preview
The Blackout Club

The Blackout Club - preview
The Blackout Club - preview
12:00, 13.11.2018

The Blackout club je hororová detektivní akce z pohledu první osoby, kterou si můžete užít až se třemi dalšími přáteli. Studio Question, jehož osazenstvo tvoří vývojáři legendárních Bioshock 2 a Infinite, zasadilo příběh do malého města, ve kterém se v noci dějí prazvláštní věci. Všichni totiž ze spánku vstávají z postelí a náměsíčně chodí ulicemi, ráno si nikdo nic nepamatuje. Několika teenagerům se povedlo uprostřed takové epizody probudit, ale když se snažili to říct dospělým - rodičům, ve škole nebo policii -, setkali se skoro až s výsměchem. Rozhodli se tedy založit klub Blackout dedikovaný vyšetření této záhady. A vy jste jeho nejnovějším členem.

Klik pro zvětšení (The Blackout Club - preview)

Zavři oči, abys viděl

Tutoriál začnete jako jedna z dívek, jejíž rodiče odjeli na romantickou večeři a přes noc ji nechali samotnou doma. Postupně se naučíte ovládání a základní herní mechaniky. Co se toho prvního týče, není to nic neobvyklého, postava dovede běhat, skákat, krčit se, lézt po laně či žebříku. Zajímavé jsou ale ostatní aspekty hry, jako viditelnost a hluk, na které si budete muset dávat setsakramentský pozor. Někteří ospalci totiž nevidí, ale o to lépe slyší, takže chodit kolem nich po kamenné podlaze nebo skákat ze střechy se nepovažuje za dvakrát moudré. Jste přeci jen čtrnáctileté dítě, nemáte sílu na to, abyste se konstantně prali s někým dvakrát větším než vy. Jiní dospělí mají baterky a dobře vidí, takže musíte věnovat pozornost tomu, kde stojíte, aby si na vás neposvítili. Neutečete. Dalším klíčovým prvkem, který hra představuje, je zavření očí. Díky tomu můžete jednak vidět "stopy", když se v rámci plnění svého úkolu ztratíte, ale hlavně vidíte postavu vašeho hlavního nepřítele - The Shape. Ten se objeví, když jste nepozorní a pácháte přečiny - jste hluční, perete se s dospělými a jinak tropíte alotria. Ovládání hry je intuitivní a dost jednoduché na pochopení, navíc volně přenastavitelné, kdyby vám nějaká klávesa neseděla. Za první víc jak desítku hodin jsme nepřišli na nic, co se ovládání týče, co by vysloveně rozbilo nebo jinak zkazilo hru.

Klik pro zvětšení (The Blackout Club - preview)

Jdeme na to

Zatím jsou ve hře dva typy "nepřátel" dospělých - jedni s klapkami na očích, kteří sice nic nevidí, zato je ale přiláká sebemenší narušení ticha, a průzkumníci s baterkou, u těch si musíte dát pozor na všechno, jak hluk, tak zorné pole. Jejich cílem je strážit chodby, koridory, cíle vašeho vyšetřování, a když se jim povede vás chytit, máte jen velmi limitované šance na únik. K tomu můžete využít předmětů, které najdete v truhlách - oslepujících granátů, uspávacích šipek nebo paralyzéru -, nebo přátel, kteří jsou poblíž. Ti mohou na dospělého skočit a po určité době ho srazit k zemi, tím ho na malou chvíli vyřadí ze hry.

Klik pro zvětšení (The Blackout Club - preview)

Když o sobě dáváte moc vědět, může se "probudit" to jediné, co vás dokáže zabít - The Shape. A zabitím je myšlena jakási posedlost.

Klik pro zvětšení (The Blackout Club - preview)

Ta v případě sólo hry znamená okamžitý konec, ale chytí-li vás Shape v rámci hry s přáteli, donutí vás opustit své tělo (můžete jen sledovat pohyb své nebo cizí postavy) a vy jste odkázání na ostatní, kteří k vám musí doběhnout a probudit vás. Vaše posedlost jim to ale většinou moc neulehčuje, protože postava chodí, jak se jí zlíbí, většinou se zatoulá pod kameru nebo mezi tři dospělé v jedné místnosti. A navíc se ostatních dětí bojí a snaží se utéct.

