preview
Unreal Tournament 3

Unreal Tournament 3
Unreal Tournament 3
00:00, 17.03.2007

Klik pro zvětšení (Unreal Tournament 3)Pamatuju si své časy bezstarostného posedávání za monitorem, kde jsem bez přestání hrál a hrál Unreal Tournament - šlo o první díl a zároveň o jednu z prvních her z akčních titulů, co jsem vůbec hrál. Důvod je jednoduchý - akčním hrám jsem zkrátka nefandil, ale po nátlaku kamarádů jsem si hru nainstaloval a začal pařit. Opravdu, neskutečně jsem se bavil a musím se přiznat, že dodnes s kamarády tuhle gamesku zapaříme po netu a zavzpomínáme tak na staré dobré časy. Ale léta plynou dál a na trhu se objevují nové přírůstky do rodiny Unreal Tournamnet.

Trocha historie na začátek

První díl vyšel v roce 1999 a o vývoj se postaralo vývojářské studio Epic Games (samozřejmě i na všech dalších dílech pracovali zaměstnanci právě této společnosti). Netrvalo dlouho a právě tento díl oslovil několik set tisíc hráčů po celém světě - nedivme se, když šlo o multiplayer akci, kde se střílelo a střílelo, skákalo a střílelo a pozor změna - zase se střílelo. Zkrátka je jasné, že se jednalo o titul, co se vryl do paměti a nešlo na něj jen tak zapomenout. Jelikož vývojáři se neřídili heslem „v nejlepším se musí přestat“ tak netrvalo dlouho (necelé 4 roky vývoje) a vyšel další titul, který nesl jednoduchý název UT 2003 - byl postaven na tehdy zbrusu novém enginu Unreal engine 2.0. Tento díl nenabral moc úspěchu a tak se bere pouze jako výkřik do tmy, ale i tak byl sakra hratelný. Na stejném enginu o rok později vyšel další díl a tentokrát dostal neskutečně složité jméno - UT 2004 . Zde se vše dobré z předchozích dílu skloubilo a šlo tak o perfektní multiplayer řežbu, která byla samozřejmě dobře hratelná, mnoho hráčů ji hraje dodnes a konkuruje tak Battlefieldu 2, Counter Striku nebo Call of Duty 2 a samozřejmě dalším a dalším titulům. Jednalo se o první díl, kde jsme plně mohli využívat vozidla, vznášedla, letadla apod. Tímto končím naši historickou etapu a pojďme se něco dozvědět o Unreal Tournament 3 (2007!?)

Klik pro zvětšení (Unreal Tournament 3)Klik pro zvětšení (Unreal Tournament 3)

Unreal Tournamnet 2007 vs. Unreal Tournament 3

Zde se musím trošku pozastavit, protože ne všichni pravidelně čtou novinky a tak se snadno může stát, že nějaká zásadní informace může člověku uniknout. Na počátku roku 2007 došlo k přejmenování titulu a to z jednoduchého názvu Unreal Tournament 2007 na ještě jednodušší Unreal Tournament 3 - zkrátka rok, kdy hra měla vyjít zmizel v zapomnění a byl nahrazen se trojkou. Trocha spekulací k tomuto problému - titul se přejmenoval, protože má vyjít později nebo zkrátka označuje novou technologii, kterou si už několik společností licencovalo a to zrovna nový Unreal engine 3.0? Odpověď je ve hvězdách, ale jedno je jisté - změna názvu kvalitu rozhodně neovlivní.

Unreal Engine 3.0

Unreal Engine 3.0 je kompletně nový typ grafického enginu, který pochopitelně podporuje nejnovější technologie. Hry budou běžet na tomto enginu nejen na PC, pro konzolové využití se místo najde také, ale bohužel ne s takovou kvalitou a složitostí, jako na PC. Už jen při pohledech na screeny suším slzy a hladím moji poměrně hlučnou bednu a říkám si: „Já tě nedám. Rozjedeš to, určitě.“ Ne, nejsem zas takový PCfil, ale při mé sestavě raději pomlčet. Hra bude výborně otexturovaná, postavy tvořeny několika desítkami tisíc polygonů. Navíc perfektně rozhýbané postavy. Tohle všechno je Unreal Engine 3.0. Když si představíte tituly, které takto dobře vypadaly jaké se Vám vybaví? Aha, říkáte Half-Life 2? Doom 3? Jo, nemýlíte se, ale UT bude opět o další kousek vpřed! Mimika postav i u jiných titulů vypadá bezvadně a nesmírně reálně. Představte si v UT ty rozlehlé mapy, které jsou propracované do posledního zákoutí. Velké sochy, spousta bezvadných efektů - co to sežere? GeForce 6800 do minima. Dříve, kdy tato zpráva vyšla si vývojáři uvědomili, že i toto minimum je na dobu a pro několik tisíc uživatelů trošku velké sousto, takže za pomocí všelijakých "ořezávacích" prostředků bude možno hru rozjet i na grafických kartách o třídu starších.

