recenze
Dead Rising Triple Bundle Pack

Dead Rising Triple Bundle Pack - recenze
Dead Rising Triple Bundle Pack - recenze
07:37, 19.09.2016

Herní vydavatel Capcom se po vstupu PlayStation 4 na trh pro hráče přičinil především spoustou remasterů. Zbrusu nových titulů je od nich jako šafránu, a ani dnešní čtení nebude o něčem novém. Do redakce se nám dostala vcelku nabušená edice jedné videoherní legendy - Dead Rising – pamatujete si ji nebo ne?

Kdo by tuto zombie akci z pohledu třetí osoby neznal, snad ani jako by nemohl existovat nebo podlehl zkáze a už není mezi námi. Capcom nám dává možnost si oživit věci již dávno zapomenuté nebo se pustit do tohoto zatuchlého světa obchodních center poprvé, abychom nasákli univerzem pro příchod chystaného již čtvrtého dílu (zatím jen na Xbox One). Od vydání prvního dílu je to již symbolických deset let, tak se pojďme podívat na to, jak se vývojářům povedlo oživit toto dílko - pro dnešní dobu a dnešní hráče.

Klik pro zvětšení (Dead Rising Triple Bundle Pack - recenze)

Triple Bundle Pack zní pořádně nabušeně..

Podle názvu bychom mohli očekávat, že obsahuje: Dead Rising, Dead Rising 2 a Dead Rising 3. Počkat, vážně Dead Rising 3? Ne - ten není součástí. Trochu to zamrzí, ale vzhledem k ceně tohoto packu je to i logické. Co je tedy tou třetí věcí, která na nás čeká? Je to Dead Rising 2: Off the Records. A jak tomu u těchto kolekcí bývá: součástí je i veškerý dodatečný vydaný obsah.. Ohhh, sorry, opět špatně! Protože DLC Dead Rising 2: Case Zero a Case West z nějakého důvodu chybí.

Což určitě zamrzí, protože přesně tyto drobnosti se od takovýchto remasterů čekají. Přesněji řečeno si nás takto Capcom rozmlsal svými předchozími počiny. Ale nebuďme tak negativní, pojďme na obsahové stránce najít jednu velmi pozitivní věc. Tou je vůbec první příchod Dead Rising (prvního dílu) na konzole PlayStation. Hurá!

Klik pro zvětšení (Dead Rising Triple Bundle Pack - recenze)

First part - nákupní centrum v malém městečku Willamette v Coloradu

Jen pro úplnost, kdyby se přeci jen našel někdo, kdo o Dead Rising nikdy neslyšel, například protože nikdy neměl Xbox. V prvním díle se vžijete do role pořádně zkušeného novináře, přesněji řečeno fotografa hledajícího další senzaci, Franka Westa. Po tom, co si prošel mnoha svízelnými situacemi a válkami se vydává do malého městečka Willamette v Coloradu, aby se podíval na zvláštní dění v místním nákupním centru.

Asi tušíte, že se velmi brzy ocitne ve vřavě nelítostných a krvežíznivých zombíků. Aby se ubránil, může využívat prakticky veškeré věci nacházející se v obchoďáku, na obranu poslouží golfové hole, kýble, regály, ale najde se zde třeba i motorová pila.. Nechybí ani střelné zbraně, jejichž míření je velmi archaické a nepřesné. Obecně - ovládání nedoznalo žádných změn a soudobí hráči si na něj musí chvíli zvykat. Vývojáři na něj zkrátka ani nesáhli, aby jej jakkoliv upravili pro nároky současných hráčů.

Klik pro zvětšení (Dead Rising Triple Bundle Pack - recenze)

Každopádně největší kouzlo nebo prokletí (záleží na posouzení) Dead Rising stále zůstává. Jde o to, že máte tři herní dny na to, abyste si v obchoďáku dělali co chcete, a posléze se dostavili k heliportu ke sjednanému "odvozu" vrtulníkem. A jestli během této doby půjdete vyřešit hlavní příběh, věnujete se vedlejším úkolům zachraňovat místní, nebo se půjdete jen vyřádit na hordách zombíků je jen na vás. Po tom co uplyne nějaká doba, můžete do obchoďáku vyrazit znova a jít jinou cestou.

