recenze
Metro 2033 (Redux)

Metro 2033 (Redux)
Metro 2033 (Redux)
11:23, 20.09.2014

On by se tento počin od vývojářů ze studia 4A Games mohl klidně označit jako prachobyčejný krok k vytáhnutí peněz z našich šrajtoflí těsně před začátkem nejplodnějšího období herního roku, ale je to pitomost. Oproti tomu ale nečekejte, že vám bude stačit těch pár drobných, který vám zbývají v Steam peněžence. Dá se ale říct, že počáteční cena obou dílů Metra z remasterované edice Redux, je v klidu přijatelná. 20€ mi nepřijde až zas tak moc, když si například uvědomíme, kolik chtějí nám všem známé evil společnosti vyrejžovat za pro mě stále nepochopitelné DLC balíčky, které do hry stejně často nic nepřinesou.

Co všechno tedy Metro Redux nabízí? Novou zbraň? Nový zaměřovač? Neuvěřitelnou jednu minutu cutscén navíc? Upřímně, ano i ne. Co se celkových změn týče, 2033 toho obsahuje rozhodně víc. Proto se na něj také v této recenzi zaměříme.

Klik pro zvětšení (Metro 2033 (Redux))

Klik pro zvětšení (Metro 2033 (Redux))

Pamatujete si tu chvíli, kdy vyšlo Metro 2033? Spousta lidí před tím nějak nevěděla, co ze zajímavě vypadajících trailerů a vypuštěných informací vyleze. Že se bude jednat o enormní survival hororovou pecku, to čekal asi málo kdo. Dodnes má původní vydání své kouzlo a s příchodem Redux edice je ještě lepší.

Primární změna je na první pohled jistojasná. Grafika. Svět Metro 2033 se převelice změnil, samozřejmě, že k lepšímu. Poznáte to hlavně při procházení na povrchu radiací zdevastované Moskvy. Už tehdy na vás dýchala skvěle vystižená atmosféra „mrtvého města“. Led, žádná známka inteligentního života, když nebudeme počítat vaše nepřátele, konkrétně nosalidi a démony, zničené budovy. Zároveň ty panorámata, které můžete vidět z téměř každého místa, prostě Wáu efekt level 4A Games = impozantní.

Atmosféra mrtvého města je vskutku skvělá, WOW efekt způsobuje spadnutí vaší brady na klávesnici. Fakt.

Grafických změn si též všimnete na lidech a nepřátelích. Zatímco u lidí se jedná o zživotnění jejich výrazů někdy připomínajících „I have no fuckin‘ idea what I am doing right now“, tak takový velcí parchanti, nám známí jako Knihovníci, prošli radikální změnou a jsou ještě větší (nebo se mi to aspoň tak zdálo) a děsivější, než byli dříve. Démoni, Bourbonem zvané „děvky“, taky dostali určitý upgrade své vizáže a konečně nevypadají jako Bezzubka z animáku Jak vycvičit draka. Vypadají přinejmenším daleko masožravěji.

Klik pro zvětšení (Metro 2033 (Redux))

Klik pro zvětšení (Metro 2033 (Redux))

Umělá inteligence byla vysterilizována od někdy až mrazivého pocitu nesmírně veliké tuposti, tudíž musíte být daleko více obezřetnější, než tomu bývalo předtím. Nebo to taky může být tým, že se obtížnost hry radikálně zatvrdila i proti pokročilým hráčům, čili vás pod kytičky pošlou i tři dobře mířené střely.

Zapište si za uši: Vydržíte toho daleko méně, než jste byli zvyklí.

U potvor se toho moc nezměnilo, nutno však podotknout, co by se tam mohlo změnit. Hrají prostě jako Rusové za druhé světové války na počet, ne na taktiku. Prostě se k vám snaží dostat a když se jim to povede, musíte buď hodně umět utíkat, protože tři čtyři rychlé facky z jejich pracek a žerete hlínu, nebo rovnou nechat načíst poslední checkpoint. Je to jenom na vás.

S největší pravděpodobností se nejvíc zapotíte u již zmíněných Knihovníků. Hodně toho snesou, párkrát se mi podařilo chcípnout na jednu jedinou ránu. Tím pádem je lepší taktika nebojovat s nimi a obcházet je. Není to až zas tak složité a bude to i rychlejší, než s nimi ztratit 4 hodiny zvracení nervů do kýble.

Do hry jako takové byla přidána spousta nových ukrytých míst, kde se dá najít nějaký ten dobrý náboj navíc, popřípadě trezor, což je také novinka, obsahující munici, avšak musíte si k němu najít klíč ležící někde poblíž dané lokace. Tzv. loadovací obrazovky byly téměř vymazány, samozřejmě pro větší užitek hráče, někdy takové ty přechody byly až otravné.

Složitější Survival nebo akčnější Sparťan?

Jak 2033, tak Last Light si nyní můžete zahrát ve dvou módech – Sparťan nebo Survival. Sparťan se projevil v Last Light, je akčnější, dynamičtější, prostě takový nám známý Rambo styl. Survival je pro opravdové fajnšmekry. Funkčnost zbraní je horší, nepřátelé agresivnější, prostě to, co si chtějí vychutnat jen ti nejbojácnější.

Klik pro zvětšení (Metro 2033 (Redux))

Jak to bude s Last Light (Redux)?

Last Light Redux tolik nových změn jako jeho starší bratříček nepřináší, teda pokud byste nechtěli dvouodstavcovou recenzi. Shrneme vám to nějak takto: Metro: Last Light je pecková hra, za mě jedna z nejlepších toho roku. Jestli vám zmínka o mé recenzi unikla, můžete si ji přečíst hned teď –TADY.

Vysloveně krutou novinkou zde je hlavně podpora 4K rozlišení, jestli tedy vlastníte opravdu nadupanou soustavu a monitor jak kráva, zažijete pravý metro orgasmus. To si však já vychutnat nemohl, což je jedno, i na průměrných sestavách to vypadá libově.

Mimo jiné zde též najdete trezory s nějakým tím bonusem, stejně, jak v 2033.

Klik pro zvětšení (Metro 2033 (Redux))

Verdikt:

Původně jsem nechtěl oba dva díly Metra hrát znova, hlavně kvůli zachování prvotních zážitků, ale neodolal jsem a udělal jsem to. A vyplatilo se to. Představte si všechny pozitiva Metro her, vytuňte je o takové dva tři levely navíc, a máte Metro Redux. Metro: Redux doporučuje 11/10 Arťomů! FUCK YEAH!

SUPER
90%
CZECHGAMER
Co může být lepší, než původní Metro hry? Jedině další projití Metro her!

CGwillWin