retro
Need for Speed: Porsche Unleashed

Need for Speed: Porsche Unleashed
Need for Speed: Porsche Unleashed
00:00, 30.12.2004

Vozový park této slavné automobilky čítá celých 80 kousků a historie hry sahá od roku 1950 do roku 2000. Je to bohatá multimediální prezentace současnosti i historie automobilky Porsche. Ale hlavně zábavné, trošku akčněji laděné závody plné karambolů, nebezpečných předjížděcích manévrů a napětí, odehrávající se v tradičně perfektním grafickém i zvukovém provedení. To vše slibovali tvůrci hry Need for Speed: Porsche Unleashed nedočkavým hráčům již několik měsíců. Pojďme se podívat jak se jim to vše povedlo.

Úvodní menu a základní nastavení - Po instalaci a spuštění hry shlédnete intro ve kterém se vám představí několik nejzajímavějších automobilů značky Porsche. Celé intro ničím nezaostává za již nasazenou laťkou minulými díly a jen ve vás probudí pravou závodnickou krev. Dále následuje zadání vašeho jména a výběr z 8 nabízených portrétů, které zahrnují jak muže, tak i ženy. Na menu hry vás nejdříve upoutá grafická prezentace dnes již několikrát zmiňované automobilky, která formou filmů a obměňujících se fotografií dokumentuje ve výřezu uprostřed obrazovky její historii. Kromě rozličných nastavení nabízí menu 4 herní volby nazvané Single-Player, Multi-player, Factory Driver a Evolution.Klik pro zvětšení (Need for Speed: Porsche Unleashed)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Porsche Unleashed)

Single-player – Po zvolení této varianty hry se můžeme rozhodnout mezi třemi druhy závodů. Prvním z nich je klasická Quick Race, dále následují dva druhy vyřazovacích závodů Quick Knockout a Knockout. Rozdíl v nich spočívá v počtu tratí, které se během jedné hry jedou. U prvně jmenovaného vše probíhá na jednom okruhu a po každém kole se závodní pole zmenší o posledního jezdce. Klik pro zvětšení (Need for Speed: Porsche Unleashed) V klasickém knockoutu se jede na několika okruzích a vyřazen je vždy pouze jeden vůz na každé trati. Ať již zvolíte jakýkoliv druh závodu, bude vám umožněno vybrat si jednu ze tří úrovní obtížnosti. Poté již záleží jen na vás, jaký vůz si vyberete k závodu. Zpočátku jich na výběr příliš není, ale po splnění některých misí v módu Factory Driver a Evolution přibudou další vozy. Zajímavou možností je otevřít si dveře, kufr či kryt motoru u vámi vybraného auta, podívat se do jeho interiéru nebo stáhnout střechu u kabrioletů. Zvolit lze samozřejmě i automatickou či manuální převodovku. Při volbě oponentů můžete vybrat pouze shodné vozy, nebo automobily ze stejné doby, třídy, případně můžete ponechat výběr na počítači a ve hře se objeví auta ze všech období a časové rozdíli v cíli budou nemalé. Jezdit můžeme na horských cestách v Pyrenejích, v lesnatém Schwarzwaldu, v Normandii a na Azurovém pobřeží. Na každé trati je několik zkratek, ale dejte si pozor, protože všechny časově výhodné nejsou. Pokud raději závodíme na okruzích jsou pro nás připraveny tři tratě v Monte Carlu, které však mají se slavným okruhem F1 společného jen velmi málo. Každou z tratí lze projíždět oběma směry či použít její zrcadlovou variantu. Můžeme také přidat místní dopravu a to ve 4 stupních intenzity, z nichž v té poslední už provoz docela zhoustne.

Evolution – V evoluci si projdete historií automobilky od samého počátku. Na začátku si s přidělených peněz můžete koupit akorát tak nejlevnější Porsche 356 1000 Cabrio a to vám ještě ke všemu na vašem kontě nic nezbude. Po pár prvních vyhraných závodech ale už můžete přemýšlet o tom co by se na vašem autíčku dalo vylepšit. Co se týče již zmiňovaných náhradních dílů, koupit lze téměř vše. Počínaje novými gumami, převodovkami, spoilery, nárazníky, vzduchovými filtry a samotnými motory konče. Většinou u každé jsou na výběr tři stupně a to jen mírné vylepšení nebo vyměnění komponentů za buďto sportovní nebo závodní součástky. U vašeho miláčka si ještě můžete pohrát s jeho vzhledem. Lze si vybrat libovolnou barvu karoserie a dokonce i interiéru. Na bok auta můžete umístit vámi zvolené závodní číslo. Klik pro zvětšení (Need for Speed: Porsche Unleashed) Asi poslední věcí je výběr pruhů na autě. Ty jdou dát jak na kapotě a střeše, tak i po bocích. U nich si barvu také navolíte sami. Celá evoluce je rozdělena do několika ér a v každé éře se auta dělí do výkonnostních tříd pro vyrovnanost boje. Vozy můžete kupovat, ale dokonce i prodávat. U každého vozu se můžete podívat po jeho maximální prodejní ceně. Můžete si říct v roce 1970 co bych dělal asi tak s 20 let starým Porschetem 356, ale smysl to má. Jeho hodnota v tuto dobu začne stoupat a stává se z něho veterán. V roce 1990 může toto auto mít hodnotu klidně i desetinásobku pořizovací ceny. Vozy se vám při závodech ničí a proto je třeba jezdit opatrně. Když jsou zničené tak je můžete mezi závodem za menší či větší sumičku opravit. Během celé evoluce se setkáte se všemi vozy Porsche a skončíte v roce 2000. Vždy při změně časového období je vám umožněno zúčastnit se závodu, jehož prémii tvoří nějaký výjimečný vůz značky Porsche, který, pokud budete úspěšní, rozšíří vaši soukromou sbírku v single-playeru. Z typů závodů zpočátku příliš na výběr není. Jedná se o klasické turnaje vypsané většinou pro konkrétní typ vozu s rozdílně stanoveným startovným a odměnou pro jezdce na předních umístěních. Později přibudou i takzvané \"Klubové závody\", které se odlišují v méně přísné specifikaci vozů. V průběhu času vystřídají starší nemotorné vozy modely řady 911 a závody se stanou podstatně zajímavějšími a rychlejšími. Pokud si z počátku říkáte že asi těžko zažijete tu rychlost kterou znáte z předešlých dílů s vozy jako jsou Mercedes CLK-GTR nebo McLaren F1 tak jste na omylu. Tady to zažijete také a to s vozy jako je 911 Carrera 4S vyrobené v roce 2000 a pokud vám to není stále za dost je pro vás připraven závodní speciál G1. Také obtížnost, která ze začátku není těžká se časem hry promění a přibude čím dál více opakování jednotlivých úkolů. Klik pro zvětšení (Need for Speed: Porsche Unleashed)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Porsche Unleashed)

