retro
Medal of Honor: Airborne

Medal of Honor: Airborne - retro
Medal of Honor: Airborne - retro
00:00, 11.03.2009

Po delší době jsem se rozhodl opět vydat do 2. světové války. Musel jsem se rozhodnout, zda si ji zahraji klasicky, tedy Medal of Honor, Call of Duty, nebo science fiction Return to Castle Wolfenstein. Převládla u mě volba běžného zpracování a zvolil jsem poslední Medal of Honor. Tento rok a půl starý titul si sice našel své místo, ale rozhodně nedosáhl tak velkého úspěchu jako jeho předchůdci.

Klik pro zvětšení (Medal of Honor: Airborne - retro)Klik pro zvětšení (Medal of Honor: Airborne - retro)

Shora do akce

Medal of Honor: Airborne, jak už název vypovídá, vypráví o vojínu Boydu Traversim, který se účastní misí, jež nám nebyly dříve příliš známé. Výsadkáři museli během druhé světové války prokázat velkou statečnost při svých akcích, a proto se jim autoři v posledním díle věnovali. Velká škoda je, že hru vyplnilo pouze šest misí, které jsou sice delší, intenzivnější, těžší a rozmanitější než kdy dříve, ale stále je to poněkud málo.

Klik pro zvětšení (Medal of Honor: Airborne - retro) V roli výsadkáře začínáte misi samozřejmě seskokem z letadla. Díky tomu máte možnost přistát v jedné ze zeleně osvětlených zón a začít misi zcela podle svého. Kdykoliv příště můžete seskočit na jiné místo a rozehrát misi od jiného konce. Samozřejmě nemusíte přistát pouze ve vyznačených zónách, ale ty vám poskytují bezpečné přistání. Tím se vám sice hra trochu otvírá a není tak lineární, ale i tak zde narazíte na tradiční koridory, které vás dál nepustí. Hra obsahuje celkově šest misí plus začáteční trénink. V tréninku si vyzkoušíte několik seskoků padákem a ihned zjistíte, zda v boji obstojíte, či ne. Celkově ve hře projdete různými částmi Evropy. Jednou budete pobíhat temnými uličkami v malebné sicilské vesničce, podruhé už se budete muset krýt na kopci před nepřátelskou palbou z radarového kopce a do třetice všeho dobrého se budete muset prostřílet berlínskou protiletadlovou věží. Mise jsou občas opravdu kruté a nepřátele vás šetřit nebudou. Kryjí se, obíhají vás, jednoduše přemýšlí, což ve většině her nepříteli chybí. Ono upřímně, inteligence chybí některým lidem i v reálu, ale zpátky k tématu. V Medal of Honor: Airborne je poměrně hodně zbraní, které zde mají jednu zvláštní schopnost a to schopnost upgradu. Poté co se vám s danou zbraní podaří nabít určitý počet nepřátel, získáváte vylepšení v podobě vyšší kapacity zásobníku, lepšího zaměřování nebo účinnější palební síly. Hra tím trochu získává nádech sci-fi, protože některá vylepšení jsou více než pozoruhodná, ale hratelnosti to prospívá. Hra se ukládá pomocí chekpointů, kterých se dočkáte pouze po splnění některého z úkolů.

Klik pro zvětšení (Medal of Honor: Airborne - retro)Klik pro zvětšení (Medal of Honor: Airborne - retro)

Ve víru válečné zóny

Jak už bylo řečeno hra je velmi krátká, ale těch šest misí, jedna trvá v průměru hodinu, si opravdu užijete a budete hltat válenou atmosféru plnými doušky. Druhá světová válka se vám jeví v novém světle, díky čemuž nebudete chtít vstát ani na záchod. K tomu všemu přispívá také nádherná grafika, kterou musím i po takové době vynachválit. Hra využívá Unreal Engine 3, a to i s HDR a Motion Blur. Díky tomu můžete sledovat detailní mimiku jednotlivých vojáků, pohyby jednotek, výbuchy (výbuch granátu po sobě zanechává poněkud zvláštní efekt kouře) a neuvěřitelně realisticky vypadající zbraně. Skvěle podány jsou tu i zvukové efekty jednotlivých zbraní a explozí, které na vás působí jako když na bojišti stojíte vy sami. Celkový dojem hry také podtrhuje hudba, kterou stvořil známý skladatel Michael Giacchino, který je znám například jako autor úvodní skladby k seriálu Lost (Ztraceni). Totální děs ve vás vyvolají jednotky, které se proti vám octnou, jelikož s každou další misí přicházejí stále těžší a těžší protivníci. Hitlerovy jednotky jsou odstupňovány od prvního, základního až k desátemu, a to nejtěžšímu kalibru, kdy se vám do cesty postaví týpek v plynové masce a černém SS hábitu, který se se svým těžákem umí ohánět.

Klik pro zvětšení (Medal of Honor: Airborne - retro)Klik pro zvětšení (Medal of Honor: Airborne - retro)

Atmosféra

V Medal of Honor: Airborne vás ze všeho nejvíce uchvátí vynikající atmosféra, kterou pocítíte všude. Zažijete zde radostné i strastiplné momenty, o kterých se vám bude i zdát. Autoři se více zaměřili i na vztahy mezi jednotlivými vojáky, a tak s každým dalším mrtvým vám bude více a více smutno. Upozorňuji, že u německých mrtvol se vám tento stav nedostaví a vyvolá ve vás opačnou reakci. Ano, je to kruté, ale k válce emoce patří! Možná proto si jednotlivé momenty z válečných her hráči pamatují tak dlouho. Pravdou je, že ikdyž se autoři hodně snažili, takový důraz na pocity, jaký dokázali tvůrci Brothers in Arms, se jim navodit nepodařilo.

Klik pro zvětšení (Medal of Honor: Airborne - retro)Klik pro zvětšení (Medal of Honor: Airborne - retro)

Dobojováno

Medal of Honor: Airborne je více než dobrým titulem. Dokonalé zpracování válečné zóny, zbraní a postav z něj dělá perfektní simulaci války, ikdyž si občas budete připadat jako absolutní hrdinové. Hra dostala nový nádech výskokem z letadla při každé misi, ale i tak jsou mise lineární a nenabízejí příliš mnoho cest. Hru totálně sráží do kolen kratičká herní doba, která je jen něco okolo šesti hodin, při těžší obtížnosti osm, což však také není mnoho. Přesto se tvůrcům povedlo stvořit naprostý unikát, který u mě dodnes vítězí jako nejlepší válečná hra s tématikou druhé světové války a nejspíše ještě dlouhou dobu bude.

Autoři minulý rok prohlásili, že další díl by měl být zasazen do moderního válečného konfliktu, a to na území Afghánistánu, přičemž hra by měla vyjít v tomto roce. Tak tedy nechme se překvapit.

Hodnocení: 80%

CGwillWin