retro
Quake 3 Team Arena

Quake 3 Team Arena
Quake 3 Team Arena
00:00, 07.11.2004

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)Tak tu máme recenzi datadisku na Quake 3: Arena. Jak už bylo zmíněno, datadisk není moc známý a do teď o něm mnoho lidí neví a ani ho nemá. Také na internetu mnoho informací a přídavků do tohoto datadisku nenajdete. Jak název napovídá, datadisk měl vyjít především s cílem udělat hru ještě lepší než předtím (jak jinak:) a zlepšit ji hlavně co se týče hry pro více hráčů. Nebudeme tedy dlouho otálet kolem horké kaše a půjdem se hned podívat na to, jak to tedy všechno dopadlo...

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)

- SINGLPLAYER –

Singlplayer moc velké změny oproti předcházející verzi nedosáhl, avšak v něčem se určitě liší. V původním Quakovi měl singlplayer za cíl provést hráče všemi úrovněmi(mapami) ve hře a neučit ho základním stylům boje. Team Arena přináší téměř to samé, tedy s novými levely a můžete si zde vyzkoušet hrát nové mapy jak pro Deatmatch, tak i mapy určené třeba pro Capture the Flag apod., kterých je zde nových celkem dost. Po každém zápase můžete vidíte v úvodní obrazovce úspěšnost a statistiky(z minula excelent, perfect, frags,atd.) některých vašich akcí, jako například již známe perfect, excelent, frags, atd. a nově již assist, defense a capture(íce o nich níže). To je ale tak všechno, moc změn zde nečekejte. Furt zde jde skoro o to samé a hratelnost singlplayeru se také moc nemění.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)

- MULTIPLAYER A NOVÉ MÓDY HRY -

Hlavní přínosem datadisku je přinesení nových módu do hry a také nových map. Map je zde nových celkem 20, za co si myslím musíme tvůrce opravdu pochválit, neboť to je jenom dobře. Mapy Quaka jsou známé jejich vynikající hratelností. U nových map tomu není nijak jinak. Přibily 4 mapy určené pro hry Deatmatch, Team Deathmach a Tournament, ze kterých zvláště jedna malá vypadá velmi pěkně(jsou v ní vidět svítící praskliny na zemi). Dále si zde budete moct zahrát dalších 16 nových map určených pro módy Capture the Flag, One Flag, Harvester a Overload. Mapy jsou velkým přínosem do hry, možná jen některé jsou až moc velké a hodí se spíše pro více jak 12 hráčů a ti k tomu, aby si ještě dobře zahráli musí být aspoň trošku sehraní. Jinak si velké mapy asi moc nezahrajete a už vůbec můžete zapomenout na hru s bóty. Nové módy, které přibily jsou tedy 3 a o čem vlastně jsou se dočtete níže.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)

ONE FLAG CAPTURE THE FLAG – Podobně jako v Capture the flag jsou v mapě, která je rozdělena na dva týmy, dvě základny s vlajkou(jedna červená a druhá modrá). V mapě jsou umístěny tři vlajky. Podle barvy týmů u každé buď modrá a červená a uprostřed mapy bílá. V tomto módu máte za úkol zmocnit se vlajky ve středu a zanést ji na místo, kde leží soupeřova vlajka. Sebrat se dá pouze šedá vlajka a vítězí ten tým, který dříve nasbírá určitý počet bodů, který právě nasbírá nošením bílé vlajky do základny soupeře.

-obrazek1-Bílá vlajka." src="/pics/clanky/DubyDu_07-11-2004-15-00-27_1whiteflag.jpg" />

OVERLOAD - Každý z týmů má u své základny lebku a cílem hry je zničit právě soupeřovu lebku. Lebka má okolo 2000 života a částečně se pomalu regeneruje. Za každou zničenou lebku dostanete jeden bod(jakoby jeden frag).

