speciál
Half-Life 2 a tajemný G-Man

Half-Life 2 a tajemný G-Man
Half-Life 2 a tajemný G-Man
00:00, 13.04.2005

Každý správný pařan, co si libuje ve FPS, zná určitě agenta G-Mana z jakéhokoli dílu Half-Life. Jeho image je nekompromisní, stejně jako jeho chování ke Gordonu Freemanovi. Má navíc obrovský přehled a i proto je to agent mezihvězdného rebelského společenství, které má jediný úkol - aby Zemi vlastnili a okupovali stále jen lidi. Jeho největším nepřítelem se už v prvním díle Half-Life stala rasa Combines, která ovládala jednu planetu po druhé, což G-Mana znepokojovalo. V prvním díle navíc ovládli Xeňany a to už se G-Manovi přestávalo líbit. Ale všiml si nějakého typana co si říká Gordon Freeman, jak si to peláší skrze Black Mesa, když se jednotky Xenu pokusili totálně vyhladit lidský život na Zemi. G-Man Freemana stále sledoval. Několikrát se na Freemana koukal přes neprůstřelné sklo dveří a Freeman pořád nevěděl, co se děje a nebo kdo to ten G-Man vlastně je. Snaží se jen přežít, stejně jako Freeman? Proč se nesnaží o nějaký kontakt, proč nemá zbraň, k čemu má ten kufřík a proč si tak často před ním rovná kravatu?

Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_1.jpgIntro: Wake up and smell the ashes
Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_2.jpgChapter 2: A Red Letter Day - Na monitoru v Kleiner's lab

Half-Life 1 - Die Freeman!

Víme to - Gordon Freeman pro něj už od začátku pracuje a ani o tom neví. V Black Mesa dostal jasný úkol - zabít Nihilanta, vůdce a diktátora planety Xen, který umučen Combines (není to podložené, ale vzpomeňme si na šrámy na Nihilantově těle) nutí svůj národ bojovat proti lidem. Freemanovi se to, i přes odpor lidí a Xeňanů a tuny nasprejovaných nápisů na všelijakých zdech typu "Die Freeman!" na Zemi a následně na samotném Xenu, podaří. G-Man je spokojen. Teď už Gordon ví, že příjezd vlakem do Black Mesa nebyla náhoda, stejným vlakem se totiž vydává skrze vermír z Xenu, ale pro cokoli dalšího co se s ním dál stalo mu v paměti nebylo vyhrazeno místo. Když v tom ho opět probouzí G-Man. Jako by to byla chvíle, ocitá se Gordon zase ve vlaku a přijíždí do pro něj zatím neznámého města. Hlavou mu ještě jednou proplují slova "Wake up, Mr. Freeman, wake up, and smell the ashes..."

Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_3.jpgChapter 3: Route Kanal - V televizi na kterou kouká Vortigaunt v červeném vagonu
Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_4.jpgChapter 4: Water Hazard - Stojí před Station 7

Half-Life 2 - Follow Freeman!

Gordon zase neví, co se děje a G-Man mu v ničem nehodlá pomoct, prostě ho zase jen poslal do práce. Všechno co G-Man Freemanovi dává, je možnost žít, ovšem jen za předpokladu, že bude plnit G-Manovy úkoly. Žít život, jehož osud určuje někdo jiný, žít život plný bolesti, stresu, život, který Freeman žije jen kvůli tomu, aby pomohl lidem, kteří nemusí nést takové břímě, jako on sám. Žije poloviční život, tedy Half-Life (hehe). G-Man to ví. Ale svého pracanta stejně dále sleduje. Tentokrát však už z větších vzdáleností, nebo nejlépe tak, aby o tom Freeman vůbec nevěděl. Freeman se cítí více svobodný a tak mu čtením různých indícií z novinových útržků dochází, co znamenala G-Manova slova "smell the ashes..." a že těch pár vteřin, které spal, bylo vlastně několik let. V průběhu plnění G-Manova úkolu se dozví také všechno o tom, jak to vlastně v tom Black Mesa bylo. Dozví se vlastně všechno, co jsem řekl. A dozvíte se to i vy, čtenáři, když budete hrát Half-Life 2 jinak, než jako obyčejnou 3D akční střílečku

Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_5.jpgChapter 4: Water Hazard - Kouká přes obrovský monitor umístěný na paneláku
Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_6.jpgChapter 4: Water Hazard - Na malé plošce na druhém chráněném mostu

Druhý myslel... ale bylo to na ho*no

Jak vidíte, hru hrajete za Gordona Freemana, ale ty nejzásadnější kroky provádí stejně někdo mimo vás a tím je G-Man. Kdo to je jsem už řekl, je to agent pro mezihvěz.... atd. atd... Kdo to je doopravdy, co více o něm víme? Na stejnou otázku se ovšem ptali po prvním díle a ptají i dnes po vydání druhého dílu tisíce, nebo spíše miliony lidí. Agent jim nestačí a tak různě přemýšlejí a přemýšlejí, vytvářejí si vlastní teorie... Vždyť to znáte. Jelikož sleduji celkem pravidelně největší diskuzi o všem kolem hry (Steam), ale i jiné, neunikly mi ty nejdiskutovanější teorie. Tak tedy jsou dvě a obě jsou dost dobře promyšlené a já vám je zde vypíšu.

Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_7.jpgChapter 4: Water Hazard - Stojí na přehradě, před tím, než vstoupí do Black Mesa East
Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_8.jpgChapter 6: "We Don't Go To Ravenholm" - Jde do tunelu pro vlaky

Upozorňuji že zatímco dosud se jednalo o podložené informace buďto samotnou hrou (HL1, HL2), nebo manuály hry, nebo knížkou Half-Life 2: Raising The Bar, která vznikla ve spolupráci s autory hry, TEĎ už budu psát věci nepodložené, neboli spekulace ( ).


Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_9.jpgChapter 7: Highway 17 - Dává instrukce dalším vzbouřencům
Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_10.jpgChapter 9: Nova Prospekt - Na monitoru koukajíc skrze okno vedle dveří

G-Man 1.

První teorie a asi ta nejzajímavější říká, že G-Man je zkrácenina jména Gordon Freeman a že G-Man je tedy Gordon Freeman z budoucnosti. Jméno má zkrácené, protože se stal agentem. Pomáhá Freemana směřovat tak, aby předešel něčemu, co se v Gordonově budoucnosti stalo. Kufřík, který s sebou G-Man neustále nosí obsahuje nejspíše teleportační zařízení, které G-Man používá k přesunům sama sebe jak v čase, tak v prostoru. Tahle teorie se nedá nějak zásadně vyvrátit, ale ani potvrdit. Když si vedle sebe dáte fotky obličejů obou postav, zjistíte, že mají stejně zvláštní zelenomodré oči, že rostou oběma přibližně stejně vlasy, ale pak se podíváte na uši, na kterých jde rozpoznat ze strany trochu jiný tvar. Obličej je podobný a vezmeme-li v potaz fakt, že G-Man je starší než Freeman, obličej Freemana si představíme o dvacet let starší, pak dojdeme k závěru, že se může jednat skutečně o jednoho a toho samého člověka. Ale?

Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_11.jpgChapter 11: Anticitizen One - Na televizi na ulomených panelech zdi
Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_12.jpgChapter 14: Dark Energy - Konec. Na vrcholu Citadel Spire zastavuje čas a jde s vámi do neznáma

G-Man 2.

Je tady ještě druhá teorie, která se nezdá , stejně jako ta první, úplně k zahození. Tahle teorie opět čerpá z podobnosti obličejů Gordona a G-Mana. Tentokrát je ale G-Man dokonce otec Freemana, který pracoval, stejně jako Freeman, pro Black Mesa, ale mnohem dříve. Lidi, kteří tuhle teorii vymysleli mají jako hlavní podklad pravdivosti své teorie fotku z laboratoře z druhého dílu hry, kde je na nástěnce pamětní fotka bývalých členů zaměstnanců Black Mesa. Tuto fotku jsem prostudoval i já a svůj názor jsem si nevytvořil. V každém případě je tam i osoba, která má překreslený obličej a tak radši šoupu nohama a do vlastních teorií se nepouštím. Teď už tedy konec spekulacím.

Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_ali.jpgZ knihy HL 2: Raising The Bar, do které Valve přispěli dosud neodtajněnými artworky. Tohle měl být Ali s prototypem Gravity Gunu.
Klik pro zvětšení (Half-Life 2 a tajemný G-Man)
Robin_07-04-2005-22-57-47_anotherday.jpgTakhle by to dopadlo, kdyby... Ehhmm to je... Mód?

Half-Life 2: Aftermath

Je mi totiž jasné, že ať už bylo o hře známé cokoli a byla to zároveň pravda, vycházelo to vždy ze hry samotné, z publikací o této hře, nebo od lidí z Valve. A proto vím, že i od nich můžu čekat jediné správné odpovědi na všechny otázky ať už okolo příběhu a podobně, tak okolo pana G-Mana. Valve před pár dny oficiálně oznámilo, že pracuje na pokračování Half-Life 2: Aftermath, takže už netrpělivě čekám. Jak jste si určitě všimli, tento článek je psán vlastně jen o informacích o dění kolem Gordona Freemana a G-Mana a to hlouběji, zatímco o ostatních lidech, o tom proč Freemanovi pomáhají ani o ostatních byť základních věcech nepojednává. O tom napíšu možná někdy příště. Tohle je článek pro lidi, kteří hru hráli jen jako obyčejnou FPS (což je určitě stejně jako v případě Mafie, nebo Deusu Ex, trestný čin) a nevědí, co ve hře ten modrý s kufříkem dělá. (sory PainSnipere) V galerii k tomuto článku najdete zatím všechna zjištěná místa, odkud vás, Gordona Freemana, G-Man sledoval v průběhu druhého dílu hry. Tuto galerii můžete spustit ZDE, nebo kliknutím na nějaký screenshot kolem


CGwillWin