recenze
Hitman: Blood Money

Hitman: Blood Money
Hitman: Blood Money
00:00, 09.07.2006

„Hitman – jóóó, to je ten plešatej, jak má čárkovej kód na palici, ne? Nájemnej vrah, vždycky se strunou jsem se k němu přiblížil, řádně ho uškrtil a převlékl se za něj…“ Tak tohle vám odpoví většina lidí, kteří hry trochu hrajou a ještě aby ne. Vždyť jde o simulátor nájemného vraha, kterého téměř každý zná – agent 47 je zpět.

Počátky jedné legendy

Hitman: Codename 47 (2000) – vůbec první díl od dánské firmy IO Interactive, která takto vystoupila ze stínu. Jistě řada lidí z vás tento díl pamatuje. Mohli jste s naším agentem 47 procestovat jižní Ameriku, Hong Kong atd. Postava, která utekla z blázince a začala pracovat pro Agenturu. Ano, stal se z něho nájemný vrah. Netušil, proč to všechno dělá, až najednou zjistil, že je výplodem nějakého pošahaného pokusu šíleného vědce, že je naklonován. To ho poněkud vyvedlo z míry a nastal jeho nový prioritní cíl – všechny pozabíjet. Tak tento příběh nebyl moc populární, ale mezi nejhorší rozhodně nepatřil - bylo to originální. Na svoji dobu měl tento titul výbornou grafiku (prostě na úrovni :), dobře zpracovanou hudbu – např. jste slyšeli od jakého materiálu se odrazila kulka. Také nám tento díl přinesl řadu nepříjemných bugů. Byl položen základ, na kterém se už dalo stavět. Všimněte si, že každý nový Hitman vychází po 2 letech, že by jsme mohli roku 2008 očekávat další díl?

Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)

Hitman 2: Silent Assassin (2002) – do tohoto dílu již zmiňovaný dánský tým nasadil solidní příběh a poučil se z předchozích chyb. Holohlavý přítel agent 47 se dal na odpočinek. Pracoval jako zahradník v jednom kostele na Sicílii. Místní šéf své mafie ho vystopoval a unesl kněze kostela s nabídkou – Pracuj pro mne a propustím ho, odmítni a zabiju ho. Agent 47 kontaktoval svoji agenturu a za protislužbu požádal o pomoc. Vrátil se do své práce. Tento díl nabízel pestré mise, kde daný úkol šlo vyřešit různými způsoby. Rambo stylem? Jak je libo, když myslíte, že na to máte. Popadli jste samopal a třeba se prostříleli celou ochrankou až k Donovi. Ti hráči, kteří věděli oč v Hitmanovi běží si dali záležet a vše za pomocí struny, či pistole s tlumičem vyřešili. A teď pozor, už v tomto díle jste byli na konci každé mise zhodnoceni a když jste odvedli sakra dobrou práci, tak jste byl ohodnocen líbivými slovy „silent assassin“. Tato hra běžela na tehdá zbrusu novém enginu.

Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)

Hitman: Contracts (2004) – takový remake prvního dílu (Codename 47), kdy agent 47 je těžce zraněn a začne se mu vybavovat minulost. Samozřejmě začnete útěkem z blázince. Několik misí by vám mělo být hodně povědomích z prvního dílu. Tento titul se snažili hoši z IO Interactive dovést k dokonalosti a provedli řadu vylepšení.

Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)

Základ už je, tak proč ho měnit?

