retro
Metal Gear 2: Solid Snake

Metal Gear 2: Solid Snake
Metal Gear 2: Solid Snake
00:00, 22.11.2004

Několik let po úspěchu své hry Metal Gear z roku 1987 se Hideo Kojima rozhodl, že je čas na návrat ve velkém. A tak je v roce 1990 na svět vypuštěno pokračování pro konzole MSX2 nesoucí název Metal Gear 2: Solid Snake. Bohužel se tato hra z neznámých důvodů dostává pouze do prodejen v Japonsku, což zapříčinilo, že většina hráčů z USA a Evropy se hrou nikdy nepřijde do styku. Bylo však vydáno ještě jedno pokračování, určené pro americké konzole NES; Metal Gear 2: Snake's Revenge. To ale není součástí oficiálního příběhu Metal Gearu, a dokonce se na něm Kojima ani nepodílel, takže se Snake's Revenge stala takovou černou ovcí rodiny Metal Gear. Nyní se ale vraťme k oficiálnímu pokračování, ke hře Metal Gear 2: Solid Snake.

Klik pro zvětšení (Metal Gear 2: Solid Snake)Klik pro zvětšení (Metal Gear 2: Solid Snake)

Příběh

Rok 1999, studená válka skončila. Mezi Ruskem a USA je nyní uzavřeno křehké příměří a hrozba jaderného útoku je tak zažehnána. A nebo ne? Ve Střední Asii, uzavřena mezi hranicemi Ruska, Číny, Indie a Pakistánu, leží malá země nazývaná Zanzibar. Ve skutečnosti se však jedná spíše o velké skladiště zbraní. Zanzibar totiž krade pokročilé jaderné zbraně od světových velmocí, aby sám ze sebe vojenskou velmoc udělal.

Mezitím svět čelí energetické krizi. Zásoby ropy se ztenčují, ale profesor z Čech (!), Dr. Kio Marv (jaké to typické české jméno), nalezl řešení: OILIX, bakterii, která umí produkovat surovou ropu. Marv je ale vzápětí unesen vůdcem Zanzibaru (kdo to je, nevíme) i se svými plány k projektu OILIX. S těmito plány a množstvím jaderných zbraní se z malého Zanzibaru stává skutečná velmoc a hrozba pro okolní státy, která musí být co nejdříve eliminována.

Nový velitel Fox Houndu, kapitán Roy Campbell, povolává zpět do služby Solid Snakea, hrdinu z incidentu v Outer Heaven. Jeho úkolem je zachránit Dr. Marva, zajistit, aby plány OILIXu zůstaly v bezpečí a současně zjistit co nejvíce o Zanzibaru.

A tak se Solid Snakea znovu ocitá sám a beze zbraní, pouze s krabičkou svých oblíbených cigaret (Lucky Striker) uprostřed nepřátelského ležení. Během průzkumu vojenské základny v Zanzibaru potkává v jedné z vězeňských cel Dr. Pettroviche Madnara, vědce, který stál za projektem Metal Gear v Outer Heaven a který Solid Snakeovi pomohl Metal Gear zničit. To může znamenat jen jedno - je zde nový typ Metal Gearu. To ale není vše, tajemným vůdcem Zanzibaru se zdá být Big Boss, bývalý velitel Fox Houndu a muž, o kterém si Solid Snake myslel, že ho zabil již v Outer Heaven.

Solid Snake se tedy za pomoci Dr. Pettroviche vydává najít Dr. Marva, kterého bohužel nezachrání. Střetává se ale s novou verzí právě dokončeného Metal Geara, řízeného dalším zrádcem z řad Fox Houndu - Grey Foxem, bývalým Solid Snakeovým přítelem. Když se mu podaří Metal Gear zničit, utkává se uprostřed minového pole beze zbraní se samotným Grey Foxem, kterého zabijí. Po Grey Foxově smrti se na scéně objevuje samotný Big Boss, který je pro Solid Snakea již jen třešničkou na dortu.

Po smrti Big Bosse opouští Solid Snake Zanzibar, odchází z řad Fox Houndu a odebírá se do divočiny na Aljašku. Jeho "důchod" má však brzy skončí....

Klik pro zvětšení (Metal Gear 2: Solid Snake)Klik pro zvětšení (Metal Gear 2: Solid Snake)

Hra

Sérii Metal Gear byla vždy zábava hrát. V druhém dílu série se model stealth akce nezměnil. Opět se zhostíte role legendárního Solid Snakea a musíte s ním projít skrz základny v Zanzobaru, skrz bažiny a pralesy. Začínáte opět bez jakéhokoliv vybavení čí zbraní (vlastně né tak docela, od začátku u sebe máte krabičku cigaret, která vám mnohokrát ušetří trápení) a vše si musíte obstarat přímo na místě.

Všude po Zanzibaru se nachází spousta stráží, a když vás spatří, není to nic příjemného. Od minulého dílu jim navíc přibyl 45 stupňový úhel výhledu, který dokáže pořádně zkomplikovat práci. Pokud si bude chtít Metal Geara 2 zahrát, připravte se také na pořádnou dávku pastí, jako například falešné podlahy, bezpečnostní kamery, laserové detektory pohybu (už víte, k čemu vám bude dobrá ta krabička cigaret?:). Ze zbraní zde najdete klasickou "metalgearovskou" nabídku; pistole s tlumičem, kulomet, naváděné rakety, ... ale nezapomínejte, Solid Snake není Rambo, nemůžu prostě jen tak jít a střílet do všeho, co se mu připlete do cesty. Novinkou ve hře je také radar, který se opravdu hodí, ale přestane fungovat, pokud vás spatří nepřátelé, stejně tak je tomu i v dalších dílech série.

Metal Gear 2: Solid Snake je ještě obtížnější, než jeho předchůdce. Prvních patnáct minut hry se nejspíše budete proklínat, proč "jste zase vlez tomu blbýmu hlídači přímo před xicht". Pokud to ale překnousnete, časem si na obtížnost zvyknete a budete si užívat krystalickou hratelnost a nádherný příběh z pera Hideo Kojimy.

Klik pro zvětšení (Metal Gear 2: Solid Snake)Klik pro zvětšení (Metal Gear 2: Solid Snake)

Říkal jsem to sice již u minulého dílu, ale Metal Gear 2: Solid Snake dokázal zaujmou již v době svého vzniku a stejně dobře to dokáže i dnes. Před několika hodinamajsem byl nucem dohrát ho na jediný zátah - bohužel jsem si na internetu našel špatný emulátor, ve kterém hra nešla ukládat :o). A pozor! Vzhledem k tomu, že se ve hře vyskytuje postava z Čech, můžete se těšit i na pár hlášek v češtině (celkem zajímavé sledovat, jak chudák Solid Snake nerozumí, ale vy ano).


CGwillWin