-obrazek1-Lebka, kterou ničíte v módu Overload." src="/pics/clanky/DubyDu_07-11-2004-15-00-27_1skullob.jpg" />

HARVESTER - Každý tým má u své základny vejpoint a uprostřed mapy je takový sloup. Pokud někdo z jednoho týmu zabije někoho z druhého týmu, vypadne ze sloupu lebka příslušné barvy týmu mrtvého hráče. Hráč má za úkol sebrat lebku opačné barvy než je jeho tým a odnést ji k soupeřovému vejpointu. Lebek se může nést maximálně 100 avšak zobrazuje se jich u vás maximálně 16(lebky táhnete za vámi). Pokud seberete lebku barvy příslušné vašemu týmu, lebka zmizí, čímž znemožníte sebrání lebky soupeřům. Pokud také zabijete někoho s lebkami, lebky též zmizí a nelze je už sebrat. Za každou lebku dostanete bod. Vyhrává ten kdo nasbírá dříve určitý počet bodů.

-obrazek1-Generátor lebek z módu Harvester." src="/pics/clanky/DubyDu_07-11-2004-15-00-27_1skullgen.jpg" />

- NOVÉ ZBRANĚ -

V některých nových mapách, který Quake 3:Team Arena nabízí, jsou k vidění celkem tři nové zbraně. Každá je jiná a má taky jiné zaměření a možnosti. Všechny tři se podle mě vcelku povedly, neboť nijak zásadně nemění samotnou hru, ba naopak dodávají ještě více možností pro různé strategie, které lze s novými zbraněmi vymýšlet mraky.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena) NAILGUN – První zbraní je NAILGUN. Je to hřebíkovač ulitý jak z dílny kutila Tima, což je jistě vidět i na rozptylu této zbraně:) Nailgun je totiž zbraň hodně podobná brokovnici a určená především k obraně. Potvrzuje to extrémě velká účinnost a rozptyl, který je ještě větší než u brokovnice, avšak toto plus vyvrací dostřel zbraně, který je snížen na minimum. Výhodou nailgunu tedy je, že na blízko dokáže zabít i na jednu ránu, i když má nepřítel plný život, což se vám dříve s brokovnicí nemohl ani za boha podařit. Pokud s ním ale střílíte na větší vzdálenost jak pár metrů, uberete s ním tak akorát velký houby(u brokovnice uberete aspoň minimum životů). Nailgun je výborná zbraň na blízko, se kterou si užijete určitě hodně srandy.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena) CHAINGUN – Druhá zbraň nese jméno CHAINGUN. Je to obdoba kulometu z původní hry, avšak s velmi velkým rozdílem co se týče kadence kulometu, která je asi 3 x větší. Chaingun je král mezi kulomety v účinnosti a rychlosti střelby. Jeho účinnost se dá jen těžko s něčím srovnávat a protivník si proti jeho kulkám bude jen marně hledat nějakou cestu k úniku. Bohužel většinou, než se nadějete, máte všechnu munici v čoudu, avšak za tu chvilku masakru v poli to určitě stojí a taky se to vyplatí. Ve srovnání s machinegunem chaingun stoprocentně vyhrává.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena) PROXIMITY LAUNCHER Poslední zbraň, kterou přináší Team Arena je PROXIMITY LAUNCHER. Tvůrci Team Areny se asi inspirovali granátometem z původní hry, který sice nebyl až tak úplně k zahození, ale rozhodně se jednalo o zbraň, která našla jen těžko nějaké uplatnění, neboť se s ním dalo bojovat leda tak v uzavřeném prostoru, kde neměli nepřátelé moc výběru k úniku. Nový nástupce střílí narozdíl od granátometu nášlapné miny, které se lepí na všechno kolem, tedy na zem, zdi, ale i na hráče, kterému pak už moc života k dobru nezbývá. Minu vybuchují buď zhruba asi po 30 vteřinách a nebo když dojde ke styku s nepřítelem. Každou minu jde zničit jakoukoliv zbraní, která vyvolává splash-damage (raketomet), takže se dá zaminovaným úsekem lehce zbavit. I přesto se jedná o velmi zajímavou a efektivní zbraň, která najde uplatnění především k bránění základny. Dají se s ním velmi dobře vymýšlet různé taktiky a strategie, které se dají využít hlavně u míst s velkou frekvencí nepřátel, u různých vstupů do jiných místností, v okolí vlajky a nebo v místech, kde hráči většinou dopadnou při použití jump-padu. Zkrátka a dobře si s ním užijete určitě stejně jako u nailgunu hodně hodin zábavy.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)

