preview
Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část)

Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část)
Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část)
17:26, 13.01.2009

S prvním napadlým sněhem se dříve pojil pocit pomalu končícího roku. Od těch dob mnoho vody ale uplynulo a s přibývající hrozbou globálního oteplování prvním sněhem (když pomineme dva až tři listopadové, respektive prosincové dny sněhových přeháněk) dnes už spíše vítáme příchod roku nového. Letošek, co se níže položených lokací týče, nebyl výjimkou. Počátek ledna přinesl sněhovou nadílku v hojné míře a my tak postaru dejme sbohem roku 2008 a moderně se zaměřme na rok právě započatý. Na co se v něm můžete těšit, to se dočtete v několika následujících tematických článcích. Jako první vás obeznámíme s dvanáctkou nejočekávanějších stříleček tohoto roku, které jsme rozdělili do dvou částí po šesti FPS. Tady je první část.

Call of Duty: Modern Warfare 2

Ačkoli by se slušelo a patřilo začít náš přehled počinem z českých luhů a hájů, a to Armed Assaultem 2 alias Armou 2, hry jsme do článku zařadili zcela náhodně a CoD 6 nám prostě padnul jako první do oka. A jak by ne. Na rovinu – letošní pokračování legendární válečné akce Call of Duty nazvané World at War se autorům z Treyarch moc nepovedlo, což znamená, že se nezadařilo ani vydavateli Activision, který se nějaký ten rok zpátky rozhodl, že si z Call of Duty udělá dojnou krávu a že na ní budou pracovat dokonce dva týmy, které se budou ve vývoji střídat. Letos to padlo na fanoušky CoD ne moc oblíbené chlapce z Treyarch, kteří stojí za třetím, na úroveň série velmi slabým dílem. A nepřekvapili, bohužel. Příznivci série ale nemusí smutnit, pro příští rok je nachystaný už šestý díl Call of Duty. Ve vývoji ho mají staří známí Infinity Ward a půjde, jak už z názvu vidno, o pokračování loňského skvělého Modern Warfare. Více už snad brzy.

(PC, X360, PS3), 2009, profil hry

Operation Flashpoint 2: Dragon Rising

I kdybychom hledali deset dní a nocí, pokračování skvělé střílečky z roku 2001 bychom se (i když název tvrdí přesný opak) v Operation Flashpoint 2: Dragon Rising nikdy nedohledali. To totiž vyšlo už v roce 2006, a pokud si stále drbete svoje bradky a nevěřícně kroutíte hlavou, napoví vám dvouslovné spojení - Armed Assault. ArmA je totiž stejně jako OF dílkem českých Bohemia Interactive, což se o Operation Flashpoint 2: Dragon Rising říct nedá. Do vývoje si jej totiž vzali Codemasters (vydavatel první OF), a protože jsme patrioti jak hrom, z počátku jsme byli k Dragon Rising poněkud skeptičtí. Odhalení příběhu ale přineslo nové poznatky, které tak trochu pozměnily náš názor. Když se totiž do sebe pustí Rusko s Čínou, je z toho vždycky velká mela.

Klik pro zvětšení (Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část))
Tentokrát půjde o konflikt vzniklý pří o na první pohled zcela bezvýznamný ostrov Skira. Ten se však dle ruského výzkumu ukázal být velkým ropným nalezištěm (v podstatě největším na sever od Japonska), a protože byl tento malý kus pevniny dříve majetkem Číny, začne o něj tato velmoc jevit opět zájem. Rusko obrovskému vpádu Číny ale nedokáže vzdorovat, čehož si všimnou Američané a přispěchají ruským bratrům na pomoc. Ne snad z důvodu velkého přátelství mezi oběma mocnostmi, ale kvůli tomu, že i Spojené státy láká pomyšlení na zabrání veškerého černého zlata na ostrově jen pro sebe.

Klik pro zvětšení (Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část))Klik pro zvětšení (Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část))

Skira bude mít okolo dvou stovek čtverečních kilometrů, což je opravdu mnoho a jen tak pro upřesnění, nejen on, ale i děj samotný má reálný základ a tím je historie ostrovu Sachalin a i ostrov samotný, největší ostrov ve vlastnictví Ruska. Vše z dostupných médií a informací nasvědčuje tomu, že se Codemasters pustili do velkého projektu, a to vytvořit rozsáhlý a hlavně autentický militaristický svět se vším všudy. Rozhodně velký konkurent české ArmA 2, kterou si představíme příště.

