu SSD disků z dílny WD. 1TB model SN750 jsme dostali k testování a musím říct, že pokud uvažujete o koupi nového SSD disku, v tomto případě vás za rozumnou cenu čeká docela pěkná muzika. V loňském roce jsme se dočkali druhé generace pro M.2 v podobě disků SN700, mladší bratr v podobě toho dnešního SN750 svého předchůdce překonává ve všech směrech, i když na pohled vypadají identicky.

Za rozumnou cenu vás čeká hodně dobrá muzika

Klik pro zvětšení (SSD disk WD Black SN750 1TB - recenze)

Lepší firmware přinesl o dost vyšší výkon a správu dat, herní režim a časem se k nám dostane i varianta s kapacitou 2TB a vlastním chlazením. Na trhu jsou tedy zatím 3 varianty, 250GB za 2200 korun, 500GB za 3200 korun, 1TB za 6500, během roku bude dostupný i ten dvouterový, který pořídíte za cenu 12 000 korun. To je poměrně odpovídající.

Klik pro zvětšení (SSD disk WD Black SN750 1TB - recenze)

Zapojení disku zvládne i středně cvičená opička, cvak a šroubek.

Klik pro zvětšení (SSD disk WD Black SN750 1TB - recenze)

Diskový kontrolér uprostřed je čip 20-80-007011, PCI-e převodník a procesor ARM se třemi jádry. Uprostřed PCB vidíte diskovou cache a paměťový čip.

Na nových systémech, které mají ovladače NVMe už nainstalované, nebudete mít problém s ničím, ale starší desky musí mít podporu v BIOSu. WD drivery samotné nenabízí, takže se budete muset spolehnout na vlastní zdroje. Zajímavý je ale software SSD Dashboard, který si můžete ke svému disku stáhnout, s kompletně novým vzhledem a herním módem. Ten vypne úsporné funkce disku a tím zlepší latenci. V programu můžete sledovat parametry jako výkon a přenosovou rychlost či upravovat nastavení, spustit diagnózu a další. Výhodou je, že disku neklesá výkon s teplotou, jak tomu bylo u předchozího modelu.

Summa summarum

Western Digital slíbili posunout laťku výkonu za nízkou cenu, a to se jim podle všeho podařilo, za podobnou cenu o dost překonává svého největšího konkurenta, kterým je Samsung 970 Evo (nebo nový PLUS). Stabilní 2,6 GB/s čtení, v rychlosti zápisu to sviští rychlostí 1,6 GB/s. Pokud tedy uvažujete o koupi výkonného disku v této cenové relaci, WD Black SN750 nevypadá, že by měl silnou konkurenci. Lehce ovladatelný firmware je dobrým bonusem. A hlavně oproti loňskému modelu už není vysloveně nutné chladit, protože teplota nemá vliv na výkon, takže chlazením "pouze" prodloužíte životnost.


CGwillWin