recenze
Aqua: Naval Warfare (XBLA)

Aqua: Naval Warfare (XBLA) - recenze
Aqua: Naval Warfare (XBLA) - recenze
22:24, 08.06.2010

Autori ambicióznej hry Elveon, ktorá nakoniec nevyšla, sa vrhli do tvorby menších projektov. Už na úvod môžeme povedať, že sa rozhodli správne aj keď ich tzv. veľká elfská hra vyzerala viac než zaujímavo. My máme možnosť recenzovať práve ich prvý menší herný výtvor. Aký je?

Ako už názov tejto hry vraví, každému musí prísť na um, že sa jedná o poriadne mokrú hru. A dokonca sa v nej iste aj bojuje. Áno, hra sa odohráva iba vo vode, na breh a súš sa budete akurát tak pozerať, no alebo sa tam pozrú aspoň projektily vašej zbrane na loďke.

Klik pro zvětšení (Aqua: Naval Warfare (XBLA) - recenze)Klik pro zvětšení (Aqua: Naval Warfare (XBLA) - recenze)

Aqua je titul, v ktorom na prvý pohľad nie je potrebné rozmýšľať, celú hru vidíte z vtáčieho pohľadu, bez možnosti priblížiť a ovládate len jednu jedinú vec a to bojový čln. Náplň hry je jednoduchá taktiež, strieľať do všetkého čo sa hýbe. Ako to môže v dnešnej dobe zaujať, vravíte si. Môže.

Totiž obsahuje aj nejaký ten príbeh, ktorý drží hru pohromade a motivuje hrať ďalej. Ten Vás počas hry sprevádza v monochromatických obrázkoch medzi misiami a dialógmi medzi postavami aj počas hrania. Dej v úvode vyzerá nasledovne. Vy ako hlavný hrdina Grey ste vojnový hrdina, ktorý bojoval vo vojne medzi dvoma národmi. Jeden národ je zlý a jeden dobrý.

Klasika. No a dej hry sa začína na mieste, kedy sa vydávate s malou bojovou loďkou preskúmavať vodu všade naokolo. Rozhodli ste sa hľadať poklady, spolu s vašou kolegyňou. S ktorou sa postupne počas hry mimochodom roztápať ľady. Nebojte sa, hľadanie pokladov romantika nebude, plány Vám totiž prekazí práve oddiel nepriateľského zlého národa.

Klik pro zvětšení (Aqua: Naval Warfare (XBLA) - recenze)Klik pro zvětšení (Aqua: Naval Warfare (XBLA) - recenze)

Všetko sa to odohráva ako som povedal z vtáčieho pohľadu, a hlavnou a v podstate jedinou činnosťou Vás ako hráča bude strieľať, strieľať a ehm. strieľať. K dispozícii budete mať postupne okrem klasického guľometu, raketometu a plameňometu aj zbrane iné, napríklad roztrieštené strely. Takisto máte aj kusovo obmedzené torpéda a to hneď rôzne druhy a potom taktiež v prípade veľkého ohrozenia máte aj ultimátnu zbraň, napríklad si môžete zavolať lietadla- bombardéry na pomoc. Tiež Vás v priebehu hry budú môcť sprevádzať asistentské loďky podľa zamerania (útočné, liečivé a iné).

Hra je usadená do Steampunk sveta, takže všade naokolo vás sprevádzajú krásne technické vymoženosti. Da Vinci by slintal blahom. Takisto ako my. Aj keď sa to nezdá, Aqua nie je obyčajná hra, ktorá by skôr patrila na inú platformu. Ak budete hrať bez rozmýšľania, tak ani na jednoduchej úrovni sa ďaleko nedostanete, asistentským malým člnom budete musieť dávať jednoduché rozkazy, svoju loďku si vylepšovať, alebo vymeniť za iný druh.

Klik pro zvětšení (Aqua: Naval Warfare (XBLA) - recenze)Klik pro zvětšení (Aqua: Naval Warfare (XBLA) - recenze)

Okrem kampane s príbehom obsahuje hra skirmish, kde sa bránite čoraz väčšieho prílivu nepriateľských lodí. Mód je to síce zaujímavý, ale okrem chvíľkovej zábavy veľa toho neponúkne a to iste sa týka aj multiplayeru, ktorý je iba pre dvoch hráčov na jednej konzole. Neobsahuje co-op hru, čo by hre jednoznačne prospelo. No našťastie aj keď je kampaň krátka, neomrzí vás ani keď si ju zahráte niekoľko krát. A to je dôležité. Keď si k tomu pripočítate, že stojí iba 800 bodov na Xbox Live Arcade. Tak jednoznačná voľba na voľné chvíle.

Grafická stránka na pomery podobných hier je naozaj na úrovni, je nádherná, fyzikálna stránka taktiež funguje ako má. Škoda len málo objektov. Mnoho z nich sa opakuje. To by sa dalo vytknúť aj nevýraznému ozvučenia a malého počtu hudobných skladieb.

Celkovo však na mňa spravila Aqua dobrý dojem, som už teraz zvedavý čo vývojári vymyslia do budúcnosti. Takže ak máte pár zbytočných bodov a Xbox 360 tak určite po tejto hre siahnite. Teda v prípade ak holdujete podobnému žánru. To je samozrejmé.

SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Aqua je podarený titul, kto si chce pri hre oddýchnuť, odreagovať sa, ale zároveň nielen pasívne sedieť, jasná voľba.

CGwillWin