- NOVÉ POWER-UPS -

Další věcí, která na nás v datadisku čeká jsou nové power-upy, které zde hrají velmi významnou roli. U id Softwaru není moc zvykem, aby se ve hrách podobného zaměření objevovali power-upy, které by u jednotlivé osoby zůstávali až do konce života(v Quake 3:Arena byly power-upy jen na určitou dobu, např. Flight, Invisibility,atd.). Konstatovali to tím, že takovéto bonusy ovlivňují hru až moc příliš a někdy tím i hodně změní styl hry. Já sám sem byl podobného názoru a myslel sem si, že tyto power-upy změní starého Quaka na úplně jinou hru. Opak je ale pravdou. Tyto power-upy, kterých se hře nachází celkem šest, se totiž většinou vyskytují v mapách, které jsou určeny především pro týmovou hru a právě v týmové hře dostávají tyto power-upy to pravé uplatnění. Každý power-up nosíte od sebrání, až do své smrti a jednotlivé power-upy nemůžete během jednoho života také měnit. Každý vám buď zlepšuje nějakou vlastnost a nebo funguje jako CARRIED ITEM, která se aktivuje po zmáčknutí tlačítka „USE“. GUARD a DOUBLER patří především k útočným zlepšením, naopak SCOUT a AMMO REGEN k obraným. KAMIKADZE a INVULNERABILITY patří k již zmíněným carried item.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)

GUARD – Tento power-up patří(bohužel, bohudík) k asi nejsilnější ze všech, neboť vám postupně doplňuje zdraví a brnění až na hodnotu 200. Ač název napovídá, že půjde o bonus, který bude si najde uplatnění především v obraně, je tomu právě naopak a lze s ním chodit klidně i do útoku a možná, že právě v útoku najde lepší uplatnění. Guard je považován za nejsilnější z power-upů ve hře a asi tomu tak je, neboť vám leckdy zachrání nejen kůži ale i cenné body v CTF. Pokud také vlastníte jeden z těchto bonusů, je to na vás vidět v podobě rotujících

DOUBLER – Jedná se o obdobu známého Quake damage, takže jakmile ho seberete, zdvojnásobí se vám damage, který způsobujete všemu co se hejbe okolo vás. Doubler není špatný bonus a určitě najde uplatnění v útoku na cizí základnuPo sebrání tohoto power-upu se vám zdojnásobí.

SCOUT – Velmi originální bonus, který vám zvýší 2x rychlost pohybu, což je obdoba haste v původním Quakovi. Pokud ale seberte tento power-up, zabrání se vám s ním možnost sebrat jakékoliv brnění, takže jste snadno zranitelní. Scout se hodí hlavně do velkých rozlehlých map, ve které je těžší vás v oné velké rychlosti trefit, nebo také na přenášení vlajky, kde se opět uplatní jeho velká rychlost, díky které snadno dokážete uniknout ze spárů nepřítele a donést jeho vlajku až k cizí základně.

AMMO REGEN – Ammo regen patří asi k nejzajímavějším ze všech nových bonusů. Po jeho sebrání se vám začne doplňovat munice do všech zbraní, což se hodí jak do map kde je hodně velká frekvence nepřátel, tak i na obranu primární základny. Vyplatí se také do map, kde je nouze o náboje a tak vám mnohdy zaručí převahu munice a tudíš lehčí boj. Hodí se ke všem zbraním, nejvíce však pro BFG, CHAINGUN, RAILGUN a PROXIMITY LAUNCHER. Ve spojení s těmito zbraněmi se z vás většinou stane bezlítostný masakrovací stroj, který nezná meze. Pokud ho vlastní zkušený hráč, tak se s ním dá snadno nasbírat hodně fragů a hlavně bodů.

