akce
preview
Dakar 18 (hands-on)

Dakar 18 - preview (hands-on)
Dakar 18 - preview (hands-on)
08:45, 24.09.2018

Abyste našli nějaký titul, který se zabýval slavnou automobilovou soutěží Rallye Dakar, tak musíte zapátrat až do počátků nového milénia. V roce 2001 respektive 2003 vyšla pod hlavičkou společnosti Accolade dvojice her, z nichž však ani jedna díru do světa rozhodně neudělala. Vytvořit věrně zpracovanou hru z tohoto prostředí bylo ale tehdy v podstatě nemožné. Rallye Dakar je totiž dálkovou soutěží, ve které závodníci a jejich speciály musí překonat ohromné vzdálenosti mimo jakékoli zpevněné cesty a civilizaci. Jednotlivé měřené úseky nemají přesně stanovenou trasu a jejich délka dosahuje několika stovek kilometrů. Pro vytvoření takové hry potřebujete v první řadě obří otevřený svět. A ten zkrátka v minulosti vytvořit nešlo.

Dnes jsme se ale již dostali do stádia, kdy to i v relativně malém týmu možné je, což ostatně dokazuje novinka s jednoduchým názvem Dakar 18. Tím vývojářským týmem, který se rozhodl hráčům konečně přinést vážně pojatou Dakar hru, je francouzský Bigmoon. Zatím poměrně neznámí autoři spojili síly s německým vydavatelstvím Deep Silver, jehož účast ve mně osobně vzbudila naději a očekávání.

Nelehký úkol

Stánek Deep Silveru pochopitelně nesměl chybět na letošním Gamescomu, kde se hned vedle RPG Pathfinder: Kingmaker a českého Kingdom Come: Deliverance nacházelo pár slotů s Dakarem. O hru navíc v první novinářský den nebyl na veřejném stánku takový zájem, a tak jsem se k hraní dostal bez čekání, což je na Gamescomu opravdu nezvyklé. Hned zprvu mě překvapila poměrně obstojná grafická stránka.

Hra se po vzoru reálné předlohy pochlubí závodními motocykly, čtyřkolkami, buginami, auty a kamióny

V žádném případě se Dakar 18 nemůže svými detaily srovnávat třeba s chystanou Forzou Horizon 4, ale na to, že jde o hru od relativně malého a nezkušeného týmu, jsem byl připraven na něco ještě o kus horšího. Vývojáři ale zdá se zápasí s optimalizací, což se projevilo zejména poměrně častými propady snímků za sekundu. I z tohoto důvodu došlo na poslední chvíli k dvoutýdennímu odkladu. Přesto se ale nějakým technickým problémů při vydání zřejmě nevyhneme.

Klik pro zvětšení (Dakar 18 - preview (hands-on) )

Hra se po vzoru reálné předlohy pochlubí závodními motocykly, čtyřkolkami, buginami, auty a kamióny. Kompletní seznam strojů a jezdců je navíc licencovaný, takže si můžete zazávodit s továrními Peugeoty či Tatrou s českým jezdcem Martinem Kolomým. Tento různorodý mix může být rozhodně jednou z předností Dakaru. Na druhou stranu jde o další náročnou výzvu pro vývojáře, kteří musí vytvořit obstojný jízdní model pro velice odlišnou techniku. Bohužel to vypadá, že se jim to povedlo pouze z části. Ovládaní aut, bugin i kamiónů působí opravdu dobře. Ač se dobře hrálo i na gamepadu, tak si dokážu představit, že bude pro hraní ideálním náčiním volant.

Disponujete pouze papírový roadbookem, ze kterého musíte pomocí úhlů a vzdálenosti vyluštit, jakým směrem se vydat.

Jízdní model má totiž blíže k simulaci než k arkádě, což pocítíte zejména v několika tunovém trucku, jehož masivní výkon a váha je opravdu cítit. Problém nastával pouze při tvrdých dopadech po dlouhých skocích, kdy se auta zvláštně zasekávala do země. To ale není nic, co by nešlo do vydání spravit. Naopak jízdní model čtyřkolek a motorek působí hodně lacině a absolutně mi nesedl. Motorky se nepřirozeně naklání a celkově mají k reálnému i pohodlnému ovládání hodně daleko.

Klik pro zvětšení (Dakar 18 - preview (hands-on) )

To pravé dobrodružství

Pokud jde o obsah, tak jsem si mohl zkusit jednu z celkem čtrnácti etap, které hra nabídne ve svém singleplayerovém módu. V plné verzi se můžete těšit rovněž na jakýsi průzkumný režim a také na multiplayer. Jak jsem již v úvodu předestřel, tak v každé z etap jezdíte otevřenou krajinou. Pro jejich úspěšné projetí je ale potřeba projet řadou kontrolních bodů, které jsou po mapě různě rozmístěny. K nalezení těchto checkpointů ale nemáte k dispozici GPS navigaci či jiné moderní výdobytky.

Právě určitá unikátnost by ale mohla zaujmout i část mainstreamového publika.

Disponujete pouze papírový roadbookem, ze kterého musíte pomocí úhlů a vzdálenosti vyluštit, jakým směrem se vydat. No řeknu vám, že to není z počátku vůbec nic jednoduchého. Přesně tímto způsobem ale probíhá i reálný závod, takže je to jednak skvělá výzva, ale také důkaz, že se vývojáři pokusili tento důležitý aspekt zpracovat co možná nejvěrněji. Především je to ale něco, s čím se v žádné jiné hře jednoduše nesetkáte.

Klik pro zvětšení (Dakar 18 - preview (hands-on) )

A takových věcí nalezneme v Dakaru více. Stále si ale myslím, že se jedná o hru, která je určena především fandům reálného závodů. Právě určitá unikátnost by ale mohla zaujmout i část mainstreamového publika. Za předpokladu, že máte závodní hry v oblibě a hledáte něco neotřelého a nového, tak byste měli Dakar 18 sledovat. Hra ostatně vychází již 25. září, takže na finální verdikty nemusíte čekat dlouho.



CGwillWin