recenze
Robinson: The Journey

Robinson: The Journey - recenze
Robinson: The Journey - recenze
18:28, 09.11.2016

Nemecká spoločnosť Crytek má už za sebou takmer osemnásť rokov existencie a za túto hojnú kopu kalendárov sa im podarilo vytvoriť hneď niekoľko ikonických herných svetov, z ktorých asi najviac zarezonovala séria Crysis. Autorom je stále vyčítaný až prehnaný tlak na technickú stránku ich značiek, za čo určite môže do istej miery aj popularita ich vlastného enginu (CryEngine) a určite nebudete teraz počuť prvýkrát názor, že táto firma je síce schopná spraviť na oko nádhernú graficky dokonalú hru, avšak so samotnou hrateľnosťou to už často pokuľháva niekde v priemerných vodách. Ich prvý príspevok do nastupujúceho trendu virtuálnej reality práve dnes vychádza pod názvom Robinson: The Journey a to zatiaľ len vo verzii pre Playstation VR, a teda konzolu PS4. Podujali sme sa aj vo vašom mene hru čo najlepšie zhodnotiť a tu je výsledok.

Stroskotanie na planéte Tyson III prekvapí nielen posádku lode Esmeralda ale aj vás, hráčov.

Klik pro zvětšení (Robinson: The Journey - recenze)

Začneme pekne z ostra a to upresnením jedného faktu. Crytek s prehľadom dokázal dodať na štart VR ponuky najkrajšiu a najostrejšiu grafiku zo všetkých a to aj s faktom, že Robinson je svojou rozlohou rozhodne najväčšia hra, ktorá sa môže pýšiť nálepkou VR. Opäť dokázali, že čo do technológií majú oproti konkurencii navrch. Ocitnete sa v koži rodeného dobrodruha menom Robin, ktorého rodičia spolu aj s posádkou kolonizačnej lode s príznačným menom Esmeralda stroskotali na obrovskej a nehostinnej planéte s označením Tyson III. Robin pristál v záchrannom module a rozhodol sa aj za pomoci dvoch netradičných priateľov preskúmať okolie a zachrániť čo najviac ľudí, vrátane svojich rodičov. Po jeho boku bude pobehovať mláďa najväčšieho predátora z pomedzi dinosaurov, ktoré si ho náhodou pomýli s vlastnou mamou a prijme ho za svojho. Robin mu dá krásne astronautickou históriou podšité meno Laika (ruská sučka, ktorá sa ako vôbec prvá živá bytosť dostala na obežnú dráhu Zeme) a aby sa necítili osamotený, zoberú do partie aj umelú inteligenciu s názvom Higs, ktorú reprezentuje malý robot v tvare lietajúcej gule.

Vesmírna adventúra s dosť podivnými mechanizmami hádaniek.

Klik pro zvětšení (Robinson: The Journey - recenze)

Už teda viete, že grafika vás poteší rovnako ako celkom zaujímavo napísaný úvod príbehu, ktorý ako keby vypadol z filmu Jurský park. Ako je však na tom samotná hrateľnosť? Žánrovo sa tu bavíme o sci-fi adventúre, kde je primárnym cieľom vás hráčov previesť Robina cez niekoľko oblastí planéty Tyson III a pokúsiť sa počas celého dobrodružstva pozbierať stratené denníky a odkazy na prípadných stroskotancov spomínaného plavidla. Ako nástroj, a v podstate aj jediná zbraň v hre, je možnosť využívať gravitačné zariadenie na presun ťažkých predmetov (ten náš hrdina drží neustále v ruke), ktoré sa často stanú dôležitou súčasťou odpovede na otázku ako ďalej. Budete pohybovať s plošinami a robiť si cestu vpred cez žeravé bahno či prekonávať strmé zrázy vďaka lianám visiacim z mohutných stromov. Netreba zabudnúť ani na Laiku, ktorá vás bude neustále sprevádzať a počúvať na slovo. Môžete jej rozkázať, aby ostala stáť na konkrétnom mieste alebo zaútočila na potencionálne nebezpečenstvo. Ak by ste nevedeli ako ďalej, poradí vám váš druhý tieň menom Higs. Aj vďaka nemu sa môžete nabúrať do usporiadania rozvodných sietí či počítačov.

