recenze
Spacebase Startopia

Spacebase Startopia - recenze
Spacebase Startopia - recenze
13:19, 18.05.2021

V dnešní recenzi zabrousíme po delší době opět do vod strategických titulů a vydáme se rovnou do vesmíru. Řeč bude o hře Spacebase Startopia, za kterou stojí vývojáři ze studia Realmforge Studios, kteří vytvořili například dodatečný obsah do strategie Tropico 6 či akčněji laděnou sérii Dungeons. Nejedná se tak o žádné nováčky na tomto poli, což potvrzují i kvality jejich současného titulu. Nebo snad ne? To se již dočtete na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Spacebase Startopia - recenze)

Stavění, to táhne

Co se samotné herní náplně týče, předem je nutno poznamenat, že příběh není tím hlavním, jakožto zde v podstatě naprosto absentuje. V hlavní kampani se tak můžete těšit na celkem deset scénářů, ve kterých se postupně obeznamujete s inovacemi, které můžete a posléze musíte využít. Ptáte se k čemu? Inu, přeci ke zvelebení vaší vesmírné stanice, to dá přeci rozum. V každé z misí je vám totiž dána do vínku právě tato stanice, kterou je nutno pomocí vašich akcí pozvednout tu na zábavní park, tu na pěstírnu všeho možného nebo zase zajistit absolutní bezpečnost pro vaše návštěvníky. Jednotlivé úkoly se postupem času začínají prolínat a musím říci, že takovéto vesmírné trampoty mají zcela jistě něco do sebe. Stanice vždy disponuje třemi patry, přičemž v každém z nich lze stavět pouze objekty a místnosti, které do toho kterého patra patří. Takže tu máme přízemí, které slouží mimo jiné jako příletová hala pro návštěvníky, nicméně své místo tu mají zdroje elektrické energie, umývárny, továrny a v neposlední řadě stanoviště konstrukčních robotů, kteří za vás v praxi odvedou veškerou těžkou práci. O patro výše se nachází zábavní část, kde budete stavět bary, diskotéky či různé „pouťové“ atrakce, na kterých všelijaké roztomile vypadající kreaturky jistojistě zabavíte. No a jako třešnička na dortu se v nejvyšším patře nachází zahrady, nebo chcete-li, pěstitelská část stanice, kde pomocí dalších zaměstnanců či vaší vlastní rukou sklízíte vyprodukované suroviny či životodárný kyslík.

Klik pro zvětšení (Spacebase Startopia - recenze)

Je libo koblihu?

Velikým specifikem vaší stanice je především její tvar. Ten je totiž kruhový, takže si ji lze představit jako obrovský donut, v jehož vrstvách se můžete pohybovat, rozšiřovat stavební plochu a celkově tento objekt zvelebovat ku obrazu svému. Tento vzhled má zcela jistě něco do sebe, ovšem nějakou chvíli mi trvalo, než jsem si na tuto perspektivu zvykl, zvláště v kombinaci s klasickými ovládacími prvky, jako je rotace, náklon či přiblížení. Kromě budovatelských zkušeností navíc budete muset prokázat i pár těch manažerských, jelikož sami byste na přehršel aktivit, která na vás čeká, pravděpodobně nestačili, tak je nutno najmout i nějaké ty pracovníky. Každá z místností je schopna jako zaměstnance akceptovat pouze daný živočišný druh, takže zatímco jedni mimozemšťané jsou ideální pro to stát se doktory, druzí zase výborně fungují jako policisté a další například jako DJové na mimozemských diskotékách. Toto vše je nutno mít v pozornosti, jelikož není nic horšího, než mít vymazlenou stanici bez vhodného personálu. Jeho členové mají také své nároky, při jejichž nerespektování se začnou bouřit, což může vyústit v jejich odchodu, což zajisté nechcete. Navíc se svými činnostmi neustále v práci zlepšují, takže občas se ke slovu dostává i možná odměna v podobě povýšení, kterou byste jim rozhodně měli dopřát. To bezesporu potěší.

