recenze
Forza Horizon 5

Forza Horizon 5 - recenze
Forza Horizon 5 - recenze
08:11, 04.11.2021

A je to tu! Po hromade gameplay sneakpeakov, dém a mnohých ďalších spôsobov teasovania natešených hráčov, sa po troch rokoch od vydania minulého dielu môžeme ponoriť do novej Forzy Horizon s poradovým číslom 5. Ako už všetci vieme, preháňať sa tentokrát budeme po mexiku, ktoré narozdiel od anglického vidieku ponúka o čosi divokejšie prostedie zarastených džunglí, púští, či zchátralých aztéckých chrámov. Tak teda nasadnime a pozrime sa čo si pre nás nový Horizon Festival pripravil.

Klik pro zvětšení (Forza Horizon 5 - recenze)

Intro, ako to už vo forze býva, vás prekvapí svojou rýchlosťou, variabilitou a dá sa povedať aj šialenosťou, pripomínajúc posledný diel Rýchlo a zbesilo. No jednoducho vám bude nákladné lietadlo zhadzovať na padáku všetky typy aút, aby ste si vyskúšali čo hra ponúka. Trochu si teda zalietate, pošmýkate sa a prefrčíte 400 kilometrov v hodine po mexickej dialnici v koncepte AMG-One, až narazíte na brány mexického Horizon Festivalu, kde si upravíte svoj avatar a zvolíte prvé auto, ktoré budete vlastniť. Netreba sa obávať a nejako pri výbere kalkulovať, áut budete mať vždy dostatok a po pár závodoch si nakúpite také, aké len budete chcieť.

Klik pro zvětšení (Forza Horizon 5 - recenze)

Forza Horizon 5 ponúka 3 primárne typy pretekov - Cestné, Offroad a Cross-Country. Samotný festival sa po pár odjazdených pretekoch rozdelí na 3 menšie centrá, z ktorých je každé venované jednému z týchto typov. Vy sa môžete rozhodnúť ktorému z nich sa kedy budete venovať. Osobne napríklad nie som veľkým fanúšikom offroad závodov, no na to aby ste plnili kapitoly povedzme "hlavného príbehu", musíte zatnúť zuby a kvôli XP odjazdiť aj tie, ktoré nie sú vaše obľúbené. Skúsenosti ale získaváte aj mimo samotných závodov a to klasicky deštrukciou okolia, rýchlou jazdou, driftovaním a tak podobne. Tento typ XP je možný aj násobiť pridávaním perkov na jednotlivé autá. Čím viac s daným autom odjazdíte, tým viac perkov si pochopiteľne môžete odomknúť.

Klik pro zvětšení (Forza Horizon 5 - recenze)

Ako som už pred pár riadkami nakusol, áut sú tu stovky a získať ich nebude nejaký extra problém. To niekomu samozrejme môže prekážať, no Forza Horzion v každom smere kričí len jediným posolstvom a to, aby nás zabavila. Samozrejme že tu nájdeme kúsky, na ktoré minieme aj výplatu zo závodov za posledných pár dní, no na nejaký príliš zdĺhavý grinding kvôli vysnívanému autu teda zabudnite podobne, ako v predošlých dieloch. Okrem samotných pretekov, sú slušným zdrojom kreditov ako obvykle aj kolesá šťastia, kde si po pár otočeniach bez problémov privyrobíte aj na garáž, ktorú by závidel nie jeden soundcloudový rapper. Trošku ma zamrzela čiastočná absencia nových aút, teda dajme tomu od roku 2018 vyššie. Teda, nepochopte ma zle, na niekoľko takých narazíte a dokonca si môžete vyskúšať aj raketovo rýchle Porsche Taycan Turbo S, alebo spomínaný koncept AMG-one, no napríklad nový dizajn m-kových bavorákov tu (vďaka bohu?) nezahliadnete.

Klik pro zvětšení (Forza Horizon 5 - recenze)

Mapa Forzy Horizon 5 je od predošlého dielu, odohrávajúceho sa vo Veľkej Británii väčšia o 50 percent. To znamená o polovicu viac ciest, voľnosti, radarov a samozrejme pretekov ktoré na vás na cestách čakajú. Dominantou mapy je obrovský kráter, na ktorý sa dostaneme pomocou dvoch ciest - buď kľukatou asfaltovou cestou keď máme chuť prevetrať neajkú klasiku so zadným náhonom, alebo hrboľatá offroadová cesta vhodná pre Géčko, či iný podobný tank. Každopádne, podľa Microsoftu prevetrávame až 11 rôznych biomov (vrátane pláží, džunglí, miest, farmárských oblastí a podobne), ktoré sú veľmi šikovne prepojené a dlhšia jazda krajinou je aspoň prvých pár hodín hrania naozaj zážitkovou. Nie že by po tomto čase hra na vizuálnej stránke tratila no v rýchlosti 360km/h sa zvyknem sústrediť viac na samotné auto.

Klik pro zvětšení (Forza Horizon 5 - recenze)

A to ma prináša k celkovému grafickému spracovaniu, ktoré je, dá sa povedať, veľmi slušné. Aj keď interiéry áut pôsobia sem a tam celoplastovo, modelom, či textúram vozidiel snáď nie je čo vytknúť. Dobrým dojmom pôsobí aj vplyv prostredia, ktorý vás nenechá brázdiť mexické cesty bez striekancov blata či škrabancov, no ak by vám váš zaprášený tátoš za 2 milióny vadil, kozmetické vady viete kedykoľvek odstrániť. Prepracovaný je každý jeden detail, farby sú úžasne živé a predtým než to prvýkrát zapichnete do púšte sa jednoznačne pokochajte aj odleskom laku novo-dovezeného auta. Raytracing approved ;-)

Klik pro zvětšení (Forza Horizon 5 - recenze)

Silným PR ťažiskom bola počas vývoja tohoto dielu ale aj audio stránka, na ktorej si vývojári z Playground Studios dali mimoriadne záležať. V lete sme boli svedkami behind the scenes videí, kde sme mohli vidieť tvrdú prácu zvukárov na uzavretej ceste s hromadou športových áut a neostáva nám nič iné ako priznať, že sa im to vydarilo. Zvuky sú oproti štvorke reálnejšie, živšie a vyčarujú úsmev na tvári aj hráčom, ktorí by sa do kategórie autičkárov tak úplne nezaradili. Pre tento účel si dovolím prezdieľať priame porovnanie z YouTube kanálu SET SEVEN

Forza Horizon 5 tak veľa nepridáva, nemení sériu o 360 stupňov a nesnaží sa svojimi výstupmi presvedčiť hráčov že je revolucionárkou, pretože koncept na ktorom je postavená jednoducho medzi hráčmi funguje. Vylepšuje sa, aby nadväzovala na aktuálne trendy v hernom vývoji no v žiadnom prípade neuskakuje ďaleko a preto nie je na mieste čosi dramatické očakávať. Potrebné bude len vziať ovladač alebo volant do ruky, dobre sa oprieť a vyraziť na ďalší Horizon Festival!

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Microsoft s.r.o.

Klik pro zvětšení (Forza Horizon 5 - recenze)

Recenzovaná verze: PC
SUPER
90%
CZECHGAMER
Forza Horizon tak ako ju poznáme, avšak v novom graficky krásnom a živom šate prináša Horizon Festival do Mexika, kde na náš čaká hromada výzviev, aj keď sem tam trochu viac uletených ako by niekomu mohlo stačiť

CGwillWin