recenze
Happy's Humble Burger Farm

Happy's Humble Burger Farm - recenze
Happy's Humble Burger Farm - recenze
12:00, 25.02.2022

Žáner interaktívnych hororov si za posledných dvadsať rokov prešiel obrovský kus cesty a to, čo začalo ako jedinečné a dnes už atmosférou sotva recyklovateľné dobrodružstvo na štýl dýchajúceho kultu Silen Hill, sa postupne pretavilo do pre niekoho až prehnane akčnej roviny - žiarivým príkladom je aktuálny diel série Resident Evil, kde sa po boku výborných rýdzo hororových momentiek dokáže uživiť aj čistokrvná a nemilosrdná akcia. Niekde uprostred toho všetkého však bujnie indie scéna plná jedinečných nápadov ako onen videoherný horor uchopiť z úplne inej strany. V tomto ohľade máme možnosť siahnuť po obrovskej škále projektov, z ktorých však kvalitou len pár zaujme a medzi ten pojem "pár" ja osobne radím aj nedávno rozšírený hit Happy's Humble Burger Farm od spoločnosti Scythe Dev Team.

Hranolky s príchuťou temnoty

Klik pro zvětšení (Happy's Humble Burger Farm - recenze)

Koncepčne sa tu rozprávame o nápade spojiť reštauráciu s rýchlym občerstvením s hororovým motívom a aby to nevyznelo nejako nemastno a neslano, pridať poriadnu dávku bizarného a nekorektného humoru. Samotný horor však začína už od prvého momentu precitnutia a z pohľadu prvej osoby tak máte možnosť si uvedomiť, že ste v akejsi podivne krutej simulácii. Simuluje sa tu naratív, kde ste chudobným otrokom kapitalizmu a vašou jedinou motiváciou prečo sa neobesiť na tej vŕbe pred špinavým motelom, kde si prenajímate tú najhoršiu izbu, je práca. Ako už asi tušíte, celý váš džob sa sústredí okolo robenia na oko chutných pokrmov (hamburgerov/hotdogov/placiek/sendvičov), ktoré musíte tvoriť od základu tak ako v skutočnom živote. To znamená, že si na stôl vyložíte suroviny, postupne opražíte jednotlivé komponenty tej kalorickej skladačky a na konci to zabalíte do trápne normálneho vrecúška s logom kravy. V tomto ohľade je Happy's Humble Burger Farm skutočnou simuláciou rýchleho občerstvenia, a to aj s nepríjemnými zákazníkmi komentujúcimi vašu pomalosť, ekonomickým aspektom či mizerným prepitným.

Ako dlho to vydržíte?

Klik pro zvětšení (Happy's Humble Burger Farm - recenze)

Ako sa tak venujete svojej pracovnej rutine, pomaly ale isto si začínate uvedomovať, že okolo vás sa objavujú divné veci a predovšetkým ešte divnejšie bytosti. Autorom tlieskam za úspešné prepojenie tlaku skutočných korporácií na bežného zamestnanca s prvkami hororu, ktorý sa im podarilo zaonačiť do strašidelných kreatúr, aké by ste ani náhodou nechceli stretnúť niekde v tmavej uličke. Akonáhle si začnete všímať všetky detaily sveta Happy's Humble Burger Farm uvedomíte si, ako vtipné a súčasne nechutné reálie vám sú podsúvané. Precitnutie do reality spočíva v tom, že vám skôr či neskôr docvakne, že práca, v ktorej ste uviazli, je niečo, čo nemusíte už ďalej robiť. Doslova sa oslobodíte z jej zovretia, zahodíte špinavú zásteru a vyrazíte na prehľadávanie mesta New Elysium - povedané s nadsázkou. Ide o neveľkú mapu plnú rôznych zastrčených miest s interakciou, kde na vás NPC postavy budú prehovárať ako keby ich niekto vytrhol z kontextu klasických animovaných seriálov. V momente uvedomenia si tejto skutočnosti sa vám opäť rozsvieti v hlave a všetky tie náznaky prezentované prostredníctvom reklamných spotov v televízii či letákov rozhádzaných po reštaurácii, kde pracujete, začnú do seba konečne zapadať - ste v pasci a musíte sa z neho dostať.

