speciál
Shrek 2

Shrek 2
Shrek 2
00:00, 09.07.2004
Shrek 2

Nevím, jestli bylo od začátku myšleno,že Shrek bude mít další pokračování, ale po úspěchu filmu v kinech bylo téměř jasné, že pokračování bude. Mně osobně se první díl Shreka líbil. Shrek je správně pojatá moderní pohádka, která dokáže pobavit všechny věkové kategorie. Trochu jsem se bála, aby druhý díl neskončil fiaskem, jako nepodařená nadstavovaná kaše.Ale už trailer vypovídal o opaku. Ale teď už k ději a k dojmům z filmu.

Klik pro zvětšení (Shrek 2)Klik pro zvětšení (Shrek 2)

Film začíná krátce po svatbě princezny Fiony a zlobra Shreka. Ti ovšem netuší, že princeznu měl původně zachránit jistý princ Krasoň (nezabíjejte mě, neznám přesný český překlad, ale bude to něco v tom smyslu). Krasoň podle vlastních slov absolvoval cestu ukrotnou zimou a zničujícím vedrem, cestoval mnoho dní a nocí riskujíc svůj život, vyšplhal do té nejvyšší komnaty v nejvyšší věži, vstoupil do princezniných komnat, aby nalezl: vlka z červené Karkulky, který mu ihned sdělí, že princezna je na líbánkách. A doopravdy, Fiona se Shrekem si užívali a líbánek a vracejí se domů. Tam na ně čeká… kdo? Osel! Ten samozřejmě odmítá odejít jen tak. Zrovna uprostřed hádky s oslem dorazí královský posel, aby doručil pozvání na královský bál v království za sedmero horami na oslavu svatby princezny Fiony. Shrekovi si ale nikam nechce a vysvětluje princezně, že její rodiče asi nebudou moc nadšeni tím, co uvidí. Fiona je neoblomná , a tak nakonec všichni tři ( i s oslem) vyráží na cestu do království za sedmero horami. Tam to vypadá trochu jako v Hollywoodu. Cesty lemované palmami, rezidence se jmény jako Popelka a podobně a i nápis FAR FAR AWAY (za sedmero horami- není to doslovný překlad, ale víte, jak to v pohádkách chodí) na kopci. Shrekovi je to napohled proti srsti, protože do jeho bažiny to má opravdu daleko. Ale není nic, co by pro Fionu neudělal.

Klik pro zvětšení (Shrek 2)Klik pro zvětšení (Shrek 2)

Shrekovy obavy se naplní a přivítání opravdu nevypadá tak, jak by mělo.

A hlavně královský otec Harold nevypadá příliš nadšeně z toho, že jeho zeť je zlobr. A navíc je tu princ Krasoň a jeho povedená matička, která je něco jako vílí mafiánka a největší producentka lektvarů v království za sedmero horami. Ta si samozřejmě nepřeje, aby Shrek s Fionou žili šťastně až do smrti,a to hlavně kvůli svého rozmazleného synáčka Krasoně. Donutí krále, aby dal Shreka odstranit. Ten si najme zabijáka- kocoura v botách, který samozřejmě Shreka nepřemůže, naopak se dá na jeho stranu. Shrek se rozhodne najít elixír, který by mu pomohl z jeho nesnází a udělala z něj krásného prince. A tak se s pomocí osla a kocoura vloupe do skladiště elixírů, které patří komu jinému než víle-mafiánce. Osel i Shrek Elixír vyzkouší a… ze Shreka je pohledný princ a z osla vznešený oř. Víla- mafiánka však kuje své pikle a místo proměněného Shreka nasadí svého syna. Ale nebyla by to ta správná pohádka, aby se všechno nevysvětlilo, aby zlo nebylo potrestáno a aby všichni nežili šťastně až do smrti.

Klik pro zvětšení (Shrek 2)Klik pro zvětšení (Shrek 2)

Opravdu, zde vidíte zářný příklad, jak i druhý díl může být povedený a jak i pohádka může být plná vtipu a nadsázky. Druhý díl ničím nezaostává od prvního. Nemůžu sice tvrdit, že by byl lepší, protože oba filmy mě bavily stejně, ale i přes to je Shrek 2 opravdu povedený.

Film znovu provází příjemná hudba, kterou si určitě budeme moci poslechnout na samostatném soundtracku, který byl i minule kvalitní. Jak jsem už říkala, Shrek je správně pojatá moderní pohádka plná humoru a skvělých hlášek. Takže, pokud se chystáte do kina a chcete se hlavně zasmát, je Shrek 2 ta správná volba.

USA 90 min. 2004

Hlasy postav namluvili: Cameron Diaz, Mike Myers, Eddie Murphy, Julie Anderws a další.

Hodnocení: 95%

Klik pro zvětšení (Shrek 2)


CGwillWin