recenze
Company of Heroes

Company of Heroes
Company of Heroes
00:00, 19.05.2007

Již první informace o této hře naznačovaly, že půjde o mimořádný počin. Jenže my, co jsme od herního průmyslu slyšeli tuny oslavných ód na budoucí propadáky, jsme hned neskákali do stropu a se svým skepticizmem jsme zůstali tvrdě při zemi. O to více můžeme jásat nyní, když je hra venku.

Klik pro zvětšení (Company of Heroes)
rommel_14-05-2007-21-13-46_RelicCOH%202007-05-14%2022-26-25-06.jpgZačíná to krásně...
Klik pro zvětšení (Company of Heroes)
rommel_14-05-2007-21-13-46_RelicCOH%202007-05-14%2022-27-57-37.jpgA končí jako vždycky...

Dostáváme se pod kůži americkým pěšákům na pláži Omaha. Nejdříve v překrásném intru a potom již v samotném enginu hry. Přechod je sice znatelný, ale není to už takový otřes, jako u starších her. O in-game začátcích a koncích misí se to však již tolik říci nedá. Zde by bylo opravdu lepší použít nekompromisní render. Grafika přesto téhle hře dává punc skvostu. Vše vypadá prostě báječně. Na začátku si vezmete takhle skupinku amerických blátošlapů a pošlete je ke kamenné hrázi. Jenže ono jaksi všude vybuchuje plno granátů, létají kulky apod. V takovémto počasí vám tedy skupina moc nevydrží a musíte to zkoušet několikrát. Že exploze vypadají jako skutečné, kulometné dávky jakbysmet a chování nepřátel není prodchnuto touhou nechat se za každou cenu zabít, je zde již samozřejmostí. V rozhraní hry dáte pokyn hodit granát a bum, kulometčík 352. divize Wehrmachtu letí vzduchem. A to i s potěšitelným krvavým efektem. Ostatní pěšáci pak kryjí další pomalý postup palbou v leže. Sami jim můžete nařídit další dva druhy krytí, lehké (žlutý štít u jednotky) a silné (zelený štít). Ono totiž zde nejde jen o to, jak rychle klikáte, ale spíše o to, jak logicky uvažujete. Jednoznačně jde o hru dosti taktickou, kde vám umělá inteligence vlastních jednotek situaci spíše usnadňuje než naopak. Vojáčci totiž sami reagují na to, co se kolem nich děje. Poprvé zde vidíte skutečnou umělou inteligenci a nikoliv stříbročistou umělou demenci.Klik pro zvětšení (Company of Heroes)

rommel_14-05-2007-21-13-46_RelicCOH%202007-05-14%2022-26-38-03.jpgTakže, sejdeme se v hospodě U krvavého jezera

Co je hlavním úkolem hry? Musíte obsazovat klíčové pozice, označené vlaječkou a získávat tak manpower (lidskou sílu), amunition (munici) a fuel (palivo). Lidskou sílu využijete k rekrutaci pěchoty a vozidel, munici pro vylepšení zbraní a speciální schopnosti. Palivo pak pro výrobu těžkých vozidel, budov základny a globální vylepšení. Body jsou rozmístěny na krásné mapě, která je z taktického hlediska dobře navržena. Waypointy pak opevníte na pozorovací stanoviště a využijete speciálních vlastností nových jednotek. K tomu potřebujete právě ony „suroviny“. Parašutisté třeba disponují bleskovým přesunem, při kterém jsou hůře zasažitelní. Jednotky navíc můžete kdykoli ve vlastním sektoru posílit na původní velikost, o přidělení bazooky ani nemluvě.Klik pro zvětšení (Company of Heroes)