(PC, X360, PS3), listopad 2009, profil hry

BioShock 2: Sea of Dreams

Hra, jejíž starší sestra dokázala na několik dnů, týdnů a měsíců zaujmout nespočet hráčů po celém světě. O připravovaném pokračování víme jen díky nedávno vydané PS3 verzi, po jejímž dohrání se těmto šťastlivcům odemknul teaser trailer BioShocku 2 s podtitulem Sea of Dreams. Z videa také vyplývá, že se příběh bude odehrávat na pobřeží Atlantického oceánu a opět se v něm setkáme s již však dospělou Little Sister. Teď se asi ptáte, proč se tak těšíme na hru, o které v podstatě nejsou žádné informace. Odpověď je jednoduchá. Když si uvědomíte, jak herní svět obohatila jednička, co přinesla nového, v čem byla skvělá a v čem nejlepší a na jak dlouhou dobu dokázala zabavit, pochopíte, že netěšit se na její pokračování, třeba i jen ze zvědavosti, by bylo skoro až neslušné. BioShock 2 nevyjde později jak koncem října.

Klik pro zvětšení (Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část))
(PC, X360, PS3), do listopadu 2009, profil hry

Halo: ODST

Dříve Recon, po přejmenování jednoduše ODST. Datadisk vyplňující mezírku mezi druhým a předloňským třetím dílem microsoftské (nesmíme však upřít podíl na sklizni společnosti Bungie, hlavní to vývojáři her s Halo v názvu) FPS parády Halo. Poprvé se v ní nevtělíte do role Master Chiefa, ale dostanete se do pozice zatím neznámého vojáka elitního komanda ODST řešícího situaci v Nové Mombase. Bungie nezapomněli ani na multiplayer a kooperativní režim. Prostě další Halo - další pecka.

Klik pro zvětšení (Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část))Klik pro zvětšení (Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část))

(X360), podzim 2009, profil hry

F.E.A.R. 2: Project Origin

Fear - bát se, obava, strach, obávat se, mít strach - říká chytrý slovník. Ti, co hráli frenetickou hororovou FPS F.E.A.R., jen uznale kývou hlavou. Aby ne. Vždyť přesně takové pocity při hraní First Encounter Assault Recon bezpochyby měli, a nejen oni - i my -všichni. No a jak si všichni zcela jistě vzpomínáte, Almě se nakonec podařilo utéct, čímž už jsme nastínili příběh Project Origin. Hon na Almu může začít!

Klik pro zvětšení (Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část))

Tvůrci z Monolithu slibují spoustu novinek. Počínaje promakanějšími scénami s Almou, vylepšenou umělou inteligencí nepřátel a lepšími zbraněmi, konče mnohem hororovější atmosférou, což už si opravdu nedokážeme představit. V Česku je vydání naplánováno již na 13. Únor, takže už nemůžeme se dočkat!

(PC, X360, PS3), 13. únor 2009, profil hry

Ghostbuster: The Videogame

V osmdesátých letech minulého století se na svět dostaly dílka režiséra Ivana Reitmana nazvané Ghostbusters - Krotitelé duchů. Tři vyloučení univerzitní přátelé si založí stanici a začnou provozovat prazvláštní řemeslo - začnou lovit duchy. Naprostá blbost, řeknete si, no a ono ne. Filmy se staly nadmíru oblíbenými ihned po uvedení v kinech. Ale pak nic. Ticho. Až nedávno jsme se dozvěděli, že se pracuje na dalším počinu s Ghostbusters v názvu. A hle - ona to bude hra.

Klik pro zvětšení (Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část))
Ghostbusters: The Videogame bude přímo navazovat na filmové příbuzné, čili se bude odehrávat na počátku devadesátých let 20. století v newyorských ulicích. Vaším úkolem bude pochytat nově objevené staré známé i nově vytvořené duchy, co jiného jsme mohli taky čekat. Na verzích pro PC, Xbox 360 a PS3 usilovně pracují Terminal Reality, zbylých se ujaly jiné společnosti (možné je i to, že se Krotitelé Duchů podívají i na handheld DS). Vydání je distributorem Atari stanoveno na letošní červen k oslavení 25leté historie filmu. Takže: „Who you gonna call?“

Klik pro zvětšení (Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část))Klik pro zvětšení (Nejočekávanější střílečky roku 2009 (první část))

(PC, X360, PS3, PS2, Wii), červen 2009, profil hry

První šestici máme za sebou, ta následující dorazí v nejbližší možné době. Jako ochutnávku můžeme prozradit, že pro vás chystáme mimo jiné obeznámení s velmi očekávanými hrami ArmA 2 a Killzone 2. Holt rok 2009 bude rokem pěkně nabitým, jen co se žánru stříleček týče - o tom žádná.


CGwillWin