preview
Oddworld: New ‘n’ Tasty!

Oddworld: New ‘n’ Tasty! - preview
Oddworld: New ‘n’ Tasty! - preview
17:48, 22.04.2014

Když svět plošinovek byl na vzestupu s Raymanem v čele, objevila se nenápadná, ale zábavná hra s titulem Oddworld: Abe's Oddysee, která nastartovala sérii úspěšných titulů studia Oddworld Inhabitants. A teď, o sedmnáct let později, vychází dlouho očekávaný další díl.

Přiznejme si to, plošinovky nejsou dnes úplný mainstream. V době 3D trháků jako je Crysis, GTA nebo Assassin's creed se nějaký ty 2D poskakující panáček na špici herního potravního řetězce dostává jen těžko. Musí za ním stát alespoň desetiletá historie, jméno nějakého tvůrčího giganta a hodně barevná grafika, nejlépe doplněná peckovou hudbou. Pak teprve má šanci dobýt hráčské harddisky.

Zmíněný Rayman je příkladem, že taková hra může být i jedna z nejzábavnějších, se kterou se můžete setkat. To jsou pak desítky hodin strávených u počítače, kterých nelitujete. Ale čemu také vděčí remaky Rayman Origins a Legends za svůj úspěch? Jsou totiž lehké.

Alespoň tedy v porovnání se stařičkou sérii Oddworld, která vám nenechá nerv na nervu, jejichž rozpletení vám zabere asi tolik času, jako jedna úroveň ve hře.

Série Oddworld, čítající šest titulů, které vyšly snad na všechno od Gameboye po Wii U, vycházela od roku 1997 alespoň jednou za dva roky. Byla to jedna z prvních her, které jsem hrál, a díky tomu i jedna z prvních her, kvůli které jsem měl chuť prohodit monitor oknem, kdyby tedy v té době nevážil několik kilo.

První díl, Abe's Oddysee vypráví příběh Mudokona jménem Abe, uklízeče v továrnách Rupture farms, které vyrábějí nejlepší maso na trhu. Abe ale není v továrně dobrovolně. Jako ostatní Mudokoni je otrokem Glukkonů, vyšší třídy, která za pomocí slizkých Sligů továrnu řídí. Když Abe zjistí pravdu o původu masa, které, nečekaně, pochází z Mudokonů samotných, pokusí se o útěk. Ale své kamarády samozřejmě nemůže nechat na pospas smrti...

Klik pro zvětšení (Oddworld: New ‘n’ Tasty! - preview)

Neuvěřitelně těžký útěk je už samozřejmě na vás, stejně jako osvobozování ostatních Mudokonů. Ku pomoci vám bude váš podivná dvounohá mula Elum (podobnost s anglickým Mule čistě náhodná), a v průběhu hry získané a vylepšované magické schopnosti.

I když Mudokoni mluví normální angličtinou, pod vaší taktovkou může Abe promlouvat na své spoluotroky jen pár slovy nazvanými Gamespeak, které zahrnují výrazy jako „Hello“, „Follow me“, „Wait“, nebo velmi užitečné a hlasité prdění.

Série Oddworld, čítající šest titulů, které vyšly snad na všechno od Gameboye po Wii U, vycházela od roku 1997 alespoň jednou za dva roky.

Ty můžete využívat i v sequelu nazvaném Abe's Exodus, kde se Abe stává novým Mojžíšem a pomáhá utéct Mudokonům z podivného pivovaru. Další díly série již dostávají nové hlavní postavy a Abe jim pouze sekunduje, nebo ve hře nevystupuje vůbec. Navíc poslední díl Oddworld: Stranger's wrath byl již 3D a spíše tíhl k akčnímu žánru než k logické hře,

Klik pro zvětšení (Oddworld: New ‘n’ Tasty! - preview)

Proto bylo po devítileté odmlce velké překvapení, že se tvůrci z malého studia Just Add Water se schválením a v područí Oddworld Inhabitants (obě studia pracovala na všech dílech Oddworld ságy) rozhodli sérii oživit a nijak jinak než remakem původní hry. K ohlášení nového dílu došlo již v roce 2008, ale pak bylo opět ticho po pěšině, dokud se v roce 2010 Just Add Water nenechali slyšet, že dělají na novém titulu, který se bude točit kolem nejoblíbenější postavy ze světa Oddworld.

K ohlášení nového dílu došlo již v roce 2008, ale pak bylo opět ticho po pěšině.

Začaly padat takové názvy jako Abe HD nebo Abe's Oddysee HD, a ty se nakonec ustálili na Oddworld: New 'n' tasty! Společně s informací, že nový díl bude 2D původní hra oblečená do 3D hávu a jinak to bude vše, na co jsme zvyklí. Víc si snad fanoušci starších dílů snad nemohli ani přát.

Klik pro zvětšení (Oddworld: New ‘n’ Tasty! - preview)

Možná jenom zmínky o připravovaném pokračování, které by konečně mohlo být plnohodnotným titulem, a ne pouhým (i když vítaným) remakem. Ale vzhledem k tomu, že datum vydání New 'n' tasty není ještě známé, na nějaké mudrování nad pokračováním je ještě času dost. Zatím nám musí stačit, že nový Oddworld vyjde na Windows, Mac, Linux, Playstatin network a Wii U snad někdy tento rok.


CGwillWin