recenze
LEGO: Jurassic World

LEGO: Jurassic World - recenze
LEGO: Jurassic World - recenze
07:01, 23.06.2015

Traveller's Tales je licencované vývojárske štúdio spoločnosti Warner Bros, ktoré na nás každoročne chrlí množstvo titulov, ktoré majú jedno spoločné. Je to samozrejme stavebnica, ktorú prevažná väčšina z nás miluje už od svojho detstva. DC, Marvel, Indiana Jones, Pán prsteňov, Hobbit, Star Wars a množstvo vlastných originálnych značiek, takto nejako by sa dali špecifikovať LEGO tituly, ktoré má na svedomí štúdio Traveller's Tales.

Klik pro zvětšení (LEGO: Jurassic World - recenze)

LEGO, LEGO... všade samé LEGO

Faktom je, že v poslednej dobe sa so značkou LEGO roztrhlo vrece a každú chvíľku sa dočkáme nového titulu. Je nutné poznamenať, že tieto tituly nesú vždy veľmi podobnú štruktúru hrateľnosti ale každý diel prináša nepatrnú zmenu v herných mechanikách. Táto nepatrná zmena potom rozhoduje o tom, či je titul kvalitný alebo nekvalitný.

Priznám sa, som veľkým fanúšikom LEGO hier a aktuálne množstvo, ktoré sa na nás valí mi vôbec neprekáža. Aby som pripomenul štúdio Traveller's Tales pre nás na tento rok pripravuje ešte ďalšie tri LEGO tituly. Počujete správne, naozaj tri. Malo by sa jednať o titul LEGO Dimensions, ktorý by mal kombinovať všetko čo sme doteraz vo svete LEGO mali možnosť vidieť, LEGO World je zasa naopak ambiciózny projekt, ktorý by mal konkurovať titulom ako Terraria a hlavne Minecraft (osobne sa na tento kúsok obzvlášť teším). No a posledný titul by mal byť LEGO Marvel's Avengers, ku ktorému asi nepotrebujete žiaden komentár.


Všetko to začína údivom a končí revom...

Nie nutne v tomto prípade. Najnovší prírastok do rodiny LEGO hier, a mimochodom dnešná hlavná téma, je titul LEGO: Jurassic World aneb Jurský Svet, ktorý aktuálne valcuje strieborné plátna, sám som titul videl a musím uznať, že sa naozaj podaril.

A aby som to hneď na začiatku uviedol na správu mieru, tak sa podaril aj ten videoherný. Fakt nekecám. Na rozdiel od mnou recenzovaného minulého dielu LEGO: Beyond Gotham, Juský Svet prináša zábavu, značnú dávku vtipu a pre mnohých z nás obrovskú porciu nostalgie, ktorú sa nám vývojári pokúšajú dávkovať tak, aby mala pridanú hodnotu. Darí sa im to na výbornú a ja som sa fakt bavil a verte mi, že vaše deti sa budú baviť ešte viac.

Prečo je tak dobrý?

Je to jednoduché... LEGO: Jurassic World neprináša len jeden príbeh aktuálneho filmového trháku ale prinesie vám rovno všetky štyri diely tejto jašteričej série. Takže mimo Juského Sveta v hre nájdete - Jurský Park, Jusrký Park: Stratený svet a samozrejme Jurský Park III.

Klik pro zvětšení (LEGO: Jurassic World - recenze)

Všetky tieto prerábky hraných filmov sa snažia kopírovať filmové predlohy a zamerať sa hlavne na kľúčové scény filmov ale pozor! Násilie v hre nenájdete, bolo z hry kompletne odstránené a namiesto scény, v ktorej si jeden z jašterov pochutnáva na vašom partnerovi sa dočkáte vtipného podania, na ktorom sa slušne pobavíte a zároveň bez akýchkoľvek problémov môžete svoj herný ovládač predať vašej ratolesti.

Celý svet plný dinosaurov

Hra vás už od začiatku zaujme svojím spracovaním. Do reálnych kulís sú nenásilne vložené stavebnicové prvky, ktoré vôbec nepôsobia hlúpo, ba naopak. Zaujme vás taktiež krásny otvorený svet (ostrov, teda dva), v ktorom nájdete množstvo doplňujúcich činností po dohraní príbehovej časti.

