recenze
Unforeseen Incidents

Unforeseen Incidents - recenze
Unforeseen Incidents - recenze
12:13, 27.01.2022

Sú to už takmer štyri roky, čo zo spojenia dvoch nezávislých spoločností, menovite Backwoods Entertainmen a Application Systems Heidelberg, vzišla pocta klasickému žánru point-and-click adventúr s možno trochu netradičným názvom Unforeseen Incidents. Toho času išlo o výhradné vydanie v rámci stolných počítačov, avšak autori si pri poskytovaní bližších informácií nechávali zadné vrátka s túžbou časom priniesť port aj na systém Nintendo Switch. A práve dnes nastal ten čas ich pochváliť, keďže práve v týchto dňoch prichádza Unforeseen Incidents na Switch, a to ako ďalšia zo zástupu tradičných adventúr, ktorých, ako ja stále opakujem, nie je nikdy dosť.

Poctivá práca, aká vás musí hriať u srdca

Klik pro zvětšení (Unforeseen Incidents - recenze)

V prípade, ak by som chcel byť počas písania recenzie práve na nemecký projekt Unforeseen Incidents vyložene minimalistický, napísal by som vetu v tomto znení; klasika prešpikovaná humorom a náročnými hádankami s tak poctivým dabingom, až dostanete chuť si zájsť do svojho lokálneho divadla so zhnitou paradajkou v ruke. Kto ma však pozná, tak dobre vie, že u jednej vety sa ja nikdy nezastavím, ostatne nebolo by to voči práci vyššie spomínaných štúdií vôbec fér. A preto začnime rovno od Adama, či presnejšie v súvislosti s daným softvérom, od Harpera. Hlavným hrdinom príbehu, ktorý tak trocha nevedomky predpovedal súčasnú pandemickú situáciu v našom reálnom svete, je totižto Harper Pendrell. Navonok bezvýznamná troska v stredných rokoch, ktorého jedinou vášňou je vyspávať na preležanom matraci po mame a hrať sa na rádioamatéra. Harper je však cez to všetko jediným funkčným článkom medzi smrťou státisícov jeho spoluobčanov a ich hrdinskou záchrannou. Jedného krásneho dňa, zatiaľ čo sa vonku neznámy vírus stará o kritické počty umierajúcich, sa práve ústredná postava diela Unforeseen Incidents pustí aj po vašom boku do odkrývania obrovskej záhady a vy mu v tom budete chcieť pomôcť.

Viac temnoty, než je bežné

Klik pro zvětšení (Unforeseen Incidents - recenze)

Klasické adventúry, ako určite dobre viete, stoja vždy na niekoľkých neochvejných pilieroch, kam spadá napríklad práve humor. Projekt Unforeseen Incidents síce v tomto smere nie je žiadnou výnimkou, avšak akokoľvek nechce ignorovať humorný part, súčasne nezabúda prinášať istú temnotu a dramatickosť - veď kto už by sa pri téme smrteľného vírusu chcel vyložene rehotať ako kôň a zvlášť v súčasnosti?! Ak preto tejto hre dáte šancu, čaká vás viacmenej vyvážená porcia atmosféry, kde nie je o vtipné situácie žiadna núdza, ale kde sa rovnako ráta s nejakým tým zamyslením a sebauvedomením. Počas postupného prechádzania štvoricou pomerne rozsiahlych kapitol stretáva Harper veľké množstvo plne nahovorených NPC postáv s podareným dabingom. Na interakciu v hovorenom slove je tu všeobecne vysoko kladený dôraz, tak ako aj na používanie a kombinovanie predmetov (nutné povedať, že bez nelogických skratiek). Preto, kto nevládne aspoň priemernou znalosťou cudzieho jazyka, môže pri riešení istých hádaniek naraziť na veľkú prekážku - našťastie na internete nájdete dostatok indícií a návodov ako sa pohnúť ďalej. Musím povedať, že isté puzzle mi spôsobovali doslova bolenie hlavy, keďže svojou komplexnosťou išli až na samotnú hranicu mojej lásky voči point-nad-click. A toto si cením viac než nejaké moderné prvky v podobe akčných výstrelkov mimo tému.

Kvalitný vizuálny part

Klik pro zvětšení (Unforeseen Incidents - recenze)

Vizuálna stránka je v zmysle artu rovnako istým kompromisom medzi vtipne štylizovaným komiksom a dospelými maľbami. Ide prevažne o ručne kreslené statické 2D obrázky s animovanými doplnkami, kde síce celkový dojem trocha zráža divná chôdza postáv a ich zasekávanie sa, avšak zvyšok môžem spokojne označiť za podarený. Proces ovládania je realizovateľný prostredníctvom dotykovej plochy samotného Switchu (funguje to celé obstojne) alebo priamo cez analógovú páčku. S Harperom môžete reálne hýbať v priestore, avšak na jeho presun na ďalšiu scénu je nutné využiť interakciu tlačidlom. Predpokladám, že vám tu nemusím teraz vysvetľovať, na akých princípoch funguje tradičná point-and-click schéma, a tak sa rovno posuniem ku kvalite príbehovej linky. Aj keď si viem len sotva predstaviť film spracovaný práve na základe scenára Unforeseen Incidents, ak by nechcel skončiť v suteréne so zlatou malinou na polici, dejová linka je sama o sebe viac ako slušná a poskytuje niekoľko takzvaných WTF momentiek. Na prvé prejdenie som nameral čas niečo málo cez 13 hodín, čo je určite výborné v danom žánre, avšak treba si k tomu pripočítať desiatky minút tápania počas snahy o vyriešenie komplikovaných hádaniek. Preto ak milujete náročné adventúry plné obsahu, ktoré vás nevedú za ručičku ako mamička malé decko z materskej škôlky, toto je dielo presne pre vás.

Svieža hrateľnosť a plno nápadov

Testovanie Unforeseen Incidents som si vo finále nesmierne užíval. Ten závan čerstvej a komplexnej hrateľnosti preplnenej neošúchanými nápadmi bol ako živá voda. Pre vyznávačov žánru ide o povinnosť a pre každého nováčika, čo by chcel prípadne začať niečím náročnejším, mám rovnako jasné odporúčania. To, ako rýchlo dokáže ubehnúť hodina počas toho, ako sa snažíte zachrániť svet pomocou vreckového náradia, vám totižto iná hra neponúkne.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Application Systems Heidelberg

Klik pro zvětšení (Unforeseen Incidents - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
SKVĚLÉ
89%
CZECHGAMER
Podobnosť so súčasnou pandemickou situáciou dáva tejto adventúre o to väčší význam

CGwillWin