recenze
Shadow Puppeteer

Shadow Puppeteer - recenze
Shadow Puppeteer - recenze
07:30, 16.02.2016

Projekt starší než rok, ktorý sa ukázal na stolné počítače aj vďaka dotáciám a politike v Nórsku, ktorá sa rada postaví za mladé talenty ešte v školskom veku, a práve hra Shadow Puppetter vzišla z Hedmark University College, kde sa partia mladých realizovala a dotiahla to až na konzolu Nintendo WiiU. Práve pre ňu aktuálne vyšiel port tejto zaujímavej a logickej 2,5D hopsačky a naša stránka tento fakt nemohla len tak opomenúť.

Klon Brothers: A Tale of Two Sons v pojatí chlapca a jeho tieňa.

Klik pro zvětšení (Shadow Puppeteer - recenze)

Hra v rámci príbehu pojednáva o akejsi nočnej more z hlavy temného pána s čarovnou hracou skrinkou, ktorý má schopnosť meniť bežné tiene na vražedné bytosti bažiace po vašom čiernom kamarátovi na stene. Dostanete šancu kontrolovať ako samotného chlapca tak jeho tieň a tým pádom sa ovládanie rozdelí na dve schémy. A aby to nebolo veľmi jednoduché, každý postup cez krátke úrovne je komplikovaný rôznymi prekážkami a nebezpečenstvami. Tieň vám nemôže spadnúť do svetla, inak zahynie, no a chlapec samotný samozrejme môže skonať pádom do priepasti alebo skokom do lávy. Tieto základné princípy inak nudnej a krátkej arkády na pár hodín (doslova na dve hodinky) sa vývojári snažili spestriť aspoň čiastočne originálnymi súbojmi s už spomínaným pánom tieňov. Tie však narážajú na zlý koncept ovládania, ktorý nie vždy reaguje tak, ako by mal a vzhľadom na fakt, že jedna chybička sa tu rovná krížikom na čele, je to dosť podstatný fakt.

Klik pro zvětšení (Shadow Puppeteer - recenze)

Sarepta Studioo, a teda onen okruh kamarátov zo školy, ktorý dostali šancu vytvoriť svoju prvú hru, do nej zároveň vložilo všetky začiatočnícke chyby, ktoré sa dajú považovať za logické. Ich snaha udržať hráča v pozornosti v rámci skúmania okolia cez zbieranie akýchsi orbov je dozaista slušný nápad, avšak ich nulový dopad na nejakú odmenu pre hráča už potom bohužiaľ zráža podstatu samotného nápadu. Hlavný hrdina síce môže počas prechodu mapami používať jednu z trojice unikátnych schopností, nazvyme to zbraňami, ale aj tie sú až príliš nasilu zakomponované do jednoduchých puzzle hádaniek. Tie vám nezaberú veľa času na vyriešenie, čo je ďalší problém u hry tohto žánru. Graficky sa dá hovoriť o slušnom priemere, aj keď jednotlivé cut-scény sú možno až moc krátke a bez nejakého prepracovania. Hudba je zastúpená dvoma dookola hrajúcimi melódiami, čo je ďalšia z vecí, ktorá by v hre takéhoto konceptu mala prekypovať obsahom. Vo výsledku z toho má človek pocit, že myšlienka predbehla schopnosti a jediné, čo musím oceniť a za čo v podstate udeľujem väčšinu bodov, je len pár dobrých a správne realizovaných nápadov v rámci pohybu tieňového chlapca, ktorý tiahne svojho "stvoriteľa" po svete plnom chýb.

Klik pro zvětšení (Shadow Puppeteer - recenze)

Port na Nintendo WiiU je klasickým portom bez využitia potenciálu ovládania, ak samozrejme nerátam funkciu off TV play, ktorá tu je zastúpená.

Za poskytnutie hry na recenziu ďakujeme spoločnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Shadow Puppeteer - recenze)

Recenzovaná verzia: Nintendo WiiU
PRŮMĚR
50%
CZECHGAMER
Študentský projekt stroskotal na nulových skúsenostiach.

CGwillWin