Klik pro zvětšení (Spacebase Startopia - recenze)

Náladoví ufoni

Kromě sledování momentálního rozpoložení vašich zaměstnanců je dobré také občas mrknout na statistiky vašich návštěvníků, kteří mohou svoji nevoli dávat najevo jednak nepříliš líbivými gesty, ale také i svým odchodem, což v případě, že potřebujete naplnit vaši stanici co nejvíce lidmi, není zrovna příjemné. Čas od času vám navíc hra naservíruje nepopulární rozhodnutí, kterými lze částečně ovlivnit další vývoj mise. Musíte se tak občas rozhodnout, zdali za cenu vyšší spotřeby energie udržíte místnosti v lepším stavu nebo si za menší oběť dobrovolně zvýšíte pravděpodobnost kriminálních činů mezi návštěvníky. Občas se jedná o dosti složitou volbu, naneštěstí nejde o nic, co by pár dalších herních minut nedokázalo napravit. Když jsme u té energie, tak ta zde funguje jako obecné platidlo, za které jak vyplácíte své zaměstnance, tak stavíte jednotlivé místnosti, případně odemykáte další části stanice pro budoucí expanzi. Pro odemykání nových možností pak potřebujete ještě výzkumné body, které spolehlivě dodá laboratoř při zaměstnání těch správných potvůrek a dostatku materiálu ke zkoumání.

Klik pro zvětšení (Spacebase Startopia - recenze)

Přes noc architektem

Co se týče tvorby místností, pakliže si rádi plánujete vše dle svého, i pro vás mám dobrou zprávu. V případě místností se nemusíte striktně omezovat na přednastavené typy, nýbrž se pustit přímo do samotné tvorby a rozmístění vybavení, aby kavárna odpovídala přesně vašim představám nebo toalety byly přesně tam, kde byste je rádi viděli. Povedeným způsobem je řešeno i zmíněné pěstování flóry, produkující všemožné potřebné materiály. To probíhá tak, že k dispozici máte několik rozličných biomů, kterými lze třetí patro osázet tak, aby vám rostly pouze požadované rostliny. Navíc lze upravovat i povrch, takže můžete vytvářet údolíčka, která posléze naplníte vodou nebo naopak pokrýt dané území lávovým prostředím, ve kterém se opět dočkáte jiných surovin. Jak jsem již zmínil, v případě sklizně se nemusíte nutně spoléhat pouze na pomalé zaměstnance, ale můžete využít váš „božský kurzor“ a pěkně vše hromadně sesbírat a ručně umístit do skladiště. A co by to bylo za strategii, kdyby nehrozilo nějaké to nebezpečí? Pomněme to, že příliš mnoho odpadků (které lze přeměňovat na elektrickou energii ve spalovně) a čehosi ne nepodobného švábům na kvalitě stanice příliš nepřidá, čas od času narazíte i na souboje s mnohem většími protivníky, jak jinak než mimozemského původu. Pro tyto případy je vhodné mít vytrénovaného některého z bojových robotů, s jehož pomocí lze nastalé hrozby efektivně eliminovat.

Klik pro zvětšení (Spacebase Startopia - recenze)

Klidně v mulťáku

Kromě této kampaně, která vám zabere nějakých patnáct hodin, budete-li plnit striktně pouze úkoly nutné pro dokončení jednotlivých scénářů se ve své kreativitě nemusíte nikterak omezovat, jelikož autoři přichystali i režim volné hry. A pokud by vás ani tato nekonečná budovatelská zábava plně neuspokojila, můžete se vrhnout do multiplayerových klání, které jsem bohužel hned po vydání nemohl vyzkoušet, nicméně na vše jednou dojde, jelikož hra mě skutečně „chytila“ a budu se snažit ji vyždímat do poslední kapky herní esence. V oblasti audiovizuálního zpracování nemám hře kromě občasného propadu frekvence snímkování v podstatě co vytknout. Textury jsou ostré a detailní a můžete tak zkoumat každého návštěvníka pěkně zblízka, stejně jako vybavení které do stanice umístíte. Co se týče audia, tak samotné hraní doprovázené decentním hudebním podkresem vkusně doplňují všemožné zvukové efekty a co nemá chybu, je váš robotí asistent, který čas od času vtipně komentuje dění na obrazovce. Z tohoto hlediska mohu hru také doporučit, jelikož se nejedná o nic, co by vaše oči či uši mělo jakkoliv urazit.

Bavte se a hrajte

Na závěr tedy musím dodat, že Spacebase Startopia je ideálním titulem pro všechny stratégy, kteří rádi plánují, tvoří, staví a přemýšlí nad dostupnými zdroji. Pakliže jste na tyto oblasti pozitivně naladěni, neváhejte si tuto hru pořídit, bavit se budete královsky. Nebál bych se ji doporučit ani nováčkům na videoherním poli i díky vydařenému tutoriálu, který vás vtipně provede všemi dostupnými technologiemi a seznámí se základy hry. Takže tedy, vzhůru do vesmíru!



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Kalypso Media

Klik pro zvětšení (Spacebase Startopia - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Ceny hry Spacebase Startopia srovnáte na Zboží.cz.

Vrhněte se do budování té nejlepší vesmírné stanice.
VÍCE K TÉMATU: Spacebase Startopia
DALŠÍ

CGwillWin