hw
recenze
HyperX QuadCast

HyperX QuadCast - recenze
HyperX QuadCast - recenze
12:00, 30.08.2019

Nie je vôbec náhoda, že sa posledné mesiace aj naša sekcia HW testov presunula oveľa razantnejšie na územie profesionálnych mikrofónov. Keď tak trocha zaspomínam na roky, kedy sa akési masové spopularizovanie dotklo aj herného streamu, je vlastne až divné, že samotné recenzie mikrofónov od rôznych značiek si do našej redakcie našlo cestu len nedávno. Tu však asi platí ono povestné; lepšie neskoro ako nikdy a v duchu tohto notoricky známeho hesla vám dnes na náš kameň mudrcov kladiem prvú vlajkovú loď mikrofónu od skúsenej spoločnosti HyperX. Ich výrobky sa možno zdajú úzko späté výhradne so svetom headsetov, klávesníc či myšiek, avšak môžem vás už takto v úvode ubezpečiť, že ani v prípade označenia QuadCast sa spoločnosť patriaca pod koncern Kingston Technology nevydala vôbec zlou cestou.

Hovorí sa, že človek vstrebáva potravu najprv zrakom a až potom ústami...

Klik pro zvětšení (HyperX QuadCast - recenze)

Tak, ako sme v zmysle ľudského pokolenia väčšinou povrchní konzumenti, sa teraz nechcem tváriť ako ten vyvolený a osvietený spasiteľ. Z tohto dôvodu začnem cenovkou. HyperX si pre svoj prvý výstrel do sveta striktných štúdiových pohlcovačov zvuku vybral cenovku pohybujúcu sa na hranici cca 130 Eur. Za túto sumu sa vám dostane kus dizajnérsky krásne spracovaného produktu, ktorý už od pohľadu vykazuje isté náznaky akéhosi cielenia na súčasné potreby mladších zákazníkov. Mňa samého však cez to všetko ovanul akýsi retro vietor, ktorý v spojení s dominantným telom mikrofónu usadeným na nylonových špagátoch nemôže poprieť ani stabilný kovový podstavec a regulovateľné rameno. Vďaka tomu si môžete QuadCast nahnúť do ideálneho uhla, ktorý poznáme z notorických filmov minulého storočia. Toto všetko sa v mojom prípade stretlo s pozitívnou energiou a ak to z textu vyššie nedokážete presne vyčítať, tak samotné spracovanie tohto výrobku je v mojich očiach vôbec to najlepšie, ktoré som mal možnosť doteraz testovať.

Dotykové Mute tlačidlo je rýchlejšie než smrť.

Klik pro zvětšení (HyperX QuadCast - recenze)

Vizuálna vec u zariadenia určeného výhradne na čo najlepšie snímanie zvuku je ale dosť povrchný argument k prípadnej kúpe. Aj keď si plne uvedomujem, že dnešný svet streamu, kde sa každý snaží dosiahnuť akúsi nesmrteľnosť prostredníctvom popularity, potrebuje niečo viac než len kus kovu na špagáte spusteného zo stropu, HyperX tu nezabudol ani na nejaké zdanlivo zbytočné efekty v zmysle podsvietenia. Fakticky zobral menšiu polovičku vrchnej časti mikrofónu a prostredníctvom vkusných hexa výrezov nechal vyniknúť červené led svetlo obalené penou, to všetko v 360 stupňovom zábere. Zvuk je tak možné snímať po celom obvode mikrofónu, čo ho, minimálne z tej vizuálnej stránky, stavia na úroveň konkurencie. Samotné možnosti snímania reguluje samostatný prepínač na zadnej strane, kde si môžete zvoliť smer prijímania a odpudzovania zvuku. Ďalším a funkčným detailom je potom plne dotykové a jednoduché tlačidlo Mute, ktoré tvorcovia umiestnili na vrchnú časť. Tam ho máte vždy po ruke v prípade, že je čas osloviť otravného suseda párom vybraných slov a sám musím uznať, že výsledná reakcia je rýchlejšia než moje črevné pochody po konzumácii kefíru so segedínskym gulášom.

Ovládanie hlasitosti do slúchadiel nájdete na spodnej strane.

