preview
Aliens vs. Predator

Aliens vs. Predator - preview
Aliens vs. Predator - preview
20:35, 20.06.2009

Jistě si mnozí z vás pamatují na hru z roku 1999 s názvem Aliens vs. Predator. Když jsem jí v roce 2000 hrál, málem jsem se po…l strachy. Každý krok byl o litrech potu a neprospaných nocích. Navzdory tomu, že hra netrhala rekordy v prodejích, jde v určité skupině hráčů o legendu srovnatelnou s pozdějším Doomem. Pro mě jde o jeden z nejlepších, nebo vůbec nejlepší, herní zážitek v historii. Na gamerankings měla jak jednička, tak dvojka hodnocení nad 85%. Studio Rebellion, které hru stvořilo, však od té doby jde s kvalitou dolů a jediné co ho teď může zachránit je její úspěšné pokračování.

Klik pro zvětšení (Aliens vs. Predator - preview)

Dvojku, neméně strašidelnou, dělali o dva roky později borci z Monolithu, takže Rebellion naváží poněkud opožděně. Aliens vs. Predator bude vydávat společnost SEGA, vydavatel mé oblíbené série Total War. Ta si na základě Twentieth Century Fox Licensing & Merchandising licencovala první z celé řady produktů s názvem Aliens v názvu. Nakonec se tak můžeme dočkat i NPC Aliena. Pokec to bude vskutku unikátní.

Zpátky k samotné hře. V podobě Mariňáka, Predátora nebo Vetřelce se ocitnete třicet let po ději filmu Vetřelec 3 na planetě BG-386. Dělníci tam při kopání narazili na pyramidu skrývající nepříjemné tajemství, dosti nerudnou královnu vetřelců s potomstvem. Pokud jste viděli film Aliens vs. Predator, tak přibližně víte o čem je řeč. Příběh snad tentokrát nebude natolik banální, abychom ji museli vypnout.

Atmosféra bude tradičně temná a její součástí budou i renderované předěly. Jeden z nich jsme měli možnost vidět na Los Angeleské výstavě E 3, když ji představoval zaměstnanec společnosti SEGA. Konkrétně jsme se převlékli do kůže Predátora, tedy lovce. Demo začínalo příletem predatorovy lodi do oblasti lidské i vetřelčí přítomnosti. Pokud jste hráli AvP2, možná si vzpomínáte, že nejdříve jste likvidovali vědce a mariňáky a teprve po nějaké době se objevili alieni. Zde od začátku narazíte na oba.

Klik pro zvětšení (Aliens vs. Predator - preview)

Predátor je zamaskován a vstupuje do džungle. Hned na začátku uvidíte jednu podstatnou změnu. Ve filmu byl Predator mistrem skoku, ale ve hře tomu bylo přesně naopak. Nyní si, v jakémkoli ze tří pohledů, určíte místo kam skočíte. Pohledy máte normální, termovizní a vetřelčí. V každém z nich máte možnost si zazoomovat a přesně určit na co narazíte. Na pravém okraji obrazovky vidíte, kdo je váš nepřítel, jakou má zbraň a brnění. V úvodní části narazíte na mariňáky a kulometné střílny. Nejlépe si s nimi poradíte, když využijete cloak módu a vyskáčete na vyšší místa. Následně můžete použít ramenní kanón nebo hvězdicové dotykové miny.

První, čeho si samozřejmě všimnete, je grafická stránka hry. Podle toho, co bylo představeno a co ještě není kompletní, jde o velmi důstojný engine, který plně odpovídá dnešním vysokým požadavkům. Při běžném pohledu vidíte, že vše v okolí má pěkné textury a vypadá opravdu solidně. Brzy také zjistíte na co má predátor na předloktí to dvouhroté ostří. Seskočíte mariňákovi za záda a pravou rukou mu utrhnete hlavu i s podstatnou částí páteře. Trochu to sice chytnete z pulzní pušky, ale ta trofej za to jistě stojí. Obličej a celá hlava velmi připomínají jednu hru, Crysis, z čehož plyne i to, že hra nebude na grafické stránce vůbec šetřit.