KAMIKADZE – Novou carried item, která s příchodem datadisku přibude je KAMIKADZE. Jen pro upřesnění, carried item je věc, kterou po sebrání můžete kdykoliv použít a to respektive aktivování tlačítka „USE“ . Jak už název napovídá, použitím kamikadze způsobíte kromě své sebevraždy kolem sebe ještě extra ničivý výbuch, který zničí vše ve vaší blízkosti a k tomu ještě malinko zatřese mapou, takže pokud někdo stojí poblíž nějakého konce mapy-propasti, tak mu můžete výbuchem pomoct sletět dolů. Kamikadze výbuch vás nemusí zabít pokaždé, musíte však mít dostatek armoru a zdraví, aby jste to přežili. Hlavní uplatnění kamikadze spočívá buď pokud je ve vašem dosahu hodně jednotek, které se tím pádem zajisté vyplatí zničit a nebo pokud vám někdo uniká s vlajkou, lebkami a je mizivá šance k jeho zadržení, tak je lepší také použít tento power-up. Pokud se vám tohle zdá ještě málo, tak tímto využití kamikadze ještě nekončí. Opravdovým kouskem je možnost použít kamikadze i po vaší smrti. Pokud jste zemřeli a vaše mrtvola ještě nebyla rozstřílena na padrť, tak máte přesně 3 sekundy na to, aby jste ještě zmáčkli tlačítko „USE“. K velkému překvapení ostatních nepřátel(přátel) vaše mrtvola ještě vybuchne, avšak mnoho zkušených hráčů o tomto kousku ví a tak si na to dává patřičný pozor a vaši mrtvolu se snaží ihned po smrti rozřílet.

INVULNERABILITY – Druhá nová carried item je INVUNERABILITY(nezranitelnost). Narozdíl od kamikadze se nevyskytuje tak často v mapě a také pravděpodobně nenajde tolik využití jako právě sebevražedná destrukce. Jakmile aktivujete tento bonus, zastavíte se kdekoliv kde jste chvíli předtím byly(i ve vzduchu) a zůstanete na moment jakoby zmražení a to v jakési kouli se štítem, který začne odrážet všechny střely na vás. Sice v ní můžete střílet a rotovat jak se vám zachce, jenže tím, že se nemůžete pohybovat vám nepřátelé většinou utečou z dohledu, takže bohužel moc uplatnění tato schopnost nenachází. Jediné využití nachází snad jen u obrany popřípadě útoku na základnu, kdy buď bráníte vlajku u vás doma a nebo se snažíte pomáhat vašemu flag-carrierovi ke snadnější cestě k bodům. Jinak ji ale moc nevyužijete.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)

- NOVÉ MODELY –

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)Dalším novým prvkem, který sice nestojí skoro až za zmínku jsou nové modely. Hra rozděluje modely na dva typy a to překvapivě na ty původního Quaka a na ty nové z Team Areny. Do modelů z původního Quaka nám přibili dva nové pěkné modely, z čehož je jeden mužský(Fritzkrieg) a jeden ženský(Pi). Pokud si myslíte, že modely z Team Areny budou nějak pěkné, jako ty původní, tak vás musim bohužel zklamat. Jedná se o jeden mužský a ženský model, které se prakticky liší jen druzích skinů-týmů, za které hrajete, přičemž výběrem modelu se vám změní tak akorát hlava a to je tak všechno. Modely z Team Areny jsou velkým mínusem ve hře, neboť jsou všechny takřka až na hlavu k nepoznání, divně a stejně se pohybují a jejich inteligence na tom není také o moc lépe. Hlavní blbost ale vězí v tom, že pokud hrajete mapu, která se vyskytuje až s příchodem datadisku, tak nemůžete hrát s jinými modely, než právě s těmito. To mi na datadisku opravdu vadí, i když časem se dá na to zvyknout. Bótům můžete dále dávat rozkazy jako znič, braň, následuj atd., ale na to ve hře většinou nemáte čas a tak to ve hře asi moc nevyužijete.Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)

- NOVÉ OHODNOCENÍ –

Dále zde také přibyly nové ohodnocení, které dostáváte vždy za nějakou speciální akci.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena) – Dostanete vždy pokaždé, jakmile zneškodníte nepřítele, který do této chvíle držel vaši vlajku a v určitém časovém úseku získá váš tým bod za donesení cizí vlajky do nepřátelské základny.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena) – Jak název napovídá, dostane toto ohodnocení vždy v případě, když výrazným způsobem pomáháte v obraně vaší základny nebo působíte jako dobrý doprovod vašeho flag carriera.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena) – Není snad ani třeba vysvětlovat, dostanete vždy, když získáte pro svůj team bod donesením soupeřovi vlajky do své základny.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)