Hra nie je dotiahnutá a narazíte v nej na pár bugov.

Klik pro zvětšení (Robinson: The Journey - recenze)

Veľké nezrovnalosti som pociťoval v schéme logiky hádaniek. Často sa budete musieť dostať na zdanlivo nedostupné miesta a k problému začnete pristupovať pragmatickou cestou s kúskom logiky. Budete skúšať využívať nielen kamarátov ale aj spomínanú gravitáciu či špeciálny skener (vďaka nemu môžete kategorizovať všetky živočíchy a zvieratá na planéte), aby ste rozlúskli návod ako ďalej. Tak nejak som mal ale po prejdení celej hry pocit, že autorom išlo hlavne o nelogičnosť a šialené nápady ako doviesť hráčov do ich cieľa a akékoľvek zdravé premýšľanie jednoducho zahádzali bizarnými nápadmi. Už len fakt, že v hre v podstate nie je návod kam sa vybrať a akú postupnosť počas prechodu nehostinnou krajinou zvoliť, hovorí o veľkom tápaní, čoho som bol aj ja svedkom. Je síce super, že sa aj preto často cítite ako skutočný stroskotanec hľadajúci poslednú nádej na možnú záchranu milovaných a kolegov, ale vo výsledku mi to vyznelo ako nie práve šťastné riešenie. Pritom stačilo len viac podrobnejšie zapracovať na postupnosti prekážok, na ktorých je celá hra postavená. Tak či onak sa mi páčila možnosť zachrániť dinosaurie mláďa, ktoré sa začalo topiť a musel som mu hodiť kus plechu, aby sa dostalo na breh. Také niečo chytí za srdce, zvlášť ak to vidíte v krásnom a technicky bezchybnom spracovaní.

Hra by mala podporovať Move až neskôr, v súčasnosti si preto hru užijete len cez klasické ovládanie.

Klik pro zvětšení (Robinson: The Journey - recenze)

Narazil som na pár chýb, ktoré do značnej miery ovplyvnili aj postup ďalej. Zvlášť minihra v podobe hľadania malého dinosaura, ktorý miesto toho, aby sa skryl, stál pri vás na mieste, dosť komplikovala posunutie deja už hneď v úvode hry. Chcelo by to značný update, ktorý by rovnako vyvážil aj už spomínané ovládanie. V jeho schéme je síce veľa variácií nastavenia, čo má eliminovať aj notoricky známe problémy s nevoľnosťou (sekvenčné otáčanie kamery atď), ale ak Crytek v budúcnosti skutočne pridá podporu Move ovládačov, bude nutné celú hru v tomto smere vyvážiť. Robinson: The Journey vám aj cez vlnu negatívnych vecí ponúkne nádhernú scenériu žijúceho sveta planéty plnej úžasných situácií, zvlášť počas stretnutí s obrovskými dinosaurami rôzneho druhu. PSVR vás prenesie priamo do deja a ak nepatríte medzi tú nešťastnú sortu hráčov, čo zle znášajú vplyvy virtuálnej reality, môže sa vo vašich očiach tento projekt stať tou najlepšou VR hrou súčasnosti. Nemám nič proti tomuto tvrdeniu. Dĺžka hracej doby sa v mojom prípade zastavila na 4 hodinách a celý čas som sa viac menej bavil. Robinson ale ani náhodou nie je dokonalou hrou a trpí pár zásadnými neduhmi, ktoré som dúfam dostatočne uviedol vyššie. Pre majiteľov VR by som preto hru určite odporúčal, je to zážitok.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Crytek

Klik pro zvětšení (Robinson: The Journey - recenze)

Recenzovaná verze: PS4 (VR)
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Najkrajšia aj najväčšia VR hra, ktorá ale trpí pár zásadnými problémami

CGwillWin