preview
World in Conflict

World in Conflict
World in Conflict
00:00, 03.12.2006

Máte-li rádi svižné RTS strategie nebo dokonce i FPS hry, nastražte uši, protože se k nám blíží něco, co by mělo potěšit dokonce příznivce obou skupin! World in Conflict od Massive Entertainment, kteří již mají za sebou slušné strategie Ground Control I a II, jež se bohužel nesetkaly s větším úspěchem, se nyní pokoušejí prorazit trochu jinak. Z budoucnosti se přesuneme do blízké minulosti – do roku 1989 - kdy na nás čeká částečně fiktivní studená válka. Tedy doba, kdy se USA a SSSR navzájem škádlili kdo má více atomové síly. Jenže ve World in Conflict k poměření sil dojde.

Jsem Bond. Larry Bond.

O příběhu singleplayerové kampaně toho není známo mnoho, jen že se na něm podílí známý spisovatel Larry Bond, který se zabývá psaním o všech možných Klik pro zvětšení (World in Conflict)válečných konfliktech, od USA vs SSSR až po Krysy vs Prasata. A dále že budete sledovat osudy jednoho důstojníka, pilně ničícího zloduchy. Rozhodně bychom ale neměli očekávat nějakou lineární kampaň, o to se už kluci z Massive Entertainment postarají. Jak jsem již podotkl, jsme v době fiktivní studené války a tudíž je jasné, že se budou mlátit Rusové a Amíci, jenže je tu ještě třetí strana, prozatím utajovaná. Je ovšem nutné podotknout, že singleplayerová kampaň nebude hlavní devízou World in Conflict. Sami tvůrci se o to snaží a to jak herním stylem, tak systémem vývoje. Nejdřív se totiž pustili do multiplayeru, který je tudíž téměř dokončený a vyladěný.

Že by stratego-FPSka?

Stále mluvím o nějakém tom akčním systému boje, který by měl potěšit i zarputilé hráče stříleček, tak se na něj podívejme. Nečekejte stavění budov, těžbu minerálů a rekrutování jednotek. Na začátku hry jednoduše dostanete určitý počet bodů, za které si nakoupíte jednotky dle vlastního uvážení. Na výběr jsou následující kategorie: tankisté, letectvo, pěchota nebo podpora. Snad netřeba připomínat, že silnější jednotka stojí více než nějaký ubožák. Je tedy na vás, zda-li armádu postavíte na třech super obrněných tancích nebo na velké letce malých letounů. K akčnosti hry dále ještě přispívá možnost skočit přímo do rozehrané multiplayerové bitvy a okamžitě ji pomoct obrátit ve svůj, či spojencův prospěch.

Klik pro zvětšení (World in Conflict)Klik pro zvětšení (World in Conflict)

Kolik kontrolních bodů máš, tolikrát jsi člověkem

Měli bychom už tedy vybrané jednotky, ale co teď? Vaším cílem je podobně jako v Battlefieldu zabrat co nejvíce kontrolních bodů, tím že u nich budete na nějakou dobu stát. Hra ale nekončí pozabíjením nepřátelských jednotek, je zde totiž systém podobný tomu z FPS her, kdy se po smrti opět ocitnete u obrazovky s výběrem povolání a můžete vběhnou do hry nanovo, jako někdo jiný. Stejně tak je tomu u World in Conflict, akorát že místo změny povolání si zde znovu nakoupíte jednotky – a to klidně jinačí než ty předtím. Stejně tak po zničení některé vaší jednotky, se vám začnou na konto pomalu přičítat bodíky, které daná jednotka stála. Takhle na vás čeká opravdu svižná a zábavná strategie ve stylu FPS s jednou lahůdkou navíc – atomovou bombárnou. I když už si myslíte, že máte vítězství v kapse, protivník se brání z posledních sil, nejásejte předčasně. Stačí jedna dobře namířená atomovka a jdete k zemi.

To byste nevěřili, jakými grafickými fintami se dá vyšperkovat hřib!

O grafice prostě nemá cenu diskutovat, stačí jediný pohled na okolní obrázky a víte, že jde o jednu z nejpromakanějších strategií svého druhu blížící se grafice nejedné FPSky.Klik pro zvětšení (World in Conflict) Samozřejmostí je absolutně volný pohyb kamery, takže pokud vás zajímá, jestli vaší vojíni bojují a nedloubají se v nose (mimochodem, byl dloubání se v nose vůbec v nějaké hře?), ve World in Conflict máte možnost si vše ověřit. Stejně tak se autoři z Massive Entertainment dušují možností masivní destrukce všeho okolí – od rozmlácení aut, přes ničení budov až po podpalování lesů – všechno jde! Pokud vás ale zajímá i jak vypadá hra v pohybu, neváhejte a nastartujte náš video přehráváč, kde v sekci trailery naleznete dvě povedená videjka z této válečné strategie. První z nich vám ukáže, jak rychle se dokáže hezky vypadající bitva změnit na pořádné peklo – ano, zajdeme si na houby. V tom druhém shlédnete jakýsi fiktivní filmeček, který se hrou nemá moc společného, ale jako propagace, proč ne.

Klik pro zvětšení (World in Conflict)Klik pro zvětšení (World in Conflict)

Výsledek?

Věřím, že by World in Conflict mohl mít velký úspěch. Z pohledu jednoho hráče to asi nebude nic víc než další válečná strategie, tentokrát ve svižnějším stylu, ale pro vyznavače onlinového zápolení to vypadá na velkou výzvu. A s trochou štěstí by se hra mohla procpat i na oficiální progamingovou scénu. I když, to už jsme trochu v říši snů, ale, kdo ví… Každopádně přejme vývojářům z Massive Entertainment hodně štěstí a kvalitní proti atomový štít, aby hru úspěšně dokončili.


CGwillWin