recenze
Fate of Kai

Fate of Kai - recenze
Fate of Kai - recenze
10:34, 25.04.2021

V dnešní recenzi se budeme věnovat Kaiovi, mladému klučinovi z venkova, který se vydá na dobrodružství a my mu pomáháme překonávat překážky, kterým během svého putování čelí. Tak asi znělo zadání pro vývojáře, kteří ho zvládli na jedničku.

K ovládání stačí pouze jedna ruka

Klik pro zvětšení (Fate of Kai - recenze)

Jako hráči jsme zodpovědní pouze za myšlenky mladého Kaie a to, co se mu cestou za poznáním přihodí. Ovládání hry je snadné, postačí nám pouze myš, v některých případech pevné nervy a touha objevovat. Děj je totiž plný zapeklitých zkoušek a hádanek, které jsou v některých částech opravdu složité a někdo tak může strávit „hodiny“ přemýšlením, co po něm ta hra zrovna chce.

To vás na druhou stranu nutí zapojit všechny mozkové buňky, nejprve zapřemýšlet o tahu, který provedete a poté o situaci, kterou tímto krokem můžete způsobit. Oceňuji, jak si vývojáři poradili se špatnými rozhodnutími hráče. Pokud uděláte chybný krok, čekají na vás tří možnosti, a vy zvolíte, jak bude dění pokračovat. Hra vás buď nepustí do dalšího otočení stránky, nebo příběh pokračuje a hodí vás oklikou zase na začátek. Pokud byste Kaie nedej Bože zabili nebo udělali něco, čímž byste jeho story ukončili, vyskočí na vás text, ze kterého se dozvíte, co hrozného jste svým rozhodnutím způsobili, dá vám menší nápovědu a vrátí vás zpět vás k rozhodování.

Komiks, který neodradí

Klik pro zvětšení (Fate of Kai - recenze)

Po grafické stránce je projekt zpracován do stylu ručně kresleného komiksu, což ne vždy u podobných her dopadne dobře. Zde naštěstí vše vyšlo a každá úroveň je plná barev a krásných ilustrací.

Jak je na tom zvuk?

Klik pro zvětšení (Fate of Kai - recenze)

Zvukovou stránku hodnotím také velmi kladně. Celý Kaiovo dobrodružství je doprovázeno uklidňující relaxační hudbou, která hráče nijak nevyrušuje od přemýšlení a zároveň podtrhuje atmosféru situace, ve které se zrovna nachází. Není přehnaně hlasitá a po důkladném zaposlouchání se vžijete do děje i bez jediné slůvka.

Díky tomu se dostáváme k dabingu. Během putování příběhem jsem nezaznamenal jedinou nadabovanou větu/slovo a ve mně to poté evokovalo pocit, že hraji za němého chlapce, který nemůže vyslovit ani hlásku. Ze začátku to tolik nepociťujete, ke konci bohužel ano. K nějakým pasážím by se dabing jednoduše šiknul.

Stačí hodina hraní?

Pokud hádanky dokážete vyřešit v rozumném čase, dobrodružství jste schopni dohrát i za necelou hodinku, což mi přijde jako obrovská škoda. Příběh mě bavil a tím, že jsem se velmi snadno vžil do děje, mi utekl jako voda. Absence dabingu a délka celého díla jsou tak asi jedinými vadami na kráse, jež tato hra má.

Jste fanda klidu a pohody a nechcete prosedět hodiny u počítače?


Toto dílo je pro vás pak jako dělané. Pro mě jakožto fanouška akčního žánru to byla opravdu zajímavá a dobrá zkušenost. Ze začátku jsem se obával, že mě komiksové dobrodružství jednoduše nebude bavit. To se naštěstí po zdolání první kapitoly vyvrátilo. Hra mě od samého začátku chytla a až do samého konce nepustila. Stále na mě chystala nové výzvy a překážky, které přes svoji obtížnost byli poměrně zábavné a zajímavé. Na závěr bych tedy chtěl říct, že Fate of Kai určitě stojí za vyzkoušení.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Trylight Game Studio

Klik pro zvětšení (Fate of Kai - recenze)

Recenzovaná verze: PC
SKVĚLÉ
87%
CZECHGAMER
Toto dílo je pro vás jako dělané

CGwillWin