preview
We Happy Few

We Happy Few - preview
We Happy Few - preview
06:30, 30.07.2016

Tohtoročná E3 bola na porciu zaujímavých a originálnych hier určite plodnou. Každopádne keby sme spravili rýchly prieskum toho, čo najviac zarezonovalo v hlavách herných nadšencov, verím, že by sa skloňovalo vo veľkej miere We Happy Few. Prvotina štúdia Compulsion Games určená pre PC a Xbox One mala dokonca svoje vlastné okienko počas Live konferencie spoločnosti Microsoft, čo jednak vzbudilo pozornosť Indie scény a zároveň položilo aj zopár vtedy ešte nezodpovedaných otázok. Tá najväčšia asi logicky kládla dôraz na koncept tejto FPS, ktorú jej autori zaradili pod survival game, čo sa nie práve šťastne zlučovalo s prvými prezentovanými zábermi. Tak či onak, aktuálne sa hra dostáva v akejsi preview verzii na spomínané platformy a za predčasný nákup si môžete aspoň čiastočne ochutnať zo zaujímavého sveta, kde drogy sú viac ako jedlo. Oplatí sa vám investícia do polotovaru už dnes?

Klik pro zvětšení (We Happy Few - preview)

We Happy Few sa nechala zaplatiť cez úspešnú Kickstarter kampaň ešte v minulom roku (vybralo sa cez 330 000 Dolárov) a tak samotná myšlienka o utopickom svete ovládanom korporáciou, ktorá pomocou farmaceutík kontroluje myseľ obyvateľstva, mohla konečne dostať priestor na scéne. Dejovo sa dostávame na fiktívny ostrov Wellington Wells roku 1964 a ocitáme sa v koži poslušného pracovníka menom Arthur Hastings. Jeho krajina je pod vplyvom alternatívnej histórie úspechu sovietov a samotny dizajn ostrova Wellington Wells jasne indikuje fakt, že v skutočnosti sme na území bývalého Anglicka. Už len letmý pohľad na klasických policajných dôstojníkov.

Kto nefetuje s nami, je triezvi proti nám!

Takto stručne by som mohol opísať dej, do ktorého je implementovaných 50% hotovej hry We Happy Few pod programom early access (nedokončená hra za zvýhodnenú cenu, ktorá sa po vydaní plnej verzie už nemusí doplácať). Autori sľubujú dokončenie a vydanie v kompletnom prevedení na rok 2017 bez bližšieho dátumu a práve tento preview program by im mal podať pomocnú ruku voči reálnym dojmom hráčov. Ja osobne som sa rovnako stal ako recenzent ich "pomocníkom" a musím povedať, že chlapci a dievčatá z Compulsion Games majú pred sebou ešte hodný kus tvrdej práce.

Klik pro zvětšení (We Happy Few - preview)

Obsahom tejto testovacej vzorky je len malá časť mapy, ktorá sa bude postupne rozširovať tak, ako to autori uznajú za vhodné. Nenájdete tam žiadnu časť hlavného príbehu ani ďalších dôležitých postáv, ide skôr len o testovanie samotného sveta. No a na to, aby ste sa s ním zžili, budete potrebovať aj vysokú dávku trpezlivosti, keďže je to svet plný chýb a prekážok. Žáner survival je celkom oprávnene spojovaný s konceptom hry. Hlavný hrdina tu totižto musím denne jesť, spať a piť. Tieto tri hlavné aspekty, ktoré dobre poznáme z nášho bežného života, si ako hráč musíte dookola kontrolovať a nepripustiť ich opomenutie, inak vám hrozí trest v podobe smrti. Za veľké pozitívum môžem považovať graficky znázornené menu, kde máte vždy na dlani postup ako vytvoriť nejaký dôležitý predmet alebo kam zamieriť v rámci mapy (ak by samozrejme fungovalo jej zobrazovanie tak, ako má). Apropo samotný dizajn menu vo mne vyvolal spomienky na dávnejší survival projekt The Flame in the Flood, ktorého mechaniky prežitia sú prakticky identické ako u We Happy Few.

Je to plné chýb, ale stále z toho cítim potenciál hodný očakávania.

Budete teda deň čo deň robiť zásoby čistej vody (pozor na to, kontaminovaná vás môže pekne prehnať), zbierať plodiny vhodné ku konzumácii a snažiť sa nájsť miesto na pokojný spánok. Na jednu stranu plne chápem zámer vývojárov o navodenie pocitu strachu pri blikajúcej ikonke klesajúceho zdravia, ktorá je závislá na menovaných potrebách, ale osobne si myslím, že by to chcelo značnú úpravu a prispôsobenie. Napríklad taký spánok by nebolo nutné aplikovať vždy raz za deň. V hre totižto môžete pojesť akékoľvek drogy a práve tie by mohli tieto potreby eliminovať, zvlášť spánok, ktorý ako vieme, je tabletkami jednoducho možné potlačiť (nie žeby som mal s tým nejaké skúsenosti, fuj drogy!)

Klik pro zvětšení (We Happy Few - preview)



Určite mi dáte za pravdu, že u hier tohto typu je práve atmosféra veľkým a dôležitým lákadlom. We Happy Few sa darí, po boku slušnej grafickej stránky a hlavne jej umeleckého artu podobnému sérii BioShock, budovať hutnú atmosféru filozofie, ktorú titul prezentuje. Utópia, strach, nádej, sebaklam a smrť. Zoberte si z každého niečo a jemne to premiešajte s troškou hororu a vo výsledku by finálna verzia mohla aspirovať na nadpriemerný titul. Ťažko teraz hodnotiť niečo, čo je zatiaľ len z polovice hotové a stále plné chýb (stačí si pozrieť nižšie náš záznam zo streamu, kde jasne vidíte ako hra nefunguje). Nemôžem vám vlastne ani povedať, či sú postranné úlohy zábavné, keďže väčšina mi nejde dokončiť na základe fatálnych bugov. Opakujem však, že atmosféra a to, čo vidím za celou oponou tohto titulu, dáva veľké nádeje do budúceho roka.

Grafický art pripomínajúci sériu BioShock hrá do noty celej atmosfére.

Z toho, čo som v hre prežil, ale môžem vycítiť veľké očakávania do najbližších vylepšení a opráv, ktoré autori musia čo najskôr aplikovať do svojej hry. Na otázku, či sa vám teraz oplatí ju kupovať, je jasná odpoveď: Nie. Ak nechcete ušetriť tých pár eur (titul sa už teraz pohybuje okolo 30 Eur), o ktoré sa projekt navýši po svojom dokončení, tak nemá cenu zatiaľ do We Happy Few investovať ani korunu. Ten pocit z E3 prezentácie je momentálne už dávno pasé a ostáva nám len čakať, či potenciál bude naplnený alebo ostane vysieť niekde na pol cesty.

Za poskytnutie hry ďakujeme spoločnosti Evolve Terminals

Klik pro zvětšení (We Happy Few - preview)

testovaná verze: Xbox One

CGwillWin