akce
preview
Call of Cthulhu: The Official Video Game

Call of Cthulhu: The Official Video Game - preview
Call of Cthulhu: The Official Video Game - preview
08:48, 27.08.2017

H. P. Lovecraft je už desiatky rokov dávno po smrti, ale jeho odkaz hororovej literatúre aj naďalej žije a pretrváva. Poviedka, založená na dnes už kultovej bytosti Cthulhu, je námetom pre ďalšiu tvorbu v rôznych sférach, vrátane tej hernej. Už sme tu mali pár interkatívnych produktov s týmto menom, ale nie vždy išlo o dôstojné prevedenie s prívlastkom kvality. V prípade toho najnovšieho "pokusu" z dielne spoločností Cyanide a Focus Home Interactive mňa minimálne zaujímalo, o čom to vlastne celé bude. Pred príchodom na kolínsku press prezentáciu som totižto vedel len to, že ide o voľnú inšpiráciu spomínaného autora a že konceptom sa budeme pohybovať na pomedzí RPG a survival hororu.

Klik pro zvětšení (Call of Cthulhu: The Official Video Game - preview )

S týmto zistením som sa plný očakávania posadil pred duo vývojárov (jeden sa stará o príbeh a druhý naopak o funkčné prevedenie) a sledoval viac ako pútavý a komentovaný gameplay. Ten bude vo výsledku postavený na čiastočne otvorenej mape, ktorá má ponúkať variabilné možnosti postupu a hlavne detektívne aspekty naviazané na vývojový strom hlavného hrdinu. Ním je súkromný vyšetrovateľ Edward Pierce, ktorý prichádza vyriešiť záhadnú smrť člena váženej rodiny na ostrove Darkwater. Dozvedel som sa rovnako, že príbeh z časti tvorí aj autor pôvodnej doskovej hry z rohu 1981, ktorá niesla rovnaké pomenovanie ako samotný kult. Z tohto poznatku si určite veľa nadšencov môže zobrať očakávania a tešiť sa na výsledok, ktorý by mal vrcholiť ešte tento rok na PC, PS4 a XOne.

Klik pro zvětšení (Call of Cthulhu: The Official Video Game - preview )

Vráťme sa teraz k náplni a tomu, čo robí nové Call of Cthulhu atraktívnym. V pozícii detektíva budete môcť vyšetrovať v pravom slova zmysle. Každý rozhovor, čo absolvujete s nejakou NPC postavou, bude otvárať ďalšie textové možnosti, ktoré vám majú jednak pomôcť pochopiť príbeh, ale hlavne sú schopné vám otvoriť viac ciest ako prekonávať prekážky. Veľkým prvkom tu je vývoj jednotlivých atribútov, ktoré Edward prináša na temný ostrov. Analýza mŕtveho tela a jeho ohľadanie mu pridá EXP body, rovnako ako čítanie dokumentov či správne budovanie svojej povesti. Povesť, tá pozitívna, je potom priamou vstupenkou k novým informáciám, čo docenia jednak milovníci predlohy či každý nadšenec. Z toho, čo som počul, sa v zásade nedá vravieť o horore ako takom. Nemáme očakávať žiadne kakanie do plienok, ale skôr prechod zdravej mysle do sféry šialenstva v pozvoľnom tempe. Temné a krvavé to však bude v dostatočnej miere.

Klik pro zvětšení (Call of Cthulhu: The Official Video Game - preview )

Pohľad z prvej osoby v sebe logicky prináša rôzne možnosti. Budovanie strachu so zapaľovačom v ruje niekde v zaplavenom suteréne starého domu by asi inak ani nevyniklo a aj keď autori tvrdili opak, tak počas prezentácie som zažil minimálne jeden moment, ktorý by sa dal zaradiť do kategórie takzvaný "Jump Scare". Atraktivita však pramení hlavne z variability okolo rozhovorov a detektívnej práce. Na výsledok snaženia vývojárov nebudeme musieť už čakať nejako dlho, keďže projekt by mal byť do dvoch mesiacov vonku, ak nepríde k nejakému nečakanému odkladu. Ako nadšenec do hororov som v napätí a uvidíme, ako sa Francúzom podarí dotiahnuť celú vec do finálneho konca. Z Gamescom prezentácie som mal dobrý pocit.



CGwillWin