Poslední věcí, která mě u prvního dílu zarazila, je grafické provedení. Deset let je opravdu dlouhá doba. Jedna dekáda se musí projevit, i když vývojáři hodili veškeré textury do HD, i tak je to dost znát a současným hráčům to může připadat jako - po grafické stránce - béčková hra.

Klik pro zvětšení (Dead Rising Triple Bundle Pack - recenze)

Second Part - obchodní centrum ve Fortune City v Nevadě

Druhý díl Dead Rising už je znám i na PlayStationu, protože už nebyl jen exkluzivitou pro majitele tehdejších Xboxů. Takže by jej mohlo znát širší publikum hráčů. Navíc grafické provedení jde nazpět "už jen" o šest let, kde HD textury pomohly, protože Dead Rising 2 vypadá vcelku koukatelně. Není to žádná hitparáda, ale vše je v rámci možností i pro dnešní dobu. Tedy až na výrazné poklesy freemate během animací a spousty grafických bugů - vysavač zaseklý ve zdi fakt nešlo přehlédnout.

Stejně jako v prvním díle je vaše herní plocha dána do obchodního centra, tentokrát ve smyšleném městečku Fortune City v Nevadě - nedaleko od Las Vegas. Náš hlavní hrdina motorkář Chuck Greene se sem vydal, aby vydělal peníze během netradiční motorkářské show. Potřebuje je na lék Zombrex pro svoji dcerku. Vše šlo jako na drátkách, než se něco zvrtlo a už kombinujete různé předměty, abyste rozprášili co nejvíce zombíků.

Klik pro zvětšení (Dead Rising Triple Bundle Pack - recenze)

Nechybí zde ani časový limit jako u prvního dílu. Tři dny herní doby, resp. šest reálných hodin, vás dělí od příchodu armády, která rozpráší všechny zombíky v obchodním centru. Jediné, co vás dostává pod tlak, je pravidelné podávání - v určitou denní dobu - léku „vaší“ dcerce. Jinak si dělejte (jako v prvním díle) co chcete. A co nestihnete za první "uplynutí doby", můžete zkusit napodruhé, potřetí....

Ovládání, které mě totálně rozčilovalo v prvním díle, je u druhého dílu více intuitivní pro současné nároky hráčů, ale není to snahou vývojářů tohoto remasteru. Takto se hra ovládala již před šesti lety.

Klik pro zvětšení (Dead Rising Triple Bundle Pack - recenze)

Third part - opět to samé?

Ano. Ale to vychází z obsahu spin-offu Dead Rising 2: Off the Records, který nabízí naprosto identický obsah jako druhý díl Dead Rising, jen v podání hlavního hrdiny z prvního dílu. Ve Fortune City se tedy postavíte hordě zombíků s fotografem Frankem Westem. Novinkou - kromě příběhového režimu - je možnost si zahrát i sand box, kde vás vůbec netlačí časový limit a tento "proklatý" prvek je eliminován.

Klik pro zvětšení (Dead Rising Triple Bundle Pack - recenze)

Vyplatí se vydat do obchoďáků plných zombíků?

V reálném životě určitě ne. Kdo by tam taky chodil a nechal se dobrovolně nahánět, že? Ale v podání remaku Dead Rising Triple Bundle Pack je to otázka. Na jedné straně je fajn, že si fanoušci mohou konečně zahrát první díl na PlayStationu, ale na druhou stranu nám vývojáři kromě HD rozlišení textur a 60 Hz nenabízí nic navíc. Ani DLC, které byly ke druhému dílu, ani upravené ovládání, ani napravení chyb, které jednotlivé hry zužovaly dříve. Po pravdě mi to přijde jako narychlo uplácaný remaster „jen, aby se neřeklo“. Nicméně, pokud hledáte pouze zábavu u rozsekávání zombíků v nákupních centrech, proč nesáhnout po klasice...?

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Dead Rising Triple Bundle Pack - recenze)

Recenzovaná verzia: PS4
DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
Remaster prvních dvou dílů Dead Rising a spin-offu Off the Records, který nepřináší vůbec nic nového krom HD textůr.

CGwillWin