recenze
Hitman - Episode 3: Marrakesh

Hitman - Episode 3: Marrakesh - recenze
Hitman - Episode 3: Marrakesh - recenze
09:25, 03.06.2016

Holohlavý zabijak s čiarovým kódom na zadnej strane hlavy sa po krátkej odmlke vracia. Naposledy sme sa so štyridsaťsedmičkou rozlúčili po úspešnom splnení misie v talianskej Sapienze a netrpezlivo čakali na ďalšiu úlohu. V poradí treťou destináciou je marocká metropola Marrakesh. Čo tam?



Marrakesh je celkom pekné mesto. Jeho krásy si ale veľmi neužijete, pretože práca nepočká a Hitman nemá nárok na čerpanie dovolenky. Aj tentokrát sú ciele dva. Prvým je švédsky súkromný bankár Claus Hugo Strandberg, druhým generál Reza Zaydan. A znova to nebude jednoduché, pričom na úspechu závisí rovno osud celej krajiny. Znie to prehnane? Hroziaci vojenský prevrat totiž môže výrazne zmeniť politickú situáciu to si bohatý klient vôbec nepraje. Strandbergovi sa podarilo nájsť po úteku z väzby dočasný azyl na švédskom konzuláte a Zaydan sa zase obklopil vernou gardou v starej škole. Problém? Pre hocikoho iného možno, ale Hitman si už v minulosti trúfol aj na väčšie výzvy.

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 3: Marrakesh - recenze)

Marrakesh je predovšetkým úplne iný ako Paríž, či fiktívna Sapienza. Európsky štýl bol po dvoch epizódach nahradený realitou arabského sveta. Všade sa nachádzajú tržiská a obchody, úzke uličky sú plné ľudí a na uliciach nechýbajú po zuby ozbrojení vojaci. Ani zďaleka všetky miesta nie sú prístupné pre bežných civilistov a občas sa budete musieť trochu viac obracať. Chcete sa dostať ku kameramanovi, aby ste mohli v jeho prevleku vôbec vkročiť na konzulát? Do podniku v ktorom sa nachádza, sa bez pozvánky nedostanete. O samotnom konzuláte, či polozničenej opevnenej budove školy ani nehovoriac. Stále pritom treba počítať s tým, že ani nové obleky vám nezaručia anonymitu a mnohým kolegom budete podozriví.

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 3: Marrakesh - recenze)

Faktom je, že nový Hitman má stále veľmi ďaleko od Absolution. Ten ste mohli pokojne hrať ako akčnú hru, pričom táto voľba bola iba na vás. Tu tento prístup nefunguje a naviac som nadobudol, že v tejto epizóde sa umelá inteligencia správa inteligentnejšie ako predtým. Kým vás ochranka nemá v hľadáčiku, stále sa dá zo situácie vykľučkovať. Ak vás prichytí na mieste, kde nemáte čo robiť, jej prvoradou snahou je eskortovať vás preč. Ak však na upozornenia nereagujete, potom začne byť o poznanie agresívnejšia. V momente keď po vás začne ísť natvrdo, končí akákoľvek zábava. I keď z istého uhla pohľadu by sa dalo povedať, že práve začína. Prežiť je razom oveľa ťažšie, čo sa dá brať ako výzva. Počítajte však s tým, že vaše možnosti sa radikálne znížia, pretože niektoré si hraním na Ramba zablokujete.

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 3: Marrakesh - recenze)

Ciele môžete už tradične zlikvidovať rôznymi spôsobmi. Oba sa síce nachádzajú na odlišných častiach mapy, ale to neznamená, že nemôžete zabiť aj dve muchy jednou ranou. Teoreticky vám v tom nebráni vôbec nič. Existuje viac možností ako ich dostať na jedno miesto a je iba na vašej šikovnosti, či na to prídete. Pokiaľ nechcete voliť ťažšiu cestu, môžete si pomôcť nápovedou, ktorú z princípu nepovažujem za zlú. Kto napokon chce, ten nemá problém si všetky ukazovatele bez problémov povypínať.

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 3: Marrakesh - recenze)

Okrem jednej príbehovej misie a nových kontraktov sa Hitman v rámci nového updatu dočkal aj ďalších zmien. Podstatného vylepšenia sa dočkali pištole, ktoré sú na diaľku smrtonosnejšie a určitých úprav sa dočkali aj brokovnice. Došlo aj na iné menšie zmeny a okrem opráv viacerých bugov IO Interactive zapracovali i na optimalizácii PC verzie. Stále to nie je úplne optimálne, ale aspoň je dobré vedieť, že vývojári nespia na vavrínoch. Osobne som však nenašiel nič, čo by mi radikálne narúšalo zážitok.

Niektoré negatíva bohužiaľ pretrvávajú. Hra sa síce dá vychutnať aj bez pripojenia k internetu, ale rovno zabudnite na to, že si plnením challenges odomknete nové možnosti. Epizodický formát príliš nesluší ani hlavnému príbehu, ktorý je dávkovaný poskromne cez krátke cutscény na konci misií. Zvolený formát má možno isté pozitíva, ale aj zjavné negatíva. Napriek všetkému u mňa i naďalej panuje spokojnosť, pretože Marrakesh udržal vysokú latku. A to je nakoniec to podstatné.

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti Cenega

Klik pro zvětšení (Hitman - Episode 3: Marrakesh - recenze)

Recenzovaná verzia: PC
SKVĚLÉ
85%
CZECHGAMER
Hitman sa presunul z Európy do exotického Maroka. Aj tento výlet stojí za to a pokiaľ zvyšné epizódy nejakým zázrakom nesklamú, fanúšikovia série by mali byť spokojní.

CGwillWin