recenze
Zombicide: Zelená horda - masakr pokračuje

Zombicide: Zelená horda - masakr pokračuje
Zombicide: Zelená horda - masakr pokračuje
12:00, 23.11.2018
Vzhůru na západ

V předchozích dílech Zombicide (které jsme recenzovali tady) jsme ke všem svatým posílali nesčetné hromady hubených i tlustých vesničanů. V Zombicide: Zelená horda, samostatně hratelném rozšíření, se 1-6 hráčů utká opět se zástupy nepřátel, tentokrát se jedná o nechvalně známé orky. Ti s lidmi vedli válku o území a suroviny ještě v dobách, kdy pradědův děda byl pouze jiskrou v oku svého otce. Až příval zombií odvedl jejich pozornost od lidského území, ale ne nadlouho - z bitev se nakažení orci vraceli se stejnou krvežíznivostí, tentokrát však netoužili po lidských zásobách, ale po lidech samotných...

Klik pro zvětšení (Zombicide: Zelená horda - masakr pokračuje)

Stará melodie, nové sloky

Zombicide: Zelená horda obsahuje 10 scénářů (+1 úvodní), které jako u předchozích verzí sestavují jeden příběh, 9 nových mapových dílů, 6 čerstvých a na boj připravených hrdinů a celou armádu nakažených orků. Veškeré herní mechaniky - viditelnost, hluk, pohyb, souboj a další - fungují stejně jako v původní Zombicide. K tomu Zelená horda zavádí několik nových vychytávek, jako jsou zátarasy, živé ploty a zatopené zóny. Zátaras je klasická barikáda, kterou můžete přehradit cestu nebo domovní dveře, aby se k vám zombie-orci nemohli dostat a museli si najít jinou cestu ke své kořisti. Přes zátaras se nemají jak dostat ani přeživší, tak si dejte pozor, ať někde neuvězníte své přátele. Ale viditelnost (a tedy útoky zbraněmi na dálku a kouzly) barikáda nijak neovlivňuje, takže na procházející hordu můžete bez omezení a do sytosti pálit o sto šest až sedm.

Pozor! Pokud se zombie/orci nemají jak jinak na cílové místo dostat, než skrz zátaras, automaticky ho ve svém tahu zničí.

Klik pro zvětšení (Zombicide: Zelená horda - masakr pokračuje)

Živé ploty nezadrží nikoho v průchodu, ale blokují viditelnost - ideální pro hru na schovávanou s orčí zrůdou. Slyšet vás ale je pořád, takže se ujistěte, že vaši kamarádi představují dostatečně hlasitou návnadu, aby jen jedno políčko vedle vás prošla klidně celá orčí armáda. Toto je vskutku osvěžující přídavek, který přidává na důležitosti hluku, který jsme v původní hře využívali jen minimálně. Oblasti pod vodou o něco zpomalí váš pohyb, který si zde vyžádá hned dvě akce/políčko, ale zato se zde nachází často velmi nápomocné římsy. Vy se na ně totiž dostanete (pomocí dvou akcí), ale orci/zombie ne - musí obcházet. Na rozdíl od zátarasu tady nemají jinou možnost. Znát mapu a všechny její součásti je zase o něco důležitější, než bylo v základní verzi, protože tak můžete zombie lákat do pastí a těsně unikat ze zdánlivě bezvýchodných situací. Pocitově je to ještě o něco akčnější než Černý mor a Wulfsburg, a to i přesto, že tam vás honila smečka vlků. A když si obě rozšíření spojíte, i toto se může stát realitou.

Klik pro zvětšení (Zombicide: Zelená horda - masakr pokračuje)

Za plotem nikdy posledním krokem

Živé ploty představují další zajímavou a potenciálně smrtící mechaniku: Pokud se proderete za plot do oblasti, kam žádný jiný přeživší nevidí, hodíte kostkou a v případě, že máte smůlu a padne • , objeví se na vašem místě potulný chodec. A jestli to byl váš poslední krok a nemá vás kdo zachránit, dostanete hned v další fázi zombií tečku na solar za dva body poškození. Stejně jako ve starších verzích má každá postava 3 životy, takže za živý plot opatrně.

