recenze
The Eternal Cylinder

The Eternal Cylinder - recenze
The Eternal Cylinder - recenze
12:20, 02.11.2022

Skutočnosť, že Čilská spoločnosť ACE Team zásadne neprodukuje nič, čo by vybočovalo z kategórie rýdzeho surrealizmu asi najlepšie znázorňuje existencia ich úspešnej trilógie Rock of Ages. Tohto roku si však dokázali nájsť čas a prísť s ďalšou nemenej podivnou víziou a to konkrétne sandbox adventúrou so survival prvkami menom The Eternal Cylinder. Ako už ste asi vyčítali priamo z titulného obrázka tejto recenzie, opäť tu pôjde o čisto nenapodobiteľný vizuálny zážitok, aký pochopiteľne nemusí brnknúť na strunu úplne všetkým, avšak ktorý by sa po stránke hrateľnosti nemal vymykať kvalite značky ACE Team. Je tomu skutočne tak?

Zmenšený slon čo zjedol uhlomer

Klik pro zvětšení (The Eternal Cylinder - recenze)

Nielen ľudská rasa čelí každodennej hrozbe v podobe nástupu ničivej apokalypsy, každopádne mimozemské rasy onen efekt hulákania po uliciach a zvonenia na kravský zvon evidentne akosi neobľubujú. Dôkazom toho je aj príbeh unikátnej rasy Trebhum, ktorá by sa po stránke výzoru dala prirovnať k rozmerovo rôznorodým slonom pestrých geometrických tvarov. Ich rodná planéta je pozvoľna valcovaná neznámym objektom obrovských rozmerov a miesto toho aby sa tieto roztomilé tvory vzdali, vyberú sa aj vďaka vám na púť naprieč celou planétou. Hráč prevezme kontrolu na niekoľkými týmito bytosťami s tým, že v ich pätách sa bude vždy vláčiť zvyšok populácie. V úvode je jasné, že Trebhumovia sa toho počas svojej doterajšej existencie nenaučili nejako veľa a jediné čo vedia, je zbierať rôzne predmety a pľuť vodu na všetky strany. Nemyslite si však, že nie sú schopný nasávať nové skúsenosti. Táto mimozemská rasa sa aj vďaka konzumácii rôzneho biotopu dokáže totižto adaptovať a prispôsobiť terénu.

Instantná evolúcia

Klik pro zvětšení (The Eternal Cylinder - recenze)

The Eternal Cylinder nám cez vyššie spomínanú mimozemskú rasu ukazuje akúsi zrýchlenú evolúciu. Počas nej stačí aby sa Trebhum najedol napríklad ryby a okamžite získa schopnosť, s akou sa následne môže dostať cez konkrétnu prekážku (schopnosti môžu byť jednorazové alebo trvalé). Nové oko, ďalšia plutva, dlhší chobot a tak ďalej a tak podobne. Využívanie rôznych mutácií nemá v tomto prípade pevne dané hranice a aj keď samotných zmien je len určitý počet, garantujem vám, že ich spoznanie vám zaberie kvantum času. Hracia doba osciluje medzi pätnástimi a osemnástimi hodinami s tým, že ak by ste chceli mimo ústrednej dejovej linky dosiahnuť aj všetkých postranných bonusov, môžete si k tomu pridať ešte ďalšie dve hodiny. Ten valec čo pomaly ničí planétu má rôznu pracovnú dobu, ak sa to tak dá nazvať, a preto sa scenéria zmaru z apokalypsy často mení na romantické oddychovanie v tieni surreálnej scenérie mimozemskej prírody - ako keď rozmixujete diela od Horatiusa Boscha, Pablo Picassa a Salvadora Dalího. Stále je však okolo vás dostatok priestoru na slobodné skúmanie terénu a zachraňovanie ďalších tvorov na planéte.

Nie všetko vám pomáha

Klik pro zvětšení (The Eternal Cylinder - recenze)

Na jednej strane máme rôzne roztomilé bytosti snažiace sa utiecť pred neodvratným koncom v podobe smrteľného valca a na tej druhej naopak záhadných robotov komplikujúcich im ich snahu. Tieto stroje sú pomocou špeciálneho lúča svetla schopné zbaviť Trebhumov ich získaných mutácií a tak je nutné sa im vyhýbať a cestu vpred plánovať vždy uvážlivo. Prostredie kde sa pohybujete má členitý terén a aj keď je badať snaha vývojárov spodobniť mimozemské lokácie s tými našimi pozemskými (piesok, voda, les, hory), všetko je takmer v drvivej väčšine vyložene fascinujúce. Ten kontrast medzi nádherou krajiny a ničivou silou nezastaviteľného valca je tak silný, až som v určitých bodoch hry musel The Eternal Cylinder opustiť a ísť sa nadýchať čerstvého vzduchu. Skutočne silný efekt zanikajúceho sveta aký sa vo videohrách len tak nevidí a práve zato si ACE Team zaslúži potlesk. V čom sú však tie uvádzané survival prvky? Ako vodca stáda Trebhumov máte na starosti zber a rozdeľovanie celkovej potravy/vody, čo je len jedna z tých na ovládanie komplikovanejších častí tejto značky. Pri útekoch pred valcom ste totižto neustále konfrontovaný s meniacim sa terénom a preto je náročné manévrovať s veľkým počtom Trebhumov a dostať tak všetkých do bezpečia.

Rozprávač

Klik pro zvětšení (The Eternal Cylinder - recenze)

Dejovú linku vedie nenúteným tónom vpred rozprávač na pozadí s tým, že vám počas interakcie dokáže súčasne aj pomáhať s riešením istých hádaniek. Aj vďaka nemu zistíte, ktoré mutácie sú vhodné pre ktorú časť oblasti a mnohé ďalšie záležitosti. Projekt The Eternal Cylinder trpí niekoľkými problémami a ak dám bokom trocha ťažkopádne ovládanie, ostane mi istý stupeň technickej nedokonalosti - stádo Trebhumov sa nie len dokáže zlikvidovať bez vášho pričinenia, ale súčasne sa aj vrátiť zo sveta mŕtvych priamo medzi živých. Neustále opakovanie tých istých postupov v rámci hádaniek a dopĺňanie potravy v snahe zachrániť čo najviac kusov stáda vás po čase začne tlačiť do efektu stereotypu a aj keď je ten stereotyp po audiovizuálnej stránke originálny a pôsobivý, stále je to vec aká kazí výsledný dojem. The Eternal Cylinder som testoval výhradne cez notebook, keďže Steam Deck ho nedokázal ani len spustiť, čo mňa osobne trocha prekvapilo. Mimo PC vôd je už predmetná hra dostupná aj na konzolách. Tak či onak, v prípade ak obľubujete netradičné adventúry s nenapodobiteľným vizuálnym artom, práve posledná hra od štúdia ACE Team by pre vás mohla byť tou správnou voľbou, aj keď si v sebe nesie pár nedokonalostí.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ACE Team

Klik pro zvětšení (The Eternal Cylinder - recenze)

Recenzovaná verze: PC
DOBRÉ
70%
CZECHGAMER
Očarujúce, originálne a miestami doslova strhujúce

CGwillWin