preview
Red Dead Redemption - MP preview

Red Dead Redemption - MP preview
Red Dead Redemption - MP preview
12:26, 17.04.2010

Už sa blíži čas, kedy budete žiť iným životom, obzvlášť tí z vás, ktorý bez koltu, klobúku a koňa nevychádzajú z krčmy v podnapitom agresívnom stave. Niektorí deň v Máji tohto roku totiž prinesie Grant Theft Horse, alebo lepšie povedané - Red Dead Redemption. Čo bude jednoducho free platformová akcia z tretej osoby na spôsob GTA, len samozrejme v období kedy boli chlapi ešte drsní. Hra bude obsahovať klasickú hru pre jedného hráča s príbehom ako sa na správne hry patrí, ale hlavne bude obsahovať multiplayer, čiže hru pre tých, ktorých baví strieľať a spolupracovať s živými stvoreniami. A práve hru pre viacerých hráčov si mal možnosť zahrať Justin Haywald, redaktor webu 1UP.com.

Na hre je vidieť skúsenosť s tvorby série GTA, singleplayer sa dokonca zdá byť podobný, ale to, kvôli čomu píšeme tento článok, je práve multiplayer. A ten je viac než len originálny. Môžete sa buď hodiť priamo v menu do módov ako Capture the flag, Free for all deathmatch, Team deathmatch, aj keď niektoré módy majú iný názov ako napríklad aj módy v Bioshocku 2. Ale zaujímavejšie, aj keď pomalšie, je vyberanie si herných možností priamo vo Westernovom svete hry. Prechádzate sa po meste, po prostredí a idete tam kam chcete. A hra nie je len o vzájomnom sa zabíjaní. Plníte rôzne úlohy. Môžete si dokonca zahrať hlavnú kampaň v coop režime, na čo sa teším.

Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - MP preview)Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - MP preview)

Redaktor Justin Haywald si zahral hru z producentmi a ľuďmi od Rockstars, ktorý hru vyvíjajú. Zaplnili celý jeden server o počte 16 ľudí. Najprv hrali tímovo, čiže osem a osem hráčov, pričom nepriatelia na minimape boli červení a spoluhráči, vaši partneri, boli biely.

V hre máte vlastného koňa, na ktorého si môžete kedykoľvek zapískať a on príde. Celkom dobrý dopravný prostriedok. Takisto, ale v multiplayeri, získavate skúsenosti, za ktoré si môžete po vzoru RPG hier kupovať lepšie veci, mať lepšiu výbavu, rôzne výrazové novinky a oblečenie. Maximálna úroveň je momentálne na čísle 50, čo je celkom dostačujúce a naša postava má práve vybavenie tejto úrovne.

Môžem sa pohybovať po otvorenom svete spolu s mojim týmom, ale takisto sa môžem vydať na vlastnú päsť, ísť cez žijúcu prírodu, strieľať po všetkom živom, po NPCčkách v mestách a podobne. Ale keďže som dobrý človek, budem sa držať spoluhráčov a spolu porazíme nepriateľa.

Môžeme plniť rôzne dynamické úlohy, hra je ozaj variabilná. Momentálne v tomto deme máme možnosť vystrieľať zlých banditov na malej farme. Podarí sa nám to? Rozhodne! Strieľanie a útočenie je jednoducho v tejto hre zábava a sme aj motivovaní. Získavame skúsenosti. Za tie si môžeme odomykať aj nové postavy do hry. Hlavná postava John Wayne je bohužiaľ v multiplayeri nehrateľná.

Hra sa snaží oproti Just Cause 2 správať reálne, reálne príbehy ľudí, skutočné a uveriteľné emócie a rozhovory. Proste život ako z westernu. Narazíte tu aj na ľudí, ktorý určite nevideli zubnú kefku niekoľko rokov. Hnusné, škaredé, nepríjemne, ale reálne. Krása!

Som si istý, že táto hra bude rajom pre DLC, teda sťahovateľný obsah za drobné poplatky. Nové oblečenie, postavy, misie..to všetko bude v blízkej budúcnosti zarábať Rockstaru peniaze.

Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - MP preview)Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - MP preview)

Aj keď je zábavne robiť misie spoločne s inými, nie je na škodu sa zabaviť aj pri spomínaných klasických multiplayerových módoch, kde strieľate všetko čo nie je vaše, utekáte s vlajkou a podobne. Samozrejme, že sme si to vyskúšali.

V klasickom deathmatch stojíte všetci v kruhu a pripravujete sa na zápas, najrýchlejší vyhráva. Síce som nepochopil, ako to vyzerá v skutočnosti, ale rozhodne sa to javí ako niečo zaujímavé, čo tu asi ešte nebolo. Uvidíme. Skôr sa teraz dozviete niečo iné. A to, ako sa hrá Gang Shootout (team deathmatch). Sme v oblasti nazvanej Las Hermanas. Okolo sú biele budovy s veľkým množstvom okien, mapa ako pripravená pre boj na blízko a my máme možnosť použiť aj zápalne fľaše. Je to efektívne. Úprimne, chvíľku aj trvá, kým si zvyknete na hranie rôznych módov. Snáď to nie je veľká chyba. Ďalším módom na vyskúšanie je CTF (Capture the Flag). Samozrejme s iným názvom a nebudeme kradnúť vlajky ale balíky so zlatom, mód ma názov Gold Rush. Sme v lokalite Armadillo. Je to mapa za hranicami mesta, prechádzate tu cez atraktívnu a nebezpečnú cestu, aby ste mohli poklad buď ukradnúť, alebo vrátiť tam, kam patrí.

Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - MP preview)Klik pro zvětšení (Red Dead Redemption - MP preview)

Takisto môžete pri boji používať Bullet Time, ktorý aj tu má iný názov, a zaujímavé je, že zatiaľ čo vy ho máte spomalený, ostatný idú normálne. Jednoducho tvorcovia Maxa Payna pokračujú so spomaľovaním času aj tu. A v rôznych hrách, kde sa nachádzal, ste ho často ani nemuseli používať, no tu je rozhodne potrebný. Však uvidíte sami. Takto sa robia Westernovky! A ešte k tomu reálne.

Dojmy z tejto hry sú rozhodne kladné, čo však nepoteší, je, že je oznámená iba na Playstation 3 a Xbox 360. Na počítače možno neskôr, ak vôbec. Tí, čo vlastníte konzole si pripravte peňaženky, už o mesiac budete riešiť problémy s koltmi v ruke. My sa tešíme!


CGwillWin