preview
Command & Conquer 4 - dojmy z bety

Command & Conquer 4 - dojmy z bety
Command & Conquer 4 - dojmy z bety
21:20, 17.02.2010

Dne se píšou dějiny. Dostala se ke mně beta. Na tom není nic až tak neobvyklého, ale jedná se o betu jedné z nejslavnějších realtime strategií všech dob. Víte, která to je? Ano jedná se o poslední díl ze série Command & Conquer. Přesněji Command & Conquer 4: Tiberian Twilight.

Jak již podtitul naznačuje (volně by se dal přeložit jako "Soumrak Tiberia"), dočkáme se ukončení celé série. V tomhle díle objasníme všechny doposud utajené věci ohledně Tiberia či Kana. Jste nový hráči, kteří ještě sérii Command & Conquer neokusili? Nezoufejte. Čtvrtý díl sebou nese řadu změn, a zbytek se pokusím přiblížit alespoň ve článku.

Základním kamenem, a to doslova je zde Tiberium. Jeho historie a složitost je složitá jako Command & Conquer sám. Pro pochopení základního děje nám bude stačit vědět, že Tiberium již prorostlo skoro celou planetu a zrovna se nekamarádí se životem na ní. Je rok 2061, již vše vypadá, že svět skončí, když najednou Kane, známí podvodník z minulých dílů, nabízí GDI nabídku, která se neodmítá – možnost využití Tiberia, jako zdroje energie.

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - dojmy z bety)Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - dojmy z bety)

Všem bylo jasné, že se z Kana jen tak nestal dobrák, ale uposlechli, jelikož se jednalo o poslední záchranu před zkázou. Nyní je mezi dvěma frakcemi, GDI a NOD, velmi křehké příměří. Ale za 15 let později se věci začínají měnit. Růst Tiberia se povedlo zadržet, obě frakce nyní mají velké, téměř nekonečné, energetické možnosti. Válka je po dlouhých dobách za dveřmi a již se těší na vpuštění.

Pokud se znáte se sérií Command & Conquer již delší dobu, tenhle odstaveček vám řekne mnohem více. V posledním díle si zahrajete za dvě frakce. Mimozemská rasa Scrinů byla vymícena a vyhnána z naší Země. V plné verzi hry zjistíte, jak to vlastně bylo s Kanem, jakou špínu skrývala GDI nebo co s tím měla společné frakce NOD.

Doteď jsme zde měli povětšinou staré, zavedené principy. Teď přichází změna! Ani Command & Conqueru se nevyhnulo přidání RPG prvku. Za každou zabitou jednotku získáváte zkušenosti. Samozřejmě, nejedná se jenom o zničené jednotky. Jsou zde i body za zabírání těžebních věží, ale o těch později.

Vaší hlavní jednotkou je nyní Crawler. Jedná se o pochodující (jezdící, či dokonce létající) základnu. Před začátkem každé hry si můžete vybrat u každé strany jeden ze tří stylů: útočný, obranný nebo podpůrný. Podle toho Vám bude seslána příslušná základna.

Pokud máte Crawlera útočného nebo podpůrného typu, přibude Vám v menu stavění, upgradů a rozkazů. Ještě další možnost, která záleží na zvoleném typu. U obranného zde máte možnost stavění obranných staveb. Podpůrný styl nabízí hlavně různé vymoženosti, typu poškození nepřátelských jednotek v určité oblasti, nebo třeba speciální jednotky.

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - dojmy z bety)Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - dojmy z bety)

Všechny "vymoženosti" mají svůj systém bodů. Útočný typ uděluje "pouze" větší poškození.

Další zajímavá novinka týkající se základny je, že i když je zničena, nekončíte. Prostě dostanete další a pokračujete v boji. Navíc si při seslání další základny můžete opět vybrat její zaměření (tj. obranné, útočné či podpůrné), což se dá využít i ke kombinování jednotek různých zaměření.

Všechny třídy vypadají v rámci možností dobře vyváženy, vyhrát se dá s každou z nich. Vyhrát? Jak chcete vyhrát, když vlastně protivníka nejde zničit? Ale jde. V kampani (kterou v betě zatím nenaleznete) stačí nesplnit úkol. V multiplayeru zabráním těžebních věží tiberia a získáním jako první stanoveného skóre.

Co se týče módu obsaženého v betě, je bez pochyby velmi zajímavý. Nejdříve je třeba si vybrat hostitele. Časem možná přibudou nějaká nastavení, některá zatím nefungují (například nastavení AI v multiplayeru). Časem nejspíše bude zastupovat chybějící hráče, nyní se vše řeší zvýšením počtem command bodů.

