akce
preview
State of Decay 2

State of Decay 2 - preview
State of Decay 2 - preview
19:00, 02.01.2018

Prvý zárez do zombie apokalypsy sa v prípade série State of Decay odohral ešte v roku 2013, kedy mladé štúdio Undead Labs za podpory spoločnosti Microsoft vytvorilo unikátnu survival záležitosť na otvorenej mape, ktorá sa hráva dodnes. Pokračovanie teda bolo v hlavách autorov rovnako dôležité ako v hlavách konzumentov a počas E3 minulého roka sme sa dočkali aspoň hraného teaser videa, ktoré nám vývoj potvrdilo. Sám som s nadšením nedávno usadal za zatvorené dvere pri príležitosti Gamescom 2017 v nemeckom Kolíne nad Rýnom, aby sme si v spoločnosti kolegov z celého sveta pozreli súčasný stav produkcie State of Decay 2 a verte mi, že bolo na čo hádzať buľvy.

Kooperácia tu je všetko a bez spojencov nemáte šancu prežiť.

Klik pro zvětšení (State of Decay 2 - preview)

Tvrdiť, že dvojka State of Decay (ďalej už len SoD), sa nemá chuť nikam posunúť a parazituje sama na sebe, by bolo nepresné. Áno, stále ide o sandbox, kde je primárnym cieľom vás hráčov prežiť v nehostinnom prostredí plnom zombie nákazy. Áno, stále ide z časti aj o RPG so staviteľskou náturou, kde pomocou získavania nových členov komunity môžete stavať rôzne obydlia v súvislosti s ich schopnosťami. A áno, stále je to primárne o hľadaní surovín na prežitie a mlátenie chodiacich mŕtvol do hlavy palicou s hrdzavým klincom na konci. Noviniek nám však v spomínanej alfa verzii bolo ukázaných hneď niekoľko a práve na tie sa teraz zameriame.

Klik pro zvětšení (State of Decay 2 - preview)

Kooperácia v celkovom počte štyroch skutočných hráčov online, či rovnaký počet v podobe umelej inteligencie, bude podľa slov hlavného dizajnéra, ktorý nám robil osobne prednášku po boku kolegu, tou kľúčovou. Odteraz sa už hráč v SoD musí neustále vyrovnávať s faktom, že každý jeho priateľ môže zomrieť a s ním aj nádej na prínos pre celú komunitu. Bolo nám to prezentované na dvoch zranených členoch, kde jeden mal medicínske vzdelanie a ten druhý sa naopak vyznal do botaniky. Lieky na záchranu oboch nebolo možné včas zabezpečiť a tak sme sa museli doslova rozhodnúť, komu nájdenú pomoc dáme a kto naopak zahynie. Tomu však predchádzal krátky výlet autom do neďalekej lekárne, kde bolo nutné sa prebojovať cez desiatku zombie (pripravte sa na nové druhy, ktoré sa odlišujú rýchlosťou, veľkosťou a aj agresivitou).

Klik pro zvětšení (State of Decay 2 - preview)

Hráči medzi sebou neustále komunikovali a pomáhali si pri likvidácii súperov. To bolo celkom vydarené, na rozdiel od nedokončenej technickej stránky, ktorá vytvorila sem tam nejaký ten bug, čo je ale logické keďže nové SoD vychádza až v druhej polovici roku 2018. Po návrate na základňu, v podobe plotom obstaveného kostola, sme teda rozhodli, že jeden bude žiť a druhý musí opustiť komunitu a to okamžite. Aj táto varianta však mala ešte jedno vetvenie. Od zombie pohryzený botanik (z toho vám je jasné, že sme uprednostnili lekárku) môže po vašom rozhodnutí odísť alebo zomrieť priamo na mieste vašou rukou. Tu nechali vývojári doslova hlasovať medzi nami a palcom hore či palcom dole sme ako za čias veľkého Cézara dali najavo, čo je pre nás lepšie. Zbaviť sa botanika hneď a neriskovať jeho návrat vo forme zombie, alebo mu dať poslednú kvapku nádeje a pustiť ho len tak. S prehľadom sme palcami poslali guľku priamo do jeho hlavy a osud tak jasne demonštroval nové možnosti v SoD 2.

Projekt na mňa pôsobil celkovo veľmi sviežim dojmom a myslím, že ako konzolová exkluzivita v podobe Xbox One (vychádza samozrejme aj na PC) bude práve tento projekt uspokojovať milovníkov prvého dielu. Pred vývojármi je ešte veľký kus práce a hlavne ladenia, ale ak to všetko dobre pôjde, tak sa na nás vyvalí veľká kvalita.



CGwillWin