recenze
Killsquad

Killsquad - recenze
Killsquad - recenze
12:00, 02.11.2021

Titul Killsquad, na ktorý si skalní fanúšikovia hack and slash RPG zrejme pamätajú z roku 2019, kedy započal svoj early access, nedávno vyšiel vo svojej plnej verzii. Pôvodne pomerne negatívne hodnotenia sa začali na platforme Steam preklápať do modrých farieb a pohybujú sa tam dodnes. Na to aká je co-op akčná rpg Killsquad po dvoch dodatočných rokoch vývoja sa pozrieme v nasledujúcich odstavcoch.

Klik pro zvětšení (Killsquad - recenze)

V samom úvode vás hra zoznámi s prostredím, ktoré je poväčšine mimozemského rázu. Tutorial si odbijete na červenej planéte pripominajúcej povrch marsu, kde si taktiež hneď vyskúšate jednu z piatich hrateľných postáv. Každá má svoj unikátny útok, skilly, či talentové stromy a tak je potrebné pri ich striedaní používať aj rôzne hracie štýly. Najviac si Killsquad užijete s ďalšími troma spoluhráčmi, nakoľko tieto postavy plnia klasické RPG role, ktoré môžeme nazvať tank, assault a support, no samozrejme viete hru prechádzať aj sami.

Klik pro zvětšení (Killsquad - recenze)

Hrou postupujete plnením takzvaných kontraktov, z ktorých vás každý zavedie do iného prostredia plného veľkých aj malých mimozemských nepriateľov. Aj keď je ich útočenie vo vlnách pomerne repetitívne, kontrakty ponúkajú pomerne zábavné prvky. Či už to je napríklad ochrana akéhosi nákladu ktorý putuje z bodu A do bodu B, alebo nutnosť rýchleho presúvania sa k checkpointom počas boja, tu môžeme vývojárov len pochváliť. Dôležité je však podotknúť, že aj keď su nepriatelia repetitívni, majú pomerne veľa života a prejsť celý level bez jedinej smrti bude pri najmenšom vyžadovať dokonalé kombinovanie skillov jednotlivých postáv. Na záver kontraktu na vás bude, ako to je už zvykom, čakať boss.

Klik pro zvětšení (Killsquad - recenze)

Po úspešnom splnení kontraktu vás neminie odmena v podobe nového gearu a samozrejme skill pointov, ktoré môžete použiť na zvýšenie vášho vector score, čo môžeme v rpg terminológii prirovnať ku gear score alebo item level - jednoducho celkovej úrovne vášho vybavenia. Gear však môžete nakupovať aj v in-game obchode za kredity, ktoré dostanete taktiež počas plnenia kontraktu. Trochu zamrzí, že aj keď sa v samotnej misii vytrápite, gear ktorý vám na záver spadne je častokrát horší alebo rovnaký ako ten, ktorý kúpite za pár kreditov v obchode. Tu by mňa, ale verím že aj ďalších hráčov potešila akási raritnosť itemov podľa náročnosti ich získavania. To je taký rpg základ, no nie?

Klik pro zvětšení (Killsquad - recenze)

Vizuálne je hra pomerne pestrá. Ako som už v úvode recenzie spomínal, nachádzame sa na akýchsi cudzích planétách a vývojári tu teda mali pri dizajne voľnú ruku. Veľké, farebné kamene pripominajúce korály, lasery, či futuristické industriálne budovy vás ale potešia len v samotnom úvode hry. Po čase sa tieto environmenty dosť opakujú a prvky medzi sebou kombinujú, čo ma osobne viedlo k akémusi Déjà vu, alebo pocitu točenia sa v kruhu. Nebolo mi jasné, či je mapa procedurálne generovaná alebo vyskladaná z rovnakých assetov. Procedurálnemu generovaniu ale do karát v tomto prípade nahráva aj fakt, že častokrát boli niektoré výklenky a záhyby hratelnej plochy dosť zle využité a hráč si mohol myslieť že tade vedie cesta, čo samozrejme nebola pravda a po pár metroch narazil na stenu. Keď už hovoríme o vizuále, dovolím si spomenúť aj celkovú úroveň grafiky, ktorá bola aspoň u mňa z nejakého dôvodu na nízkej úrovni. Všetky postavy boli akoby low res, environment na tom bol podobne rozmazane a hra jednoducho nepôsobila ako z roku 2021 alebo 2019.

Klik pro zvětšení (Killsquad - recenze)

Killsquad ma bavil, avšak len pár úvodných kontraktov. Čím viac som potom nadobúdal pocit že robím to isté, aj keď hlavný quest kontraktu rovnaký nebol. Repetitivita environmentu, nepriateľov a slabší príbeh ma jednoducho odradil od dobre zvládnutého dizajnu misií.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Novarama

Klik pro zvětšení (Killsquad - recenze)

Recenzovaná verze: PC
DOBRÉ
65%
CZECHGAMER
Na prvý pohľad zaujímavá mimozemská hack and slash rpg, ktorá sa však po čase stáva repetitívnou. Kladom sú určite pútavé koncepty misií a classy hrateľných postáv, no opakujúce sa prvky v podobe environmentov a nepriateľov uberajú na kvalite.

CGwillWin