speciál
Nvidia speciál – hardware koutek #5

Nvidia speciál – hardware koutek #5
Nvidia speciál – hardware koutek #5
00:45, 06.08.2010

Když víte, že vaše články čte i PR manažer Nvidie Igor Staněk, namotivuje vás to psát další a další. I dnes jsme se tak rozhodli zareagovat na strašidelné zprávy, které se v souvislosti s Nvidií šíří po internetu jako mor, a předat je dál. A ani výhled do budoucna pro Nvidii není nijak růžovoučký.

Samé špatné zprávy

Apple si s Nvidií v posledních letech moc nerozuměl - Nvidia dodávala čipy s příliš vysokou chybovostí (reklamace), a nejnovější generace Fermi nedodala skoro vůbec (3/4 roční spoždění, horší než slibované provozní vlastnosti jako hluk, teploty, spotřeba, výkon). Apple se rozhodl vykašlat se na Nvidii a uzavřít dohody s ATI. Ano, právě představené Apple iMac a dokonce i Mac Pro jsou osazeny grafickými čipy ATI. Tohle bude bolet.

Klik pro zvětšení (Nvidia speciál – hardware koutek #5)

Akcie jdou dolů. Jen pro zajímavost jsem zakreslil pár milníků.

Před pár dny navíc Nvidia snížila odhad svých příjmů v Q2 o 150 milionů dolarů. Očividně se jí nedařilo ani v Q2... Sníží se i výdaje? Necháme se překvapit.

Aby toho nebylo málo, Nvidia prodává méně grafických karet, než ATI. Dobu, kdy se tohle stalo, si ani nepamatuji, ale jak se říká - všechno je jednou poprvé. Zatímco ještě i minulý rok dokázala Nvidie prodávat více grafických karet než ATI (59% Nvidia, 41% ATI), tak tento rok ani její smlouvy z dob minulých nestačily a karta se obrátila (49% Nvidia, 51% ATI). Za jeden jediný rok se změnilo 10% trhu po celém světě - tohle bude taky bolet. I na poli mobilních grafických čipů (notebooky) to dopadlo pro Nvidii špatně. Minulý rok prodala 29.6% čipů a tento rok již pouze 19.8% - ve prospěch ATI (24.5%) a Intelu (54.3%).

Klik pro zvětšení (Nvidia speciál – hardware koutek #5)

Nvidia jde dolů. Je nutno připomenout, že jde dolů samozřejmě jen a jen kvůli sobě. Minulost jsem tu již propral několikrát, takže jen v odkazech: Nvidia definitivně končí s čipsety nForce, Nvidia a její další přešlap - pojďme se zasmát, Jak je na tom Nvidia s financemi?, $Nvidia kope do Intelu, my kopeme do ní, $Nvidia: "Nakopeme Intelu zadek", Nvidia na GDC lhala dvakrát, Nvidia prohrála soudní spor s Rambus Inc..

Klik pro zvětšení (Nvidia speciál – hardware koutek #5)

To nejhorší teprve přijde

Budoucnost... Má tahle společnost ještě nějakou budoucnost? Nižší třída grafik GeForce umře již na konci tohoto roku s příchodem APU od AMD. Intel i AMD budou nabízet GPU i CPU na jednom čipu (Intel již "nabízí"). Co se týče vyšší třídy, Fermi (GF100) je totálním propadákem a situace se jentak nezmění - 28nm výrobní proces TSMC je v nedohlednu a zatímco Nvidia se bude i nadále topit v současných problémech, ATI do konce tohoto roku vydá svou již druhou DirectX 11 generaci grafických karet...

Čipsetová divize je mrtvá, stejně, jako dříve "almighty" pojem nForce. U Intelu má Nvidia stopku již delší dobu, a čipsety pro AMD vyrábět nechce, protože to údajně "nemá cenu". Nvidia navíc již před téměř rokem oznámila, že končí s investicemi do návrhu nových čipsetů. nForce down.

Klik pro zvětšení (Nvidia speciál – hardware koutek #5)

Jediné trhy ve kterých po novém roce bude Nvidia moci úspěšně figurovat budou střední třída grafických karet pro PC, potom HPC segment (profesionální Tesla karty) a Tegra (mobilní).

Grafické karty GeForce ovšem dosud tvořily na 60% příjmů společnosti. Z těchto 60% tedy uždíbněme nižší a vyšší třídu (mmmm, zbývá střední třída, dejme tomu 1/3). O kolik procent pak klesnou příjmy Nvidie? A co když odečteme ještě veškeré prodeje Apple iMaců a Maců Pro, ve kterých dosud byly GeForce, a ve kterých nyní jsou ATI? Necháme se překvapit...

Pro Nvidii hraje čas

Nvidii samozřejmě zachraňují její smluvy z dob minulých, které stále běží. Stále se prodávají staré DX10 GeForcy, a to jak notebookové, tak PCčkové. I kdyby Nvidia ještě i následující půlrok nepřinesla žádné nové DX11 GeForce do notebooků a PC, stále by měla z čeho žít, ovšem potom už to bude horší... Jakmile smlouvy zkončí, dřívější partner se začne poohlížet jinde. A co uvidí? Že do notebooků už nemusí kupovat dva čipy (CPU od AMD a GPU od Nvidie), ale koupí jen jeden (APU od AMD nebo Intelu), který bude umět to samé a ještě víc.

Klik pro zvětšení (Nvidia speciál – hardware koutek #5)

V současnosti Nvidii zachraňuje čas a její dobrá práce z dob minulých. Již na konci tohoto roku tohle kouzlo začne opadat, a v příštím roce přijdou první kvartály, ve kterých se bude vařit z vody.

Nvidia potřebuje RESET. Architekturu Fermi zahodit, nebo překopat - určitě už na tom pracuje... Pokud se nic do půl roku nezmění, ...

Co to způsobilo?

Když se člověk podívá na architekturu Nvidia Fermi, byl to jednoznačně strach z projektu Intel "Larrabee", který ji vytvaroval do dnešní podoby. Strach z toho projektu, který Intel chtěl vydat mezi lidi na konci minulého roku a nestalo se tak, čemuž se Nvidia skrze její kresbičku pořádně zasmála:

Klik pro zvětšení (Nvidia speciál – hardware koutek #5)

Teď by Intel měl zareagovat: "Kdo se směje naposled, ten se směje nejvíc..."


CGwillWin