recenze
Cuphead: The Delicious Last Course

Cuphead: The Delicious Last Course - recenze
Cuphead: The Delicious Last Course - recenze
23:26, 06.07.2022

Když se před pár lety objevila hra Cuphead na našich strojích bylo to jako blesk z čistého nebe. Dva neohrožení hrdinové v podobě šálků se snaží zachránit vlastní duše tím, že přinesou pro vládce pekla duše jiných hříšníků. A ti je samozřejmě nedají bez boje. Hra si odnášela velmi pozitivní hodnocení a to skrze spektrum všech platforem není proto divu, že se dočkáváme DLC s názvem The Delicious Last Course. I když je pravda, že na tenhle zákusek jsme museli čekat vcelku dlouhých 5 let.

Klik pro zvětšení (Cuphead: The Delicious Last Course - recenze)

Nová část bláznivého dobrodružství rozšiřuje příběh Ms. Chalice, kterou si můžeme pamatovat z mauzolea z původní hry. Nyní se milá dušička snaží vrátit mezi živé, k čemuž ji může pomoci pekař díky svému tajemnému receptu. Pro ten samozřejmě chybí ingredience, které musí Cuphead a Mugman sehnat. To by bylo k příběhu asi tak vše, ostatně ani v původní hře neměl příliš prostoru a šlo hlavně o souboje samotné. Nový ostrov nabídne našim hrdinům hned 12 bossů, přičemž jeden je skrytý a je potřeba ho velmi pečlivě najít. Doporučuji začít tím, že si v obchodě koupíte tajemný talisman. Zbytek už je na Vás.

Klik pro zvětšení (Cuphead: The Delicious Last Course - recenze)

Hlavním tahákem zůstávají souboje s bossy, které si zachovaly vše z původní hry. Jednotliví nepřátelé srší originalitou, různými typy útoků a hlavně smyslem pro humor. To celé okořeněné epickou obtížností. Ta se mi přitom zdála vyšší než u předchozích padouchů a ačkoliv miluji výzvy, chvílemi jsem cítil, že ztrácím soudnost. Pro slabší povahy naštěstí tvůrci zachovali dva typy úrovní tedy simple a regular. Druhá varianta dává neřádům pár životů navíc a nějaké ty sady útoků. I tak střetnutí netrvá déle než 2 minuty a ty bývají opravdu perné. Netřeba připomínat, že pro úspěšné dohrání hry je třeba všechny ztrestat na regular obtížnost.

Klik pro zvětšení (Cuphead: The Delicious Last Course - recenze)

Novinkou jsou speciální typy bossů v rámci větrného města. Král her má pro Vás úkol porazit všechny nezbedné šachové figurky za což postupně dostáváte zlaté mince pro nákup vylepšení. Nejdříve začnete pěšáky, následně musíte porazit koně, střelce, věž a samozřejmě královnu. Zajímavostí je, že ne všechny figury odpovídají našim názvům. Například kůň má v anglickém označení hodnost rytíř nebo náš střelec je kněz. Ten mě bavil ze šachových soubojů asi nejvíce. Naopak nejvíc na pěst byla věž v podobě kata myslícího si na lady gilotinu. V rámci těchto kol nelze použít zbraně, ale pouze dvojitý odraz stejně jako proti duchům v mausoleu. Tyto levely pak nahrazují závody z původní hry, a to více než dostatečně.

Klik pro zvětšení (Cuphead: The Delicious Last Course - recenze)

Celé dobrodružství je navíc znovu podbarveno převážně jazzovou hudbou a graficky poladěno do mírného retra, které nám tak učarovalo už v rámci vydání původního titulu. Další zajímavostí navíc je nová hratelná postava Ms. Chalice, která má vlastní pohyby a bojové styly, ale nelze za ní hrát stále. Pokud si v menu equipmentu vyberete do jednoho slotu sušenku, posedne duch Ms. Chalice při souboji jednoho z hochů, aby se hned po bitvě stáhla zpět za hranice reality. Lehce creepy, ale ve finále roztomilé.

Klik pro zvětšení (Cuphead: The Delicious Last Course - recenze)

Co říci na závěr. Cuphead The Delicious Last Course staví na úspěchu originální hry a drží se hesla, že když je něco dobré, netřeba se v tom extra šťourat a bude to dobré znovu. Pár přidaných novinek hru příjemně zpestřuje a souboje s nepřáteli si zkrátka nelze jinak než užívat. Vzhledem k obtížnosti však titul není úplně vhodný pro každého, ale nelze se zkrátka zavděčit všem. Snad to tedy o Cuphead neslyšíme naposledy.

Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Studio MDHR

Klik pro zvětšení (Cuphead: The Delicious Last Course - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4
SUPER
90%
CZECHGAMER
Svižné pokračování úspěšné hry, které příjemně překvapí pár novinkami a donutí Vás k pláči


CGwillWin