Klik pro zvětšení (The Blackout Club - preview)

Kamera, klapka... A horor!

Čeho jsme si na Blackout club vážili nejvíc, byla atmosféra, kterou skvěle doplnila absence lekavých scén. Drtivou většinu hry strávíte na špičkách, nalepení na obrazovce, s nastraženýma ušima, aby vám neunikl ani ten nejmenší náznak dospělého za rohem. Grafické zpracování hry je výborné, hru celkem v pohodě utáhnou i starší sestavy. Některé nepřesnosti se dají svést na předběžný přístup, ve kterém se nyní hra nachází, a jistě budou zavčas opraveny - vývojáři jsou celkem komunikativní a zdá se, že se hře budou věnovat podle nejlepšího vědomí a svědomí.

Klik pro zvětšení (The Blackout Club - preview)

Mise se generují náhodně, zatím je celkem málo úkolů, které můžete dostat, přeci jen předběžný přístup běží teprve od 30.10. K dispozici máte pouze omezenou část města, další oblasti se odemykají postupně, jak vaše postava získává úrovně. Zpočátku tedy procházíte východ, od úrovně 5 máte možnost dostat se na západní okraj města. Pochopitelně, pokud zvolíte misi na západě, budou všechny cíle zde, a to přesto, že je možné dostat se do východní části. Tam se můžete vybavit věcmi nebo získat nějaké bonusové dokumenty, ale to je všechno. Co do obtížnosti, tak rozhodně nepočítejte s tím, že to je procházka, kterou dáte s prstem v nose. Nějakou dobu potrvá, než se naučíte brát v potaz všechny aspekty hry a zjistíte, co si můžete dovolit, abyste zůstali v bezpečí. Rozhodně se vyplatí vybavit se alespoň pár předměty předtím, než se vydáte do útrob rozsáhlých tunelů pod městem. Bandáže, baterky, pěna, která tlumí váš dopad z jakékoli výšky, to jsou předměty, které vám často zachrání holou kůži.

Tip: Shape se při pronásledování chová jako normální člověk, nejlépe se ho zbavíte, když z co nejvyššího místa skočíte do přichystané pěny - bude muset po žebříku a vy zmizíte do bezpečí.

Klik pro zvětšení (The Blackout Club - preview)

Skrýš

Abyste měli kde odpočívat a sbírat síly na další vyšetřování, potřebujete bezpečné místo, kde budete shromažďovat důkazy, poznatky a rekuperovat se po každé misi. Ve skrýši, což jsou vlastně dva vlakové vagony za sebou, můžete před misí měnit vybavení - zatím je na výběr ze tří předmětů, přičemž každý si v každé misi najde své využití. Lano s hákem vás dostane na jinak nepřístupná místa (střechy, stromové úkryty) a může vám pomoci v místech, kde byste se jinak pěkně zapotili. Paralyzér slouží jako poslední záchrana a v případě, že vás dospělý čapne, dáte mu šok na solar a na nějakou dobu ho vyřadíte ze hry. Kuše s uspávacími šipkami je výborná na vyřazení hlídky z bezpečné vzdálenosti, ale šipky jsou vůbec nejvzácnější věc, kterou můžete najít a někdy se může stát, že v průběhu mise nenajdete vůbec žádnou (na začátku mise máte automaticky 1 šipku).

Klik pro zvětšení (The Blackout Club - preview)

Víc hlav víc ví

A víc toho najdou. Vlastně to, že je hra kooperativní, je její hlavní plus. Pokud máte pár přátel, rádi se bojíte, spolupracujete a fandíte stealth akci, kde pro jednou nejste neohroženými a nezranitelnými hrdiny bez bázně a hany, je tato hra pro vás. Líbivá grafika, poutavá atmosféra, intenzivní akce. Žádné lekavé scény ani explicitní obrazy. Multiplayer požitek ze hry umocní na zcela novou úroveň. Díky různým schopnostem a talentům, stejně jako různému vybavení, se budeme do skrýše klubu Blackout vracet ještě pěkně dlouho.

Klik pro zvětšení (The Blackout Club - preview)


CGwillWin