Klik pro zvětšení (HyperX QuadCast - recenze)

Mikrofón vyzerá na kamere viacmenej slušne, aj keď som dostal pár spätných a pre dizajnérov možno nelichotivých spodobnení ku strúhadlám na rôzne potraviny. Treba si však uvedomiť, že stream, a to je reč o jeho akomkoľvek zázemí, je plný násilne vtipných trollov, ktorí sa len predháňajú v sypaní často nevtipných hlášok, len aby si ich niekto všímal. Tak či onak, ja už dávno nespadám do kategórie milovníkov teplého mlieka pred spánkom, a tak sa opäť musím zasadiť o celkovo pozitívne spracovaný dizajn, ktorý HyperX pre svoj prvý profesionálny mikrofón nakoniec zvolil. Dosť však bolo hodnotenia vzhľadu, poďme preto konečne na samotnú schopnosť lapiť zvuk idúci z vašich úst a v čo najlepšej kvalite ho preniesť do uší miliónov fanúšikov po celom svete. HyperX QuadCast som pod prísnym dohľadom svojich dokonale vyčistených uší (vidíte, každý deň je dôvod si tam strčiť hrdzavý klinec) porovnával s konkurenciou ako Blue Yeti, Radium 600, Samson a AVerMedia. Bez toho, aby som sa chcel pasovať do pozície nejakého vševeda s vulkánskym sluchom, som použil úplne základnú stupnicu hodnotenia a to v zmysle kvality pohlcovania a eliminácie ruchov v okolí.

Súčasťou balenia je aj dostatočne dlhý pletený USB kábel a svorka na uchytenie tela.

Klik pro zvětšení (HyperX QuadCast - recenze)

Už spomenutá regulácia snímania zvuku cez delenú membránu vám umožňuje prechádzať cez klasické stereo do kompletného obvodu (ak organizujete nejakú hromadnú diskusiu, ide o úžasnú vec a ideálnu voľbu) až po predné zamknutie zbernice. Tu sa pochopiteľne zastaví každý, kto chce podobný mikrofón využívať len a výhradne na stream. QuadCast je však schopný alternovať aj na pozícii ideálneho mikrofónu pre rozhovory, keďže jednoduchým otočením tlačidla si zvolíte zber prednej aj zadnej strany súčasne. Spomínané tlačidlo, respektíve mechanické koliesko, je možné používať priamo za pochodu bez akéhokoľvek negatívneho dopadu na vysielaný zvuk a nie je možné, aby bolo spustené samovoľne. V tomto ohľade sa teda rozprávame o pestrosti a dostatočnej škále možností. Horšie to už ale je s totálnym ignorovaním regulácie citlivosti snímaného zvuku. QuadCast akosi postráda nápis "Gain", vďaka ktorému som si u konkurenčných produktov mohol behom stotiny sekundy zvoliť ten ideálny pomer medzi vysloveným a zachyteným. Kto pri cenovke uvedenej vyššie očakáva akýsi full servis, je dosť možné, že ho prepadne mierne sklamanie. Cez to všetko si ale výsledný zvuk, hlavne potláčanie šumu, zaslúži obdiv, zvlášť ak si uvedomíme, že celkové pripojenie ide striktne cez USB.

Instantné nastavenie ideálne pre väčšinu z vás.

Klik pro zvětšení (HyperX QuadCast - recenze)

V prípade, ak sa stále rozhodujete o razantnom vstupe do sveta herného streamu a hľadáte ideálnu voľbu v takzvanom prémiovom segmente, HyperX pre vás namiešal ideálny koktail z vkusne použitých materiálov a akéhosi fixného nastavenia pre príjem hovoreného slova. Iste, konkurenčné značky možno ponúkajú viac variability a možností hrať sa, avšak QuadCast vás v tomto duchu nechce zaťažovať a jednoducho plní svoj účel na maximum ihneď po pripojení k PC. Všetky ostatné pre a proti spadajú skôr do sféry osobitosti a prvotných sympatií. Mne osobne samotný dizajn pohladil dušu a celkové skĺbenie moderny s akýmsi obstarožným efektom považujem za úspešný výsledok.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX QuadCast - recenze)


CGwillWin