recenze
F1 2010

F1 2010 - recenze
F1 2010 - recenze
16:41, 17.10.2010

Skoro rovnou dekádu museli PCčkáři čekat na licencované pokračování královské disciplíny celého motorismu - Formule 1. Od dob F1 Challenge 99-02 se na monitorech počítačů totiž žádné světoborné představení této soutěže čtyřkolových krásek neobjevilo, nad čímž mi i jako nefanatikovi tohoto sportu zpětně zůstává rozum stát. Díky bohu nastálá situace nad novým videoherním zpracováním F1 nedala spát motoristickým nadšencům z Codemasters, kteří se chopili myší a klávesnic a po velmi úspěšných Colin McRae: DIRT a Race Driver: GRID splodili další závodní bombu.

Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)

Není divu, tak trochu netradičně už teď proto musím zmínit, jakýžto osmiválec pod kapotou F1 2010 skrývá. Monopost pohání všem známý a hlavně osvědčený engine EGO, kterým se pyšnily i DIRT a GRID. Už jen díky jeho implementaci a spoustě vylepšení, které s sebou přináší, nelze tímto seriálem pohrdnout, což jsem samozřejmě neučinil a ihned po úvodních titulcích zasedl za mikrofon v konferenčním sále před hlouček fotografů, abych zde slavnostně započal svou motoristickou kariéru.

Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)

Slova se ujala sympatická novinářka, která se mě poptala na zcela základní otázky, aby vůbec zjistila, kdo jsem zač. K výběru jsem dostal i obtížnost, a dokonce i počet sezón, které hodlám v F1 absovovat. Nejméně tři, adekvátně pět a maximálně sedm let je poněkud strohý výběr, kariéra jezdce Formule 1 by mohla mít i delšího trvání. Ještě o něco hůř jsem si vybíral mateřskou stáj, když mi hra vyplivla seznam pro mě pár ne zrovna známých jmen. Je ovšem pochopitelné, že každý začíná od píky, a tak jsem zatlačil slzu v oku, že se ve sprše se Schumim asi nepotkám, a nechal se v obytném náklaďáku přivítat svou agentkou.

Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)

Ta mi vysvětlila základní šampionátové principy, seznámila mě s kontakty na novináři, kteří po podnicích hltají každé vaše slovo, a představila mi příjemné 3D paddock menu ve stylu DIRTu, skýtající nejenom kariérní funkce a možnosti propojení s účtem LIVE, ale i závody v módech Time Trial, Grand Prix a samostatný výběr multiplayerového klání. Na starost si vzala i domlouvání a uzavírání nových kontraktů s opozičními stájemi.

Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)

Přesuňme se do boxů, které prezentační omáčku okolo samotného ježdění v kokpitu plně doslazují. Ještě před startem si totiž můžete volně a velice široce pozměnit jízdní nastavení vašeho monopostu v závislosti na aktuálním počasí a stavu dráhy. Stejně tak se můžete uchýlit pouze k výměně pneumatik a zjednodušené verzi adaptace formule pro příjemnější řízení. Díky live timingu máte i kompletní přehled o časech vašich soupeřů na dráze.

Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)

Jízda se v kariérním podání sestává ze tří po sobě následujících kroků: praktické jízdy, kvalifikace a závodu, jejichž průběh bylo nutno oproti skutečnosti poněkud uspíšit. Nejenom testování a kvalifikační boje lze tedy urychlit tzv. forwardem času, i dlouhé závodění lze zkrátit, a to většinou na něco kolem deseti dvanácti kol. I to je však celkem dlouhá doba, takže i při tomto nastavení vám jeden podnik zabere klidně rovnou hodinu. Offline si lze zahrát i časovku či Grand Prix. V obou případech jde spíše o odpočinkovou činnost, kdy se můžete vykašlat na onu zmíněnou omáčku a vrhnout se rovnou na trať za jednoho z nejlepších jezdců současnosti. Navíc na ní můžete strávit třeba jen kolo.

Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)

Zprvu jsem měl dost problém posoudit, zda-li F1 2010 považovat za arkádu nebo simulaci. Kdybych teď měl být ale sakra asertivní, prohlásím, že se hra na první pohled tváří, jako by ji do rukou neměl dostat nikdo ze svátečních jezdců, přitom v základu se jedná o zhola primitivní jízdní model s hutným pozadím. Ale ono to není na škodu, vůbec ne. Možná zde absentují duležité prvky jako například zahřívací kolo, safety car nebo vítězství oslavující kolečka po podniku, je eliminována valná většina deferencí mezi jednotlivými formulemi a projev z jízdy ve vztahu monopost - vozovka takříkajíc nijaký. I tak jde s vypnutými asistenty řízení (ABS, značení ideálního průjezdu trati, perfektně zvládnutého brždícího pomocníka, plus hra navíc obsahuje i možnost vrátit čas, pakliže se vám nějaký manévr nezdaří) o výzvu i pro náročnější závodníky.

Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)Klik pro zvětšení (F1 2010 - recenze)

A když už byste se nudili z jízdy, stačí se rozhlédnout kolem. Dynamika počasí v kombinaci s umně vytvořenými kostrami formulí a dráhy? To je slast pro oko. A snad nejvíce budete unešeni z deště, díky kterému je pak na trať vpravdě spektakulární pohled. Kriticky bych zhodnotil pouze odfláknutý destrukční model, technicky se jinak jedná o absolutní špičku.

Nutno také ještě vzpomenout na multiplayerové závody, které si užijete sic pouze ve dvanácti, což je více než trestuhodné, o to lépe se však na trati zorientujete. F1 2010 ale nenabízí ani split-screen, který si prý autoři schovávají do dalšího ročníku, a to už je vůči online závodníkům opravdový prohřešek. AI navíc není vždy dokonale přirozená a než na dráze udělá chybu, budete ji muset hodně dlouho trápit. Ale dost negací. Codemasters po dlouhých letech přišli s plně licencovaným ročníkem Formule 1, který si zaslouží pochvalu. Arkádový styl hratelnosti se simulaci navozujícím backgroundem a vyšperkovaným technickým zpracováním. F1 2010 zabaví a neurazí.

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Arkádový styl hratelnosti se simulaci navozujícím backgroundem a vyšperkovaným technickým zpracováním. F1 2010 zabaví a neurazí.

CGwillWin