Predátor následně vyskartuje vchod do další části soutěsky a narazí na prvního vetřelce. Ten rozhodně není tupý a, podle jejich slov, vývojáře při každém hraní mile překvapí svou přirozenou inteligencí. Musíte si na něj dávat velký pozor, protože je mimořádně mrštný a svými drápy i kusadly dokáže nepříjemně poškrábat. O tom, že jste to dostali se přesvědčíte sprškou zelené krve na svém hledí. Opět se snažíte dostat co nejvýše a při aliením pohledu zjistíte ve stráni dvě díry, odkud na vás mohou vyskočit. O tom, že tu nejste jediným predátorem se přesvědčíte záhy, když spatříte typické svlečené mrtvoly. Z kůže samozřejmě, žádná nekrofilní erotika se tu netrpí. Brzy se však opět objeví vetřelci, s kterými svedete jistě nejlepší souboj z celého dema. Jsou neuvěřitelně nepříjemní a dorážejí velmi tvrdě. Musíte uhýbat a využít ramenní kanón (plazmacuster), který je pro jejich likvidaci velmi účinnou zbraní. Při boji na blízko pak nezbývá než využít dvojité ostří, kterým jim řádně natrhnete prdel. Budete mít možnost si je prohlédnout zblízka a stejně jako já konstatovat, že vymodelováni jsou skutečně pěkně.

V druhém průchozím videu se s predátorem dostanete do základny mariňáků. Vyskočíte na střechu budovy a řádně si prohlédnete co tu maníci všechno mají. Abyste se dostali dál musíte vyřadit dodávku energie a zaměstnat je bojem s vetřelci. Teprve poté můžete projít. Seskočíte dolů, nahodíte nějakou tu minu a vyskratujete generátor. Následně rychle vběhnete do velitelské budovy. Pokud se vám někdo v vojáků postaví, využijete příležitosti a utrnete mu hlavu. Brzy se vám bude hodit. Pokud jste hráli předchozí díly, jistě rozpoznáte, že vnitřní místnost je dělána na základě jedničky, která měla vynikající a dosti rozsáhlý design úrovní. V centrální místnosti znovu vyskratujete hlavní generátor a precizně vyřadíte i na notebook napojené ovládání kulometných věžiček.

Klik pro zvětšení (Aliens vs. Predator - preview)

Důsledkem je infestikace základny vetřelci. Opět se přesunete na vyšší pozice a podíváte se, kdepak je východ. U vrat se vám bude hodit jedna z trofejí. Očíčka pěkně přitisknete k detektorům čoček a dveře se otvírají. Předtím nezapomeňte oddělat bandu otravných vetřelců, na což použijete plazmacuster. Alieni se po zásahu rozpadají přesně jako v jedničce. Po otevření brány vyjdou dva vojáci, které zezadu snadno probodnete a vystoupíte ze základny. Zde vás čeká předěl s Predalienem, daleko nebezpečnějším soupeřem.

Dojmy z předváděčky jsou veskrze pozitivní a daly by se procentuelně vyjádřit číslem 90. Prostě z 90% spokojenost. Jediné, co bych změnil jsou ty barevné šmouhy představující ohraničení a zúžení pohledu a pak bych doplnil animaci, která by zobrazovala rychlé přivazování jednotlivých trofejí na záda predátora. Nezbývá než čekat na další ingame videa a nasbírat potřebný počet spodního prádla.

Hra vyjde v prvním kvartále roku 2010 na PC, XBOX 360 a PS 3. Doufejme, že na obale bude použit i motiv z podkladu rozhraní, kdy predátor drží v jedné ruce pod krkem mariňáka a v druhé vetřelce.


CGwillWin