Po započetí hry si vyberete typ své základny, která se velmi elegantním způsobem objeví, podle vaší frakce. NOD se „vyhrabe ze země“, zato GDI „sletí z nebe“. Většina hráčů se po startu vrhne hned po těžících věžích Tiberia. Možností jak dojít k porážce protivníka je hned několik. Buď můžete rychle zabrat všechny věže Tiberia, doufajíc že stihnete nabírat potřebné množství dříve než protivník.

Samozřejmě to lze vzít i pomaleji, ale říkáte si, jak dostanete ty nepřátelské věže, když u nich určitě budou jednotky? Řešení je jednoduché. Na mapě se na speciálních místech vyskytují jednotlivé kameny Tiberia. Ty stačí donést jednotkou do základny a dostanete jeden upgrade bod.

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - dojmy z bety)Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - dojmy z bety)

Za upgrade body můžete nakupovat vylepšení typu delší dohlednost či větší dostřel. Také můžete zpřístupnit techniku vyšší třídy, a tím zároveň vylepšit vaši základnu, Crawlera. Hraní je zatím celkem omezené, jelikož lze dosáhnout pouze úrovně 20 a jednotek taky není zrovna největší množství, ale určitě si nelze stěžovat na jejich vyložený nedostatek.

Věřte, že nepřítel není nadšený, když mu zničíte několik jednotek první třídy třídou třetí. Vývoj boje se poté velmi brzo zvrátí ve váš prospěch. Navíc si přijdete na pěkné množství bodů, které se vždy hodí. Základní taktikou, jak vyhrát, je sžít se svojí oblíbenou třídou či jejich kombinacemi a přimět ostatní k týmové spolupráci.

K týmové spolupráci nesmírně přispívají i značky, které se dají velmi jednoduše umístit na mapku, navíc mají automaticky název podle stavu budovy/území/jednotky na kterou je daná značka přiřazena. Pokud potřebujete rychle vydat rozkaz k útoku na těžební věž Tiberia, není nic jednoduššího než na ni umístit značku a hned se vše objeví upozornění o umístění nové značky.

Bohužel, najde se plno nezodpovědných hráčů, kteří hru opustí. Sice hra se to snaží kompenzovat zvýšením počtu „command“ pointů každému hráči, ale než se jednotky postaví, tak to také zabere nějaký čas. Určitě uznáte, že jeden hráč nezvládne hrát za dva. Ale zase jsem nenarazil na žádného výrazného sabotéra. Pokud nebudete hrát, hra vás odstřihne.

Osobně bych byl radši za řešení, kdy při odpojení hráče převezme jeho družstvo umělá inteligence. Myslím, že se jedná pouze o nedostatek bety, ale doufám, že nebudu nepříjemně překvapen v plné verzi.

Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - dojmy z bety)Klik pro zvětšení (Command & Conquer 4 - dojmy z bety)

Bitvy mi přišly velmi dobře vyváženy. Bohužel, hru sem tam rušili problémy bety, jako desynchronizace, která končí ukončením bitvy, pád klienta, či chyby v přidělování zkušeností. Zato si nemůžu vynachválit naprosto "ne-lagující" spoluhráče, celkem chytré jednotky, která se nikde nezasekávají, i když výjimky se najdou.

Velmi pěkně působí i zničitelné prostředí. Když přejede tank přes palmu, věřte, že palma poněkud změní svou polohu. Také postupné poškození jednotek je velmi pěkné, krásně se rozpadávají kousek po kousíčku, a poznání jejich aktuálního stavu, není problém ani bez ukazatele jejich života.

Mapy jsou velmi pěkně udělány a každá je naprosto originální. Velmi mile mě překvapila grafika a hlavně HW nároky hry. Na ATI 5770 jede hra na plné detaily, FPS neklesne i při velkých bitvách pod 40 snímků za sekundu, vzhledem k detailnímu provedení grafiky to beru jako skvělí výsledek, který ještě nejspíše není konečný.

Jde vidět, že změn je tu opravdu hodně. K lepší či horšímu? To již nechám na posouzenou na Vás. Možná toto není ten stará Command & Conquer, kterého známe, ale hraje se neméně dobře. Bohužel jsem musel překousat nějaké kamínky, které beta přinesla, ale přesto jsem velmi spokojen a i v tomto stavu je výborně hratelná i na několika mapách, které beta nabízí. Připravte se na poslední bitvu ve velkolepém stylu, Crawler čeká veliteli!


CGwillWin