Klik pro zvětšení (Zombicide: Zelená horda - masakr pokračuje)

Herní tempo je stejně jako u předchozích her svižné a zkušení hráči jedou jak dobře namazaný stroj. Pokud je toto vaše vůbec první Zombicide hra, s pochopením hry a všech schopností postav můžete mít zprvu potíže, protože jich je opravdu hodně - manuál je váš nejlepší kamarád. Jen vysvětlení pojmů a dovedností se věnuje posledních 5 stran. Všechno je vysvětlené precizně a žádná schopnost by neměla mást ani nováčky, co naposledy v 90. letech hráli Dostihy a sázky. Týmová práce je jako vždy na prvním místě, stejně jako v prvních dvou hrách je hloupé hrabat všechny zkušenosti na jednu postavu, díky které se pak budou oživovat kvanta jednotek, ale ostatní postavy budou moc slabé na to, aby se s nimi vypořádaly.

Klik pro zvětšení (Zombicide: Zelená horda - masakr pokračuje)

Orci se sypou... A sypou to

Z původních dvou Zombicide jsme zvyklí, že je dost nemoudré nechat se chytit zombiemi a snažit se s nimi setrvávat v jedné oblasti. U orků to platí doslova dvojnásob, protože chodci, tlusťoši a nekromant způsobují hned 2 poškození jedním zásahem. Zrůda funguje stejně jako z Černého moru nebo Monstrvlk z Wulfsburgu, a to tak, že každého přeživšího bez možnosti obrany rozsápe. Ale 2 poškození obyčejným orčím chodcem znamenají, že už dva jsou pro vaši postavu smrtící, opravdu je nenechávejte, ani přivonět.

Tvůrci této hry nezvolili název "horda" náhodou. Mimo mapu totiž nabývá na síle orčí horda, která čeká na příležitost, až ve fázi oživení dostane pokyn vyrazit na lov. S každým klasicky oživeným orkem/orky (kromě zrůdy a nekromanta) se totiž k hordě přidá jedna postavička stejného typu. Nekromant k hordě přidá jednoho chodce, běžce a tlusťocha naráz.

Klik pro zvětšení (Zombicide: Zelená horda - masakr pokračuje)

Trebušej!
A to nejlepší na konec - trebuchet (jediná správná a akceptovatelná výslovnost je v nadpisu, ideálně s důrazem na BUŠ, protože zbuší nepřátele). Obléhací zbraň, která dokáže vrhnout 90 kilo na vzdálenost 300 metrů, je součástí většiny scénářů. S její pomocí lze jednak útočit na kterékoliv místo na mapě vzdálené minimálně 2 pole (tedy ne na přilehlá pole s trebuchetem) a mezi živými a mrtvými orky způsobit pořádnou fluktuaci. Na výběr máte několik typů munice - kamení, cihly a balvan. Kamení způsobí jedno poškození, ale zase házíte šesti kostkami - ideální na čištění shluků chodců s nekromantem. Cihly se bez problémů vypořádají s tlusťochy, ale k dispozici máte jen 3 kostky. A devadesátikilový balvan je schopný zamordovat i zrůdu. Jen k tomu máte pouze jednu šanci (kostku). Háček je pouze v tom, že střelba z trebuchetu vyžaduje 3 akce přeživšího, takže většinou za kolo neuděláte nic jiného. A hlavně - můžete útočit i do čekající hordy. Ta se bere jako stojící na jednom políčku (i když mimo hratelnou mapu) a stále platí pořadí určování pořadí cílů jako při útocích na dálku.
Tip: Než začnete operovat s trebuchetem, najděte na přeživšího alespoň jedno očarování, na které využijete tu jednu extra akci od žluté úrovně.

Klik pro zvětšení (Zombicide: Zelená horda - masakr pokračuje)

Hrdinové, spojte se!

Zelená horda je kompatibilní s oběma předchozími vydáními série Zombicide: Černý mor i Wulfsburg, takže chcete-li větší výzvu v podobě až 3 zrůd (zombie, orčí a Monstrvlk) a 2 nekromantů, vzhůru do toho. Jediné, co tím utrpí, je horda zombie orků, která se nebude rozšiřovat tak rychle, když v balíčku budou i jiné než jen orčí karty. Ale koho zajímá nějaká horda, když má za patami Monstrvlka, tři běžce a tlusťocha. Summa summarum, Zombicide: Zelená horda je umně vytvořené rozšíření, které výborně funguje jako samostatná hra, ale přidává dost nových prvků, že skvěle obohatí i obě hry předešlé a opět k sobě přitáhne i veterány.

Klik pro zvětšení (Zombicide: Zelená horda - masakr pokračuje)

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme společnosti Blackfire.

Klik pro zvětšení (Zombicide: Zelená horda - masakr pokračuje)

Ceny hry Zombicide: Zelená horda srovnáte na Zboží.cz


SUPER
97%
CZECHGAMER
Podařené rozšíření postavené na silných základech. Nespí na vavřínech a představuje pár skvělých novinek, které nadchnou i veterány.

CGwillWin