Klik pro zvětšení (Unreal Tournament 3)Klik pro zvětšení (Unreal Tournament 3)

Bude to řežba

Co víc ke hře říct, vše se ještě dozvíte níže, ale co se týče zbraní, vozidel a ras, moc se toho neví, zkrátka jenom to, co společnost zveřejnila. Jinak není nic nového a tak všechny zbraně, vozidla z předešlých dílů se zachovávají. Doufáme, že nás vývojáři příjemně překvapí a vsadí do hry další nové věci, čehož se zřejmě dočkáme. Je jasné, že půjde o titul zaměřený na hru pro více hráčů, ale nezapomnělo se ani na tu část lidí, kteřá nemá dostatečné připojení k internetu. Vývojáři se rozhodli pro hru jednoho hráče, kde bude mít hráč k ruce více hráčů ovládaných umělou inteligencí. Dokonce má být možná i komunikace s počítačem, kdy při hraní nějakého módu do mikrofonu sebevědomě zavelíte „Go, go, go“ a voják uposlechne a vyrazí vpřed - pokud se toto povede, tak se opravdu na titul těším, protože to zase úroveň hraní posune úplně někam jinam. Ovšem k lepšímu, hranice „normality“ se opět zvýší. Dále čekejme několik klasických módů na které jsme si zvykli, ale přesto se na ně těším a hlavně na nové, perfektně propracované a prostorné mapě. POZOR - byl vytvořen do UT nový mód a nese název Conquest. Oč půjde? Smíchaly se dva módy, Onslaught a Assault a vznikl z toho jeden - z každého si tento mód bere trochu a tak vzniká jeden velký, který má zkrátka šťávu. No, jen si to představte. Ta vozidla, velké, rozlehlé mapy, několik desítek vozidel a do toho ta atmosféra - huuuh (poslintal jsem si tričko ).

Vozidla, rasy a bouchajdy

Tady k tomu nelze ani tolik říct, ale jak jsem se již zmiňoval - téměř vše se zachovává z předešlých dílů, takže se určitě znalci předešlých UT budou cítit jako veteráni. Z vozidel se můžete těšit na vznášedlo Manta, letoun Raptor, buginu zvanou Skorpion, která už nebude vystřelovat plazmu, ale rakety. Dále Goliath u kterého budou lepší zbraně a lepší ovladatelnost. Pak je tu i Viper, který je vysokorychlostní brm brm, které dělá au au, protože když hráč nastoupí, rozjede se a následně vyskočí, vozítko změní ve žhavý projektil a způsobí nemalé škody. Vedle těchto vozidel je tu ještě: Paladin, Leviathan, Nemesis, Darkwalker, Fury, SPMA, Cicada a Hellbender. Z vozidel přejděme na rasy. Určitě bychom měli zmínit rasu nemrtvích - Necris. Někdo jistě pamatuje z úplně prvního UT. Juggernauts - lidé, kteří jsou něco víc než jen lidi. Jsou geneticky upravení, agresivní a v hlavě to nemají moc v pořádku. Práve to dělá tvrdými bojovníky. The Corrupt - zde se jedná o roboty, které finančně pokrývá korporace Liandri. Tito roboti mají nesmírně vysokou AI. Jsou tu i Nakhti, což jsou egypťané, kteří disponují vyspělou technologií. Další rasy: Iron Guard, Krall, Jakob's Team, Twin Souls. V poslední řadě zbraně - co vám říká starej dobrej Flak Cannon? Vystřeluje náboje, který po dopadu explodují. Link Gun - v jedné fázi střílí plazmu a v druhé dokáže za pomoci paprsku opravovat vozidla. Mezi další zbraně patří Redeemer, Sniper Rifle, AvRiL, Rocket Launcher, Stinger a další a další kousky, které se nám odhalí již brzy.

Klik pro zvětšení (Unreal Tournament 3)Klik pro zvětšení (Unreal Tournament 3)

Co říct na závěr? Snad jen jediné - titul můžeme čekat v prosincovém období, ale je také možné že v listopadu, říjnu. Zkrátka ve 4. čtvrtletí tohoto roku, přesnější data bohužel nejsou. Těšíme se, těšíme se a těšíme se. Titul bude jistě velmi dobře hratelný a patřičně kvalitní. Doporučuju shlédnout trailery, které jsou možné ke shlédnutí, protože opravdu stojí za to.


CGwillWin