Factory Driver – V tomto módu si vyzkoušíte jaké to je být testovacím jezdcem automobilky Porsche. Auto pro jednotlivé úkoly je vám vždy přiděleno, takže volit můžete pouze základní nastavení, mezi které patří řazení a u novějších modelů i ABS. První úkoly plníte na vyasfaltovaném prostoru, na kterém jsou rozestaveny kužely, jež tvoří trať, kterou musíte projet do předem stanoveného časového limitu. Klik pro zvětšení (Need for Speed: Porsche Unleashed) Časové limity jsou u několika prvních misí velice štědré. Není nutné příliš spěchat a když se vyvarujete shazovaní kuželů za které jste penalizováni neměli by být ty první testy sebemenší problém. Po několika úvodních testech, odehrávajících se mimo silniční komunikace, se dostáváte s testovanými vozy i do běžného provozu. Mise se sice trošku opakují, ale pokaždé v nich najdete něco nového. Mnoho jízd, při kterých budete například dopravovat vašeho kolegu na vlak či předvádět vůz vlivnému potenciálnímu zájemci má v sobě skryt malý problém. Váš vůz nesmíte výrazněji poškodit. Proto je nutné jezdit obzvláště opatrně, jelikož přímý střet s protijedoucím vozem znamená vždy konec vašich šancí. Později, kdy jsou časové limity značně nekompromisní, nezbývá než riskovat. Některé tratě si zajedete mnohokrát, a i když se možná někdy trochu zapotíte, žádná z nich není natolik obtížná, aby znamenala konec vašeho postupu po žebříčku testovacích jezdců. Když už jsme u testovacích jezdců, s mnoha kolegy se během své působnosti v týmu seznámíte a několikrát si s nimi i změříte své síly. Postupně se z Junior Test Drivera dopracujete až na pozici šéfa testovacího týmu a vyhlášené silniční eso. Vždy při povýšení obdržíte jeden pestře zbarvený vůz, který můžete využít v módech single-playeru. Ještě se mi líbí že všechny budíky a ukazatele si můžete volně přehazovat na obrazovce a přizpůsobit si je tak dle svého gusta. Klik pro zvětšení (Need for Speed: Porsche Unleashed)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Porsche Unleashed)

Grafika a zvuk – Hra dostala nový grafický kabátek a vypadá zase o něco lépe. Jaká je grafika asi nejlépe vystihují zde pořízené sreenshoty. Automobily se skládají z většího počtu polygonů a mají pěkné odlesky. Hra nabízí i pohled z interiéru na kterém textury zrovna nejkvalitnější bohužel nejsou. Soundtrack je povedený a dá se poslouchat celou hru. Každé auto má jiný zvuk motoru a speciální efekty typu hvízdání pneumatik a srážek vozidel je také na úrovni celé hry.

HW nároky – Hra má velice pěkné hardwarové nároky a ten kdo rozchodil NFS 3 a 4, nebude mít s pětkami větší problém. To hráče určitě potěší a bude jich víc. Celý engine je výborně optimalizovaný, takže zahrát si lze i na stroji s 400Mhz procesorem, 64MBRAM a 16MB grafickou kartou. Hrát lze i na stroji s polovičním výkonem, ale s detaily na minimum. Pokud chcete maximální rozlišení a nejvyšší detaily tak je třeba zase o něco silnější mašinu. Klik pro zvětšení (Need for Speed: Porsche Unleashed)

Závěr – Tento díl by se ovládáním dal určitě označit za nejlepší v celé sérii. Nejvíce mě potěšila realističnost závodů. Nejedná se o naprosto arkádovou hru, ve které nepustíte nohu z plynu. Je třeba odvyknout stylu stále plný plyn, brzda je na nic a ono to nějak dopadne. Ne, skutečně se vyplatí jezdit pomaleji, ale zato bez bourání. To vás totiž připraví o čas a znatelně zhorší jízdní vlastnosti auta, což mnohdy vede k nesplnění mise či k neúspěchu v závodu. Doporučit tuto hru můžu snad všem co mají rádi auta a ještě více těm které zajímá historie automobilky Porsche. Díky HW nárokům a perfektní hratelnosti se jedná o velice povedený titul a mohu říci že slova tvůrců se vyplnila. Klik pro zvětšení (Need for Speed: Porsche Unleashed)Klik pro zvětšení (Need for Speed: Porsche Unleashed)

Hodnocení - 93%

CGwillWin