retro
TES III: Morrowind z dnešního pohledu

TES III: Morrowind z dnešního pohledu
TES III: Morrowind z dnešního pohledu
13:09, 14.08.2011

Morrowind v čase svojho vydania bol neprekonateľným RPG vo svojom žánre, nič podobné neexistovalo. Niekde sa síce šepkalo o Gothicu ako o priamom konkurentovi tejto legendy v sérií, ale určite mi dáte za pravdu, že k celkovému svetu a podobe tretiemu priamemu pokračovaniu v sérií The Elder Scrolls mal poriadne ďaleko. Za deväť rokov, čo je táto legenda na svete, sa herný svet poriadne zmenil. Hry vyzerajú geniálne, graficky nádherne, všetko je prepracované a veľké firmy sa váľajú ešte vo väčších peniazoch než kedysi. Má teda Morrowind zmysel hrať aj dnes? Rozhodne. Aspoň pre fanúšikov série, ktorý kľudne hrali ako prvý diel Oblivion, ktorý vyzerá celkom nádherne aj dnes.

Klik pro zvětšení (TES III: Morrowind z dnešního pohledu)Klik pro zvětšení (TES III: Morrowind z dnešního pohledu)

Pre tých, ktorých slávna séria obišla obrovským oblúkom, séria Starých svitkov je otvorené RPG, ktoré niektorý nazývajú ako jediné offline MMORPG - čo je samozrejme kravina, ale podobnosť tam je. Obrovský svet, obrovské počty úloh, vlastné náboženstvo, rasy, mestá, dediny, lesy, príšery, v podstate, čo vás napadne. Neduhom je nie príliš zvládnutý život ľudí a občanov, čo by malo byť znamenitejšie vyriešené v Skyrime. Áno, ten diel ktorý spasí svet 11.11.2011. Tak to ale vyzerá byť z dnešného pohľadu zmlsaného hráča. Keď som odklikol v menu Morrowinde položku Nová hra, tak som sa opäť vnoril do sveta, v ktorom okolitý svet je zbytočným ťažítkom. Takú má tretí diel atmosféru. Dokonca aj zabudnete na to, že tá postava napravo nemá mimiku tváre a že ten vodný ohar naproti má animácie asi ako para olympionik (nič proti). Obzvlášť po aplikovaných módoch, ktorých je na internete milion, dostáva Morrowind šancu na znovuhranie (po koľký krát už?). Tentokrát som to začal hrať s módom, ktorý pridáva krajšie textúry, reálnejšie počasie, krajšie tváre a hlavne ide hrať hra vo vysokom rozlíšení. Na starších počítačoch by sa z nejakého dôvodu takto upravený tretí diel ságy ani nerozbehol, keď už na modernom PC sa občas počet snímkov za sekundu dostáva na bod mrazu, ale hrať sa to dá a oko netrpí a hneď si pripadá lepšie.

Klik pro zvětšení (TES III: Morrowind z dnešního pohledu)Klik pro zvětšení (TES III: Morrowind z dnešního pohledu)

O výzore však The Elder Scrolls hádam nikdy nebol. Svet je o spomínanom náboženstve, prepracovanej histórii sveta a dokonalej atmosfére. Práve Morrowind dal hráčovi šancu zabudnúť na okolitý svet. Prepracované RPG možnosti, ktoré svet nikdy nevidel v tak dobrom spracovaní, chuť loviť všemožné úlohy, byť členom rôznych frakcií a až potom plniť hlavnú líniu. Skusenejší hráči zas lovili predmety, ktoré sa svojou unikátnosťou nachádzali len na niektorých miestach a poskladať z nich kompletné brnenie spolu s výzbrojou bol nadľudský čin. Práve tieto body ma donutily hru spustiť aj teraz, plus myšlienka, že piaty priamy nasledovník je za dverami a mytológia Starých svitkov sa mi mierne vzďaľovala.

Z dnešného pohľadu však Morrowind trpí až príliš veľkým počtom chýb. Napríklad chyba kompas, alebo šípka, kam sa vrhnúť za úlohou. Takže tí hráči, ktorý inak hrať nevedia, na hru zanevrú a CD s hrou zavrú do skrinky s nápisom: "Pozor! Nikdy neotvárať." Hra patrí do rúk ľuďom, ktorých baví prepracovaný svet, pri hre si na papier kreslia poznámky a celkovo radi putujú po fantasy svete plnom nástrah. Do toho vám hra neraz spadne a inštalácia niektorých módov zaberie hodiny, kym to špičkovo funguje. Jednoducho si neviem predstaviť, že si túto hru zahrá len tak hocikto.

Napriek všetkej atmosfére však Morrowind neponúka kvalitný príbeh v hlavnej línii, alebo aj celkovo, úlohy sú vo svojej podstate jednoduché. Príď na miesto, niekoho zabi, získaj informáciu, alebo dones mi lebku môjho predka. Podstata prečo človeka baví hrať je ale jednoduchá. Tie informácie, alebo dialógy sú geniálne. Každý riadok dáva nový poznatok o zaujímavom svete, pričom nevravím o opakujúcich sa vetách NPC postáv. Ťažko sa to popisuje, ale tento pocit som v hrách už nikdy nezažil. Nejakým podobným spôsobom v Oblivione, ale takto prepracovane už nie. Morrowind je dokonca jedinou hrou, kde som čítal knihy. Čítať knihy v hre, kde ich je milion? A nečítať ich málo.

Ale to je len špendlíkovou hlavičkou v celom príbehu, zisťovať budete hádam všetko. Kto, alebo čo je Šiesty rod, prečo je v Morrowinde hrateľných desať rás a nie osem ako v predošlom diely Daggerfall? Množstvo otázok, znamená, že je séria obľúbená miliónmi hráčov. Dôkaz, že mainstream nemusí byť koridor FPS hier (a ani Farmwille).

V skratke je Morrowind dôležitým dielom v sérii, ktorý sa stal legendou zatiaľ neprekonanou. Prakticky každý diel série priniesol niečo nové. Prvý diel Aréna úžasný svet a princípy, Daggerfall obrovské prostredie a neuveriteľné RPG prostredie a samozrejme bugy, vďaka ktorým sa hra nedala dohrať. Morrowind sme spomínali a Oblivion, no ten priniesol aj hráčov nezasvätených a je to tak dobre. O pár mesiacov sa dočkáme piateho dielu, ktorý vyzerá zatiaľ viac než lákavo. Tešíme sa!


CGwillWin