Ano, i toto si myslí zkušený tým lidí z IO Interactive, kteří mají všechny díly Hitmana na svědomí. Udělali kus práce a Hitman je oblíbený, tak proč ho měnit? Opět bylo co vylepšovat, ale to pravé ořechové, ten pravý duch Hitmana zůstal a stále žije. Dohromady je k dispozici 12 různorodých misí ostatně stejně, jak bylo u Hitman: Contracts. Zpočátku mé pocity z nového Hitmana byly rozporuplné. Některé lokace byly detailní a prostě skvěle propracované, některé zase dá se říci odfláknuté. Po úspěšném splnění třech misí mě samotná hra pohltila a nemohl jsem se od ní odtrhnout. S trochou šikovnosti celou hru dohrajete za jediný den! Ptáte se, co potom? Potom můžete své oblíbené mise opakovat třeba na nejtěžší obtížnost a okusit tak další porci reality. Speciálně u tohoto dílu je snadná obtížnost – Rookie, která umožňuje v průběhu mise nespočetněkrát uložit aktuální pozici, ale dle mého názoru to ani není třeba, protože toto ukládání slouží pouze jako záchytný bod při misi, čili za obtížnost normal máte možnost hru uložit 3x, což bohatě stačí, protože kámen úrazu spočívá v tom, že když jste unavený, nebo máte za hodinku někam odjet, tak si řeknete, že pro zkrácení chvíle si zahrajete Hitmana, máte misi z poloviny hotovou a už musíte odjet, nebo se vám chce spát, tak tedy hru uložíte, vypnete počítač, druhý den zjišťujete, že není jak svoji pozici nahrát. Pouze každá splněná mise se vám zařadí do seznamu splněných a když chcete další, tak musíte dohrát tu poslední… Proto doporučuji hrát Hitmana na normální obtížnost. I zde se zachovalo hodnocení, po každé misi, jak jste byl výtečný, či špatný…

Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)
Aister_07-07-2006-19-29-18_8.jpgJóóó, tak tady je úložiště všech zbraní, které Hitman vlastní...
Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)
Aister_07-07-2006-19-29-18_9.jpgOptika odstřelovačky W2000

Denní tisk – žvásty a drby

Po každé misi se vám zobrazí noviny, kde je vždy napsáno o vašich činech. Pachatel je neznámí, nebo dokonce až moc známí, protože vás při činu mohla zachytit průmyslová kamera, či vás mohl nahlásit nějaký svědek – tomuhle se můžete vyvarovat. Stačí zajít do centrální budovy a kamery jednoduše vypnout. Nechcete, aby byl svědek? Všechny pozabíjejte, či mrtvoly schovejte tak, aby je prostě nikdo nikdy nenalezl, nebo aspoň ne za vaši přítomnosti. Když se vám toto nepovede, tak máte další možnost, jak se z tohoto problému dostat a to jedním slovem – korupce. Na špinavé „poctivě“ vydělané prachy každý slyší, takže jednoduše můžete policii podplatit, či si koupit novou identitu.

Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)
Aister_07-07-2006-19-29-18_14.jpgEh? Potřebuje to komentář?
Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)
Aister_07-07-2006-19-29-18_15.jpgTakhle vypadá ten slavný upgrade zbraní :)

Po kloudné zabíječce následuje odměna

Už je tomu tak. Po úspěšném splnění mise dostanete odměnu, jak jinak, než ve formě doláčů. Jak s prachama můžete vynaložit jsem popisoval výše, ale jde to i jinak. Své peníze můžete utratit i do vylepšení svých zbraní – koupíte si např. tlumič, laserový zaměřovač, zvětšený zásobník apod. - tato možnost určitě potěší všechny milovníky moderních zbraní.

Zbraně a Hitmanovi praktiky

Arzenál je opravdu pestrý a je z čeho vybírat – od klasické pistole přes M4, sniperku Walter 2000 a dalších nesmí chybět zbraně ve formě struny, injekce s jedem, uspávací látky atd. Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)také můžete používat předměty nalezené cestou, našli jste hasící přístroj? Tak ho vemte a majzněte tím někoho po hlavě - není problém… Hitman se za ty dva roky klidu naučil novým věcem do svého nechvalně známého řemesla, a to náhodně do někoho strčit, ježiš, on spadnul z toho balkónu úplně sám, jaká náhoda – a je z toho nehoda. Nebo prostě nevíte, co s mrtvolou? Tak ji přehoďte přes zábradlí do vodičky a je uklizeno. Také můžete mrtvoly schovávat do různých beden, do mrazícího boxu apod., což je děsně pro našeho agenta stylový. Také se můžete schovat do skříně a čekat až přejde stráž, nebo až přijde vaše oběť. Novinka, která mě opravdu nadchla je akce ve výtahu, kde agent vyleze na střechu, oběť vstoupí dovnitř, dá výtah do pohybu, vy vytáhnete drát omotáte oběti kolem krku a vytáhnete ji k sobě nahoru. Nepříjemná smrt, ale rychlá a mrtvola je hned uklizena. Prostě způsobů, jak zabíjet své oběti je nespočetné množství a všechny vám přece nevyzradím. Dokonce umí spolupracovat se svým prostředím, kde se nachází, překážky plynule přeleze, nebo plynule proleze oknem, či skočí z balkónku na balkónek. Lezení po okapů, ochozů mu už není cizí.

Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)
Aister_07-07-2006-19-29-18_12.jpgI z Hitmana se stala opice a dokáže vylézt po okapu kamkoli...
Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)
Aister_07-07-2006-19-29-18_13.jpgPohled z klíčové dírky, co ho za dveřmi čeká...

Co by to bylo za hru, kdyby neměla nijaké chyby?

Bez chyb se žádná hra neobejde. Když se tak zamyslím, tak této hře nemám snad ani co vyčítat, no když budu detailista… Opravdu by bylo luxusní, kdyby každá postava něco dělala, což každá něco dělá, ale například popelář chodí ve stejném intervalu pro pořád stejnou popelnici, nepřítel si neustále dopřává každou minutou slušnou dávku své drogy a nehne se z místa, ale tyto zmíněné věci jsou jen maličkosti. Také chladná chůze agenta je místy poněkud divná, třeba když jde do schodů, nebo ze schodů.. no radši bez komentáře, nebo když se podíváte na chůzí ostatních postav, tak to spíše vypadá, jako bruslení. Jinak mě teď nenapadá, co bych hře ještě vytknul.

Pestré lokace, starý dobrý mistr převleků

Ano, jak už jsem psal výše, tak hra nabídne opravdu detailně propracované lokace, které se jen hemží životem. Projdete si opravdu dobrými misemi, což například pařížskou operu považuji za výbornou. V této misi i v jiných je opravdu nespočetné množství způsobů, jak zdárně ukončit misi, ale řešení a příklady vám tu psát nebudu, protože čtete recenzi a ne návod. I v tomto dílu máte něco jako svoji „základnu“, kde uchováváte veškeré své zbraně a můžete to používat jako střelnici. Nutno podotknout, že v nijakých misí pobíhají drobná stvoření jako krysy apod. Nebyl by to Hitman, kdyby zmizela možnost si brát jiné převleky, ale pozor, když se převlečete do jiného obleku, tak ten váš klasický kvádr s červenou kravatou zůstane na místě a po skončení mise si pro něj opět zajděte, jinak si za nový řádně zaplatíte. Budete se moci převléknout za kohokoli koho ve hře potkáte, samozřejmě kromě žen, co by dělal nájemný vrah s podprsenkou? Může se převléct i za klauna a agent 47 svůj tvrďácký pohled prostě nezmění.

Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)
Aister_07-07-2006-19-29-18_10.jpgKoukněte na to oblečení - moc detailní není, že?
Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)
Aister_07-07-2006-19-29-18_11.jpgOpět vše perfektní, ale ty hadry...

Technické zpracování a hudba

Hudba, která vás doprovází při hraní je opravdu perfektní a na skvělé úrovni.

Hra opět běží na upraveném Glacier enginu, který je vylepšen o technické vymoženosti jako třeba: parallax normal mapping, refraction based effects či rigid body dynamics, což velmi kladně přispívá k celkové reálnosti hry. Všimněte si, jak jsou skvěle propracované obličeje postav, zejména našeho agenta 47.

Úspěšný díl, který kypří svojí kvalitou

Co bych psal na závěr? Opravdu dle mě výborná gameska, která zabaví na opravdu dlouho. Jen bych chtěl upozornit nehrajte si na ramba, všechny postřílet nikam nevede, no vede, a to k okamžité záhubě. Vždyť vžít se do role nájemného vraha a vše dělat potichu bez zanechání stop je přeci mnohem větší zábava. Doufám, že jsem vám hru přiblížil a nalákal vás tak, aby jste si ji zahráli, protože jestli ne, tak o hodně přijdete a to mi věřte.

Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)Klik pro zvětšení (Hitman: Blood Money)

SUPER
95%
CZECHGAMER
Dle mého názoru nejlepší titul z celé série, který hned neomrzí.

CGwillWin