recenze
Tony Hawk\'s Pro Skater 4

Tony Hawk\'s Pro Skater 4
Tony Hawk\'s Pro Skater 4
00:00, 19.02.2006

Kickflip, hardflip, tailgrab, boarslide. Pokud vám tyto názvy něco říkají, asi už jste nějaký díl této série viděli (nebo jezdíte na sk8). Pokud ne, nevadí, až si zahrajete tuto hru určitě už je budete znát. Tony Hawk’s Pro Skater 4(TH4) je pokračování série sportovních her s ježděním na „prkně“ a se jménem slavného skejťáka v titulku. Celkově je to 3.

pokračování pro PC (jednička byla jen pro PSX).

Co se ovládání týče, hra neprodělala žádné výrazné změny. Jezdíte šipkama a děláte různorodé a leckdy krkolomné triky, které jsou rozdělené do několika kategorií. Zaprvé flipy: to jsou triky, při kterých se vaše prkno různě otáčí a rotuje, aby poté zázračně znovu dopadlo pod vaše nohy.Klik pro zvětšení (Tony Hawk\'s Pro Skater 4)

Při grabech se prkna dotýkáte rukama a provádíte kousky, které by i supermanovi daly zabrat. Nejpoužívanější jsou zjevně grindy (neboli raily). kdy se prknem dotýkáte povrchu zemského. Potom jsou tu manuály plus reverty. což jsou (podle mého nazývání) kombinační triky, pomocí kterých dáváte trick do efektních velmi dobře bodově ohodnocených komb. Znovu můžete hrát několik módů. z nichž asi nejzajímavější je kariéra, dále klasická jízda pro dva hráče ve split-screenu, ježdění jen tak a multi-playeru ve více hráčích. Můžete si buďto vybrat z jednoho z licencovaných jezdců. či si můžete vytvořit vlastního. Zde je jedna super věc. nejen že si můžete vybrat výšku, ale také si můžete zvolit šířku téměř každé části svého těla jako třeba bicepsu (není nic lepšího než si udělat pořádného a vychrtlého svalovce. který vypadá že musí každou chvíli spadne dolů ze svého skejtu), dále uděláte vlastní oblečení či tetování vydáte se za lepšími zítřky.

V kariéře se musíte dostat do dalších levelů a to jde pouze tím, že budete plnit rozličné úkoly, jako varovat ostatní skejťáky před řítícím se policajtem nebo tradičním udělat tolik a tolik peněz, než uplyne časový limit. Tím se hra podstatně liší od minulých dílů, kde jste ze začátku měli dvě minuty a museli jste za tuto dobu splnit co nejvíce úkolů. Ve TH4 je jinak, zde si jezdíte bez časového limitu, jen tak po parku a když potkáte člověka se šipkou nad hlavou, tak si s ním pokecáte, on vám dá nějaký zapeklitý úkol a vy ho splníte, když s vám bude zdát příliš složitý, tak si najdete jiného člověka se šipkou a plníte další úkol. No není to paráda? Jak už jsem napsal výše, úkoly jsou různorodé a nudit se při nich určitě nebudete. Za každý splněný úkol dostanete peníze (, které také najdete někde rozházené po levelech) za které si můžete koupit třeba Kennyho hlavu, tajná videa a skejťáky, nové druhy desek (oproti minulým dílům jich docela přibilo), plus skryté úrovně a zasloužilý potlesk od postavičky zadávající úkol, což vždy potěší .Klik pro zvětšení (Tony Hawk\'s Pro Skater 4) Prostředí je celkem interaktivní, můžete rozbíjet skla, shazovat rybářům ryby,odhánět lidi tím že okolo nich přejedete (někdy vám ale dají facku:( ), shazovat trénující fotbalisty a dokonce si můžete i zahrát takový jednoduchý tenis, kdy do míčku mlátíte prknem (jedná se sice o jednoduchou hříčku s odpudivými animacemi, ale na chvíli se tím zabavíte). I když některé úkoly jsou docela těžké (růžoví sloni), hra jde v pohodě dohrát během pár dnů bez většího snažení, ale dostat všechny bonusy a splnit všechny úkoly to už chvíli cviku vyžaduje.

Nyní hru probereme z technického hlediska. Je vidět že hře chvíli trvalo než se dostala z podružných a výkonnostně slabších konzolý na pořádná PCčka. Je to zná tím, že ač je hra nová nepodporuje nejnovější funkce DirectX9 a sama vám vnutí 8.1(bez kterých se mi to pěkně škubalo (teď se mi pro změnu seká Chaser - recenze od Sniper)-(ella ZDE) což je u nových her takřka nevídané. Také mi připadá, že má hra od minule stejný leč trochu modifikovaný engine, takže grafika vypadá více reálně, než u předchozího dílu, takže postavy jsou vysoké i široké tak akorát. Abych jen nehanil, tak modely postav se povedly a hru můžete hrát až v rozlišení 1280x1024. Jinak super jsou animace při pádu, tady se vývojáři z Aspyru docela vyšvihli. Váš skejťák dělá nejrůznější kotrmelce a přemety, když spadne z prkna na zábradlí, tak se chvíli drží za své ehm…:-). Někdy hlavně při kombinovaných pádech typu do strany a ze zábradlí se počítač pokouší rozhodnout kterou animaci nakonec přehrát, a tak vzniká podivný pád, za který by se nemusel stydět ani profesionální kaskadér. Ozvučení je jako vždy na velmi vysoké úrovni hlavně hudba, která se ke hře fakt hodí a vývojáři se nebáli upustit pěkných pár doláčů za kapely jako je AC/DC a Iron Maiden (ale hlavně System of a Down - pozn. Sniper)-(ell). Co se zvuků týče, nemůžu si stěžovat, sem docela sedí s tím co provádíte. TH4 sice nepodporuje EAX, či jiné zvukové vymoženosti, ale jde to bez toho vydržet.

A chcete vědět, zda to stálo čekat na TH4. Ano stálo, to rozhodně. Herní koncept je téměř od základů překopán a tudíž hra nabízí tučnou porci zábavy, kterou nelze nechat stranou. Tak co už víte co je to kickflip:-).

Klik pro zvětšení (Tony Hawk\'s Pro Skater 4)

SKVĚLÉ
89%
CZECHGAMER
Nevím jak to hrnout do jedné věty....čtěte recenzi

CGwillWin