- GRAFIKA A HUDBA –

Grafika zde dosáhla značné změny oproti základní verzi hry. Hned na začátku vás osloví nové pěkné logo, které můžeme vídat až doteď, třeba u hry Doom 3. Po skončení úvodních obrazovek vás praští do očí také úplně nové menu, které se s tím „starým“ shoduje jen opravdu v minimu. Podle slov vývojářů Team Areny bylo podle nich sice menu Quaka trojky velmi přehledné a jednoduché, ale možná až příliš. Toto měl nový vzhled vyvrátit, což se mu povedlo. Z počátku se mi nový design menu a jeho ovladatelnost moc nezamlouvala, ale teď mohu říci, že je o něco hezčí a vzhledem k tomu, že i nastavení dostalo v mnohém vylepšení, tak je i o chlup přehlednější. Další změnu můžete zpozorovat v designu map, kde se můžete setkat jak s novými texturami, tak i s novými objekty(jako třeba obrazovky, které promítají video z dané mapy, nové teleporty, které vypadají jak černá díra, atd.). Dalším plusem je výběr videí z hry všech videí z hry. Mínusem jsou TVÁŘE nových skinů, které stojí za starou bačkoru.

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)

- HODNOCENÍ –

Po přehrání datadisku Team Arena mohu konstatovat, že není špatný, ale zdaleka by mohl být také v mnohém lepší. V Team Areně zapomeňte na hru s bóty, je to opravdu ztráta čau, ale to pouze s těmi novými, které přináší datadisk. Ty staré zůstali dobré. Quake 3:Team Arena toho hodně načal, ale také bohužel hodně nedotáhl, což je škoda. Pokud máte rádi starého Quaka, hrajete rádi po mulťáku, chtete nějaké nové nápady a vylepšení, tak pro vás je Team Arena jasným řešením a jistě vás hodně potěší. Mezi tuto vrstvu patřím i já a hra s datadiskem je pro mě mnohem a mnohem lepší než předtím a také mě v tomto směru hodně potěšil. Pokud si ale myslíte, že si s ním singl zahrajete lépe než předtím, tak na to zapomeňte, stejně tak, jestli jste k původnímu Quakovi neměli nikterak velký přístup a jeho hraní bylo u vás na pochybách. Pro lepší přehled bych ještě shrnul všechny hlavní plusy a mínusy, aby bylo jasno v čem Quake 3:Team Arena vyniká a v čem ne...

Plusy:)
+ Nové a velmi zábavné módy (3)
+ Nové zajímavé zbraně (3)
+ Nové mapy a také vylepšení těch starých
+ Nové Power-Upy (4) a Carried Items (2)
+ Nové postavy do Quake 3:Arena (jeden mužský, druhý ženský)
+ Nový design a vylepšený grafický engine

+ Nové statistiky, nastavení, možnosti, hodnocení, textury, menu (logo) a spousta maličkostí, které zajisté ocení jak staří známí Kvejkaři, tak i noví hráči

Mínusy:(

- Noví bóti jsou o ničem, jsou škaredí a ještě k tomu blbí a pohybují se jak roboti

- Singl také není o moc lepší

- Nové menu něco hodně zlepšilo a zjednodušilo, něco ale naopak udělalo ještě mnohem složitější než předtím

- Menší nevyrovnanost power-upů

- Některé módy vás na první pohled nebudou bavit(není ale pravidlem)

- Některé mapy jsou moc velké a prostě nehratelné a pokud ano, tak s hodně avšak sehranými hráči

- V nových mapách můžete hrát pouze s novými bóty, které přináší datadisk (!!!)

Takže to jsou asi nejdůležitější plusy a mínusy ve hře, kvůli kterým by jste se měli rozhodnout, jestli stojí tento datadisk za koupi, nebo ne. Všechno podstatné už bylo řečeno v recenzi. Quake 3:Team Arena naznačil spoustu nových herních cest a poznatků, které by jistě stálo za cenu udělat. Bohužel ne všechny byly vyšperkovány tak, jak by to chtělo, což v některých částech hry dělá hru ještě horší než předtím. I přeze všechno se jedná o celkem zdařilí datadisk, který legendu Quake nikterak nepohoršuje...

Klik pro zvětšení (Quake 3 Team Arena)

Web: Quake 3: Team Arena

Hodnocení: 79%

CGwillWin