Po svete sa môžete pohybovať buď po vlastných alebo si na určitých miestach môžete vyvolať rôzne dopravné prostriedky za pomoci ktorých bude vaša preprava po ostrovoch omnoho pohodlnejšia.

Príbeh slúži viac-menej, ako taký tutoriál a rozhodne hra prvým dohraním nekončí, chápem, že mnohých hráčov replayabilita moc neláka, hlavne u titulov podobného charakteru ale treba si uvedomiť, že v LEGO tituloch je kľúčová. Osobne som titul LEGO: Jurský Svet otočil na dva krát a prvé dohranie sa diametrálne líšilo od toho druhého.

Klik pro zvětšení (LEGO: Jurassic World - recenze)

Ak ste fanúšikom LEGO hier, viete, že skladba jednotlivých úrovní zahŕňa aj lokácie, do ktorých sa na prvé dohranie nemáte šancu dostať. Od toho tu slúži po odohraní príbehu mód Free Play, ktorý vám umožní do jednotlivých nahliadnuť znova a už bez príbehových obmedzení (rozumej voľba postáv), takže si budete môcť vybrať z vášho celkového repertoáru postavičiek, ktoré majú rôzne schopnosti.

"Na ničem sme nešetřili!"

Známa hláška, ktorá nás sprevádzala v rôznych formách počas všetkých štyroch filmov a ja si ju dovolím použiť pre hodnotenie negatív v hre. Áno, LEGO ich pár má a hneď na začiatok by som asi uviedol prvé, ktoré mi prekážalo asi najviac. Mnohým z vás sa to bude zdať ako malichernosť ale mne to proste vadilo...

Dabing. Neveril by som, že to poviem ale je tomu tak, v hre je použitý pôvodný dabing postáv, ktorý je vystrihnuté priamo z filmov a ak zoberieme do úvahy, že prvý Jurský Park uzrel svetlo sveta v roku 1993, tak sa dostávame do menšieho rozporu.

Aby ste ma správne pochopili, tak to vysvetlím absolútne jednoducho. Dabing, ktorý sa nachádza vo filmoch bol jednoducho vystrihnutý a vložený priamo do hry a pôsobí fakt rušivo, umelo a veľmi nekvalitne. Pripomínalo mi to skôr komunikáciu prostredníctvom vysielačky.

Klik pro zvětšení (LEGO: Jurassic World - recenze)

Druhé a zároveň predposledné negatívum hry je občas nešikovná kamera ale na to sme si už tak trošku zvykli, čo je horšie je kamera, ktorá je použitá v hre pre viac hráčov a občas je veľmi chaotická. Niekedy až tak, že vlastne netušíte, čo sa vlastne na obrazovke deje.

Posledné negatívum som si nechal úplne na záver pretože ho nevnímam, ako plnohodnotné negatívum ale pre hráčov, ktorý hry hrajú na jeden záťah sa o negatívum jednať rozhodne môže. Je to samozrejme herná doba. Z príbehu sú vyselektované len kľúčové scény filmu a preto sa vám môže zdať, že všetko ubieha tak nejako rýchlo. Trúfam si tvrdiť, že keby ste pustili film a zároveň hru (jednotlivé časti), tak za hodinu máte zvyšok filmu vyspoilerovaný. Hovorím, názor je veľmi subjektívny pretože LEGO: Jurský Svet prvým dohraním rozhodne nekončí.

Klik pro zvětšení (LEGO: Jurassic World - recenze)

Záverom

LEGO: Jurský Svet, je hra určená širokému publiku. Spĺňa všetky požiadavky moderného hráča a čo je dôležitejšie, je určená aj tým najmenším. Takže ak máte túto sériu radi a po predchádzajúcom diele premýšľate a neviete sa rozhodnúť či investovať svoje peniaze práve do tohto titulu, rád vám poradím. Áno.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (LEGO: Jurassic World - recenze)

Recenzovaná verze: PS4
DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
LEGO hra, ktorá si zaslúži vašu pozornosť. Túto hru by si malo zahrať 75 CzechGamerov a CzechGameriek zo 100.

CGwillWin