rommel_14-05-2007-21-13-46_RelicCOH%202007-05-14%2022-26-45-89.jpgTak nic, no...
K tomu ještě budete nuceni klást miny, ale garantuji vám, že se při tom nudit nebudete. Veškeré dobyté sektory pak musí být spojeny s hlavní bází. Ne vždy však na začátku mise takovou disponujete. Ono, po seskoku do močálu se věru špatně staví... Naštěstí stačí obsadit místní salaš a velitelství pro rekrutaci si vytvořit. Postupně budete mít možnost zvolit si svou oborovou specializaci. Chcete mít důraz kladený na parašutisty (výsadky posil, materiálu nebo nálet Thunderboltů), tanková vojska (třeba M4 Sherman Calliope s raketomety na korbě nebo Sherman M4A1C s 76,2 mm dělem, automatickou opravu vozidel, okamžitou náhradu ztrát) nebo pěchotu (Rangers s lepším vybavením a možnostmi)? V německém případě pak můžete mít defenzivní (miloučké víceúčelové dělo ráže 88mm, krátkodobý obranný bonus, přímá palba Klik pro zvětšení (Company of Heroes)
rommel_14-05-2007-21-13-46_RelicCOH%202007-05-15%2003-10-38-18.jpgTenhle M 26 Pershing tu sice nemá, co dělat, ale je krásný, že jo...
raket na cíl v dohledu, opevnění vlastních budov) blitzkrieg nebo doktrínu teroru. Ta poslední má v šarvátce výhodu tanku Tiger I (PzKpfw. VI). Jenže zde se dostáváme k hlavnímu nedostatku hry. Kampaň za americkou Able Company (ze 101. výsadkové divize) má sice jakž takž solidních 15 misí, jenže ta německá tu nevysvětlitelně chybí. Ono „nevysvětlitelně“ není až tak překvapivé. Producenti totiž chtějí za co nejméně práce co nejvíce peněz. Proto tuto německou kampaň dostanete až v samospustitelném datadisku Opposing Fronts a to ještě s návdavkem kampaně za Brity. Že datadisk bude nabízet více než původní hra? Neuvěřitelné, ale s tím nic nenaděláme. Cena datadisku bude patrně 599Kč. Žel, s tímhle nenaděláme také nic.

Klik pro zvětšení (Company of Heroes)

rommel_14-05-2007-21-13-46_RelicCOH%202007-05-15%2023-04-00-53.jpgBez high detailů ani ránu.
Vraťme se ještě k chování jednotek. Jak jsem říkal, umělá inteligence je velmi solidní, a to dokonce i na nižší obtížnosti. Pro začátečníky bych proto doporučil zvolit si nejnižší level. Pro staré harcovníky, obrostlé mechem a křovím, na důkaz svého splynutí s francouzským bocage, naopak hard. Ještě zde existuje expertní obtížnost, kterážto je vhodná pro masakristy a stoupence flagelantství (sebetrýznění). Z vlastní zkušenosti vám mohu říci, že protivník dá pěkně zabrat. Bohužel i na CoH se dají najít některé další chybičky. Nejblbější je, když označíte několik jednotek, nejlépe krásně vyvedených vozidel a dáte jim rozkaz k přesunu.... To se vám začnou poněkud motat. Řešením je jednoznačně zadávání pokynů jednotlivě. No a dalším postupem je pak stažení nyní již dobře dostupných patchů. Že nemáte rychlé připojení? To autory a distributory věru nezajímá. Musíte si je nějak sehnat! Vzhledem k chybičkám neopatchované verze bych vám to vřele doporučoval. V současnosti nejnovější je verze 1.6. S nedostatky jsem ještě neskončil. Po určité době hraní, hlavně u kampaně, si začnete stěžovat na velmi nízko nastavený limit jednotek. Surovin budete mít přehršel a v Cherbourgu by se vám tak hodily další tanky, dalekonosné dělo nebo minomety, jenže nic už nemůžete vyrobit. K drobnějším výtkám patří i malá účinnost zmíněných minometů. Za války způsobily nejvíce ztrát, ale zde jsou zbytečně pomalé a relativně málo účinné. Jednotlivě v podstatě k ničemu. Když budete hrát skirmish opravdu dlouho, jistě najdete další a další problematické momenty, třeba naprostou neúčinnost plamenometů vůči vozidlům, prolínání mobilních jednotek nebo malý dostřel jednotek. Ovšem ani ony prostě nemohou přehlušit pozitivní dojem ze hry. Bavíte se jednoduše skvěle a o to tu jde.Klik pro zvětšení (Company of Heroes)
rommel_14-05-2007-21-13-46_RelicCOH%202007-05-15%2023-51-12-00.jpgNa začátku bylo slovo. Tedy, pardon, velitelství.

Jak jsem se již zmínil, Company of Heroes je hrou taktiky. Ovšem taktiky ve vysokém tempu. Musíte reagovat bleskově. Bojujete s poměrné málo jednotkami, a tak byste s nimi měli podle toho i zacházet. S opatrností a péčí nejdále dojdeš. Na začátku se vždy snažte obsazovat waypointy a poté rychle expandovat. Ostatně si kdykoli můžete přepnout do přehledné taktické mapy a příkazy jednotkám zadávat tam. O možnosti zapauzování vůbec nepochybujte. Je vždy dobré vědět, kde co máte a hlavně takoví inženýři se mohou zatraceně dobře hodit na druhém konci mapy. Můžete, vlastně i musíte začít vyrábět různé budovy. Za Američany třeba Barracks (Kasárna), Motor Pool (M3, M8, M1 57 mm protitankový konón), Suply Yard (snižuje náklady na údržbu jednotek) nebo Tank Depot (M4 Sherman, M10, kulomet na tanku a obranný kouřový kanystr, specialitka mistra kuchyně). V továrničce si rekrutujete jednotky jako StuG 40 Ausf. G, PzKpfw. IV, PzKpfw.

