recenze
Hitchhiker - A Mystery Game

Hitchhiker - A Mystery Game - recenze
Hitchhiker - A Mystery Game - recenze
10:00, 23.07.2021

Nemecká spoločnosť s dosť zaujímavým názvom Mad About Pandas sa so svojím posledným projektom pojednávajúcim o príbehu jedného stopára pochválila ešte minulý rok, a to pred užívateľmi platformy Apple Arcade. Mysteriózny príbeh o mladom mužovi s amnéziou, čo cestuje priamo do vnútra svojej duše, si však evidentne žiadal viac než len "jablká", a preto aktuálne máme možnosť užiť si dielo s názvom Hitchhiker - A Mystery Game aj na všetky súčasné konzoly, vrátane PC.

Sedíš a obzeráš sa...

Klik pro zvětšení (Hitchhiker - A Mystery Game - recenze)

Musím povedať, hneď takto v úvode, že bolo pomerne osviežujúce sa v nejakej hre nechať celý čas len viezť. Človek tak nemusí tuho premýšľať nad tým, čo ho čaká za ďalším rohom, keďže prechod tam je v ponímaní konceptu logickej indie adventúry Hitchhiker daný a nemenný. Vyššie spomínaní autori sa pýšia tým, že chcú prinášať do sveta interakcie prepracované príbehy plné originálnych zápletiek, čo im v súvislosti s aktuálnou hrou viem dozaista podpísať. Hitchhiker - A Mystery Game je totižto od svojho úvodu až po koniec (celé vám to zaberie maximálne tri hodinky) jednou veľkou kolážou podivných príbehových zvratov, ktoré vo finále vyústia do zaujímavej pointy.

Každý má svoje problémy

Klik pro zvětšení (Hitchhiker - A Mystery Game - recenze)

Zatiaľ čo sa veziete v rôznych autách, kde za volantom sedia rovnako pestré osobnosti, vašou úlohou je okrem komunikácie s nimi aj pátranie po menších indíciách okolo - či už priamo vo vozidle alebo v ubiehajúcej krajine. Máte možnosť ladiť rádio, nazrieť do priehradiek, otvoriť si okno a skôr než si stihnete cez okienko odpľuť, už k vám doputuje menšia či väčšia hádanka. Majiteľ vozidla sa s vami bude chcieť rozprávať a nie vždy pôjde o zdvorilostnú konverzáciu. Všetky dialógy sú však napojené na postupné odkrývanie stratených spomienok hlavného hrdinu a tam, kde sa hádanka odštartuje jedným jediným slovíčkom, môže jej pochopenie znamenať koláž tvorenú zo surreálnych obrazov.

Nerovnováha

Klik pro zvětšení (Hitchhiker - A Mystery Game - recenze)

Výrazne negatívnym prvkom sa stáva celková nerovnováha okolo kvality puzzle častí. Niektoré hádanky sú zaujímavo podané a rozhodne som sa pri ich riešení vyložene nenudil, avšak drvivá väčšina ide skôr na vlne šedi a predvídateľnosti, či v istých prípadoch sa dokonca pár hádaniek vyrieši aj bez vášho pričinenia. Aj z tohto dôvodu je celkovo originálny nápad o stopárovi z ďalekého zámoria, ktorý hľadá stratené spomienky, dosť výrazne pod tlakom nekonzistentnosti. Atmosféra je miestami zaujímavá a určite dokáže hráča namotať, ale už o pár sekúnd na to je rovnako tak schopná vyčarovať na vašej tvári poriadne kyslý úsmev. Aby toho nebolo málo, Hitchhiker navyše vykazuje niekoľko výrazných technických nedostatkov.

Chabé snímkovanie

Klik pro zvětšení (Hitchhiker - A Mystery Game - recenze)

Grafická stránka sama o sebe dokáže chytiť za srdce, a to aj cez toporné animácie, ale časté sekanie obrazu a vyskakovanie objektov tam, kde by ste ich ani náhodou neočakávali, opäť jemne zrážajú finálne percentá smerom dole. Autori s vtipným názvom o pandách by sa mali postarať o doladenie (hrané na konzole PlayStation 5), čo však osobne nevidím vôbec nádejne, keďže doteraz neprišiel ani jeden pomocný opravný balíček. Cez to všetko stojí Hitchhiker - A Mystery Game cca 14 Eur, čo nie je práve zanedbateľná položka, zvlášť ak si uvedomíme, že dĺžka hrania tu nepresiahne tri hodinky. Čo nám teda v prípade hodnotenia tejto navonok zaujímavej adventúry vyplávalo na povrch? Sladkou smotanou je hlavne príbehová linka, ako aj istý relax pri jazde autom naprieč zámorskou prírodou, to všetko ostatné však takzvane pokrivkáva.

Určite nesmiem zabudnúť na slušnú audio stránku a zvlášť dabing



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Mad About Pandas

Klik pro zvětšení (Hitchhiker - A Mystery Game - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5
PRŮMĚR
50%
CZECHGAMER
Dobrý nápad pod útlakom nepresvedčivej realizácie

CGwillWin