akce
preview
Team Indie

Team Indie - preview
Team Indie - preview
10:08, 16.08.2014

I když kolínský GamesCom ovládají velcí vývojáři jako Ubisoft nebo Electronic Arts, v rozích se vždy krčí nějaká ta banda indie vývojářů, snažící se přispět se svou troškou do mlýna. Přestože je her od nezávislých vývojářů mnoho, málokdy dělá problém vybrat si z nich tu nejlepší, protože dost často jsou nevalné úrovně a ani mě neláká si je zkusit. Letos jsem ale měl jasno. Hra Team Indie od Brightside Games mě svojí líbivou grafikou zaujala, a tak jsem ji nemohl nevyzkoušet.

Celá hra se točí kolem Marvina, nové kočky v domácnosti, která je jakousi záhadou vytržena z reálného světa a uvězněna v počítači svého páníčka. Ten si toho naštěstí všimne, a tak se ji samozřejmě snaží pomoci dostat se ven, ale po chvíli snažení zjišťují, že to sami nezvládnou. Ale protože je páníček zkušený hacker, podaří se mu do počítačového světa nahrát několik jeho oblíbených postav z různých her, aby Marvinovi pomohli.

Klik pro zvětšení (Team Indie - preview)

Jak už název napovídá, Team Indie dává dohromady postavy právě z ostatních indie her, jako je třeba Clunk z Awesomenauts nebo Commander Video ze hry Runner. Každý z nich má své vlastní speciální schopnosti, bez kterých se při hraní neobejdete. Pouze jako tým můžete zachránit Marvina a vrátit jej do světa, kam patří.

Právě spolupráce postav je ve hře vymyšlená naprosto geniálně. Hrdinové musejí různé části levelů procházet ve specifickém pořadí. Když dojdete na konec úseku s jednou postavou, vrátí se čas, a vy druhou postavou jdete zároveň s tou první, protože ta vám třeba otevře dveře, které se hned zase zavřou.

A i když se první levely zdají být velice lehké, po chvíli už začínají být obtížnější, už jen kvůli tomu, že je nemusíte procházet jednou, ale třeba čtyřikrát. A tak se z prosté skákačky stává zapeklitá logická hra, která vám obrátí všechny kolečka v hlavně, abyste vůbec stíhali sledovat, jak vám která z postav zrovna pomáhá.

Až po chvíli si konečně uvědomuji, že hra mi líbivou grafikou připomíná mého oblíbeného Raymana, což ale není na škodu. Od tvůrců se ještě dozvídám, že hra běží na enginu Unity, který je podle Unity Technologies týmu tak lehký na práci, že v něm dokáže napsat hru i velmi malý tým a zjevně mají pravdu. Brightside Games totiž tvoří pouze deset studentů z Berlína, a přesto je hra na svůj žánr na velmi vysoké úrovni.



Team Indie je jasným důkazem, že i indie hry mají co nabídnout, přesto jsou bohužel stále opomíjené a žijí ve stínu svých velkých bratrů. Snad bude mít hra šanci alespoň do té doby, než vyjde další Rayman, a třeba i potom. Času na to sposty. Plánované datum vydání Team Indi na Windows a Mac prostřednictvím Steamu je někdy na podzim, takže než se proskáčete všemi padesáti levely, možná už budou padat první sněhové vločky.


CGwillWin