Klik pro zvětšení (Company of Heroes)
rommel_14-05-2007-21-13-46_45-26.jpgTrošku se nám to vymklo z rukou šéfe. My máme h...o a nepřítel tank!
Klik pro zvětšení (Company of Heroes)
rommel_14-05-2007-21-13-46_28-98.jpgJo, noční mise. Kde je sakra ta pizza, kterou jsem si objednal.

V Panther atd., kterýmžto můžete přidělit za získané suroviny různou zkušenost a to již brzy po vyjetí z dílny. Na třetí úroveň tak má již Panzer IV krásné boční přídavné pancíře, stejně jako samohybné útočné dělo. Radost pohledět. Zajímavostí je, že když je vozidlo opravováno, opraví se i kulometčík, který byl při zásahu zjevně zlikvidován. Pěchota, na rozdíl od C&C 3: Tiberium Wars, nevypadá vůbec škaredě. Spíše naopak, vypadá skvostně. Vytrénovat si můžete i tříčlennou skupinku držitelů rytířského kříže! Samozřejmě tyto jednotky se týkají pouze skirmishe a multiplayeru. Vás možná spíše zajímají ty z americké kampaně. Tak copak nám strýček Sam nadělil? Máme tady slušivé jeepy s kulometem (Kasárna), tank Sherman s různými děly a vybavením (např. Crab jenž likvidoval řetězy min), útočné dělo M10, těžký tank Pershing M26 (při specializaci na tanky) a nějaký ten transportér M3 či průzkumný obrněnec M8 s dělem. Je toho bohužel celkem málo, ale že byste si vyloženě museli stěžovat, to zas ne. Další přídavky, včetně Jagdpanthera a Königstigera pro Němčoury, můžete očekávat až v datadisku. Bohužel.

Klik pro zvětšení (Company of Heroes)
rommel_14-05-2007-21-13-46_RelicCOH%202007-05-15%2003-15-42-76.jpgToho zmetka uprostřed chci!
Klik pro zvětšení (Company of Heroes)
rommel_14-05-2007-21-13-46_RelicCOH%202007-05-15%2003-52-56-68.jpgAno, velmi správně, nestačil jsem to doříct. "Vidět mrtvého!"

Jediné, o čem jsem se ještě nezmínil je fyzika. Ta hře dodává zásadní efekty. Prostě v bitvě vystřílíte krátery a ty se vám hodí k úkrytu a navíc zpomalí protivníkův postup. Pak ho jednoduše zlikvidujete třeba „vložením“ protitankového granátu do hlavně svojí M1. Budovy se postupně hroutí. Nejdříve odstřelujete omítku, pak létají cihly a nakonec v ní najdete krásné úhledné díry, z kterých na vás vykukuje nerudný kulometčík. Jenže to je furt slabá káva proti výbuchům. Pokud si zahrajete tutoriál za Američany, tak uvidíte ten neuvěřitelný výbuch těžkého granátu s kopou zeminy a malými plamínky kolem. Prostě nádhera. Hned se do hry zamilujete. Jako já.

Klik pro zvětšení (Company of Heroes)
rommel_14-05-2007-21-13-46_RelicCOH%202007-05-14%2022-24-30-20.jpgTakhle byste měli válet, holánkové...
Klik pro zvětšení (Company of Heroes)
rommel_14-05-2007-21-13-46_RelicCOH%202007-05-14%2022-24-40-56.jpgPět set mrtvých Němců. Málo, znovu!

A nyní k hardwarovým nárokům. Vzhledem k mé sestavě, mi hra dávala poměrně zabrat. Na všelijaké super efektíky prostě potřebujete odpovídající mašinu. Pohon párou zde nepovažuji za dostačující. Osobně bych doporučoval alespoň AMD 64 3500+, grafiku lepší než GeForce 7600GT a raději 2GB paměti. Majitelé GeForce 7900 mohou být v pohodě. Jo, hold taková hra něco stojí.... A když již jsme u té ceny, ta maloobchodní je stanovena na 999Kč. Kdybych ji měl zahrnout do hodnocení, prostě by muselo spadnout. I když je to cena na českém trhu běžná, pro většinu hráčů není přijatelná. A jak to končí? To všichni moc dobře víme. Spousta lidí si obstará si hru jinak. To není pro její tvůrce a herní průmysl zrovna nejlepší řešení. Snad před vydáním datadisku půjde cena alespoň na 500Kč.

SUPER
90%
CZECHGAMER
Nejlepší RTS současnosti. Co více dodat.

CGwillWin