Jedna nekončiaca noc

Klik pro zvětšení (Happy's Humble Burger Farm - recenze)

New Elysium nikdy nespí, fakticky ide o jednu permanentnú noc bez začiatku a konca, ktorou sa potulujete s cieľom prežiť čo najviac interakcií, naplniť si žalúdok temným humorom a predovšetkým uniknúť z toho začarovaného kruhu. Preto, ak ste sa tešili, že úvodná časť simulovania prípravy rýchleho občerstvenia bude nosným prvkom hrateľnosti tejto netradičnej videohry, asi vás teraz trocha sklamem. Pracovať síce chodíte, aby sa dejová linka posunula zase na nový stupeň, avšak získavanie peňazí je skôr doplnkom než nevyhnutnosťou. V tej prepletenej slučke udalostí, kde sa had zahryzol do svojho chvosta, musíte počas svojej šichty v reštaurácii absolvovať niekoľko vyhrotených stretov s príšerami. Nebojujete však proti nim pomocou zbraní alebo mágie, vašou jedinou schopnosťou je príprava jedla a jeho rýchla realizácia. Čím rýchlejšie ste schopní servírovať jedlo, o to skôr dokážete poraziť tú temnotu uťahujúcu vám slučku okolo krku. V určitých momentoch ste preto neustále pod časovým presom a v tomto vypätom stave sa snažíte usmažiť dokonalo chutné mäso, upiecť tú najlepšiu zemiakovú placku či uvariť ten najchutnejší párok do hotdogu. A presne z tohto dôvodu je hranie Happy's Humble Burger Farm unikátnym zážitkom, zvlášť ak si uvedomíte, že sa tu rozprávame o horore a nie simulovaní chodu reštaurácie.

Nápad hodný salmonely

Klik pro zvětšení (Happy's Humble Burger Farm - recenze)

Týmto netradičným hororom ste schopní sa takzvane presmažiť na koniec behom piatich až šiestich hodín a bude záležať výhradne od toho, ako dokonalo budete chcieť preskúmať celú mapu. Kto by túžil to vyššie opisované potlačenie prvkov simulovania varenia dostať viac do popredia, po skončení základného príbehu sa mu otvorí free režim, kde si môže tieto potreby ukájať až do zbláznenia. Happy's Humble Burger Farm som testoval vo verzii pre PlayStation a bolo jasne poznať, že dielo sa vytváralo výhradne pre PC a na ovládanie v zmysle konzol sa už tak príliš nemyslelo. Preto je príprava jedál, respektíve interakcia s potravinami, o niečo viac komplikovanejšia a chce to kus praxe, ešte než pred vami na stole pristane ten najdokonalejšie pripravený pokrm. V prípade audiovizuálnej stránky je nutné sa rovnako obrniť, keďže za vývojom stojí nesmierne malý tím a ak by som tvrdil, že som bol z tej grafiky na úrovni PlayStation 1 nejako nadšený, asi by som vás klamal. Cez to všetko je veľká časť atmosféry, akú Happy's Humble Burger Farm zvláda vyprodukovať, hlavným argumentom, prečo by som vám, milovníkom netradičných hororových zážitkov, odporúčal do toho ísť. Nič podobné totižto ešte indie scéna, ale ani iná scéna, nezažila a bolo by trestuhodné to ignorovať.

Nenáročný výlet do bizarného sveta páchnuceho spáleným olejom



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Scythe Dev Team

Klik pro zvětšení (Happy's Humble Burger Farm - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Originálny horor z prostredia varenia jedál, aké si pýtate u výdajového okienka reštaurácií s rýchlym občerstvením

CGwillWin