recenze
Vítejte v sídle Craftonových - vítejte v Nightmare

Vítejte v sídle Craftonových - vítejte v Nightmare - recenze
Vítejte v sídle Craftonových - vítejte v Nightmare - recenze
12:00, 10.01.2021

Už sama krabice dává jasně najevo, co můžete očekávat. Temnotu, horror, napětí, dramatickou zápletku a děsivou "zábavu" na celý večer. Fakt, že hra je označená jako 16+ znamená, že to opravdu nebude záležitost pro celou rodinu nebo pro děti. Už podle obálky můžete očekávat události morbidní a záhadné.

Klik pro zvětšení (Vítejte v sídle Craftonových - vítejte v Nightmare - recenze)

Vítejte v sídle Craftonových

Po otevření krabice na Vás čeká jen pár komponentů a hlavně varování - na nic se nedívat dříve, než budete vyzváni. První věc, která Vás však určitě zaujme je dosti netradiční proprieta pro deskové hry - pásky přes oči. Celkem 5, předpokládejte, že pro každého hráče účastnícího se partie. Ano, hra je nejlepší v 5 hráčích. Jde odehrát i ve 4, ale zážitek je mírně pokažen. V menším počtu to ani nezkoušejte, některé hry prostě pro páry nefungují. Nemohou fungovat.

Co na Vás čeká dál? Kartičky různých velikostí. Sada karet jednotného formátu, černé karty Vzpomínek a rudé Události, každé očíslované a seřazené, připravené na svou příležitost odhalit svá tajemství ve hře. Další je sada příběhových karet pojmenovaných po titulu hry, tedy Nightmare karty.

Klik pro zvětšení (Vítejte v sídle Craftonových - vítejte v Nightmare - recenze)

Deset karet lokací se stane základní hrací plochou, již podle názvů totiž představují právě to sídlo rodiny Craftonů, ve kterém se octnete. Čekají na Vás zdánlivě obyčejně znějící místnosti jako jídelna, kuchyně, obývací pokoj, chodba, vchod, stejně jako zahrada, pracovna či knihovna, ale nechybí ani poněkud neobvyklý hudební salónek nebo více horroru blízký sklep.

Posledním balíčkem jsou ani ne tak karty jako spíše letáčky s podobiznou a jménem. Je jich opět 5, takže se tedy stanete následujícími postavami: Jozefínou, Felixem, Vilémem, Britigou a Royem. Krom toho jedna figurka, obálka s instrukcemi a letáčkem s přípravami na hru.

Klik pro zvětšení (Vítejte v sídle Craftonových - vítejte v Nightmare - recenze)

Pod falešným dnem krabice se zdá být ještě něco, ale důrazná varování před otvíráním by měla zastavit Vaši zvědavost. Samozřejmě pro Váš herní zážitek. Je řada her, které využívají podobné triky, jako Zombie Kidz, Gloomhaven či T.I.M.E Stories. Ve všech případech se vyplatí počkat na instrukce k otevření jakýchkoli obálek či krabiček.

Posledním důležitým komponentem je odkaz na webovou stránku. Ta Vás bude provádět celou hrou a měřit Vám čas. Hra bez ní sice nemůže fungovat, ale zároveň se vše podstatné odehrává na Vašem stole a ne na obrazovce počítače. To je důležitý aspekt, webová stránka je totiž pouze doprovodným komponentem.

Klik pro zvětšení (Vítejte v sídle Craftonových - vítejte v Nightmare - recenze)

Vítejte v noční můře

Od počátečního uvedení do příběhu na Vás bude dýchat atmosféra díky zvukovým efektům z webové stránky, ale stále budete mít vše ve svých rukou - všechny kartičky z krabice budou sloužit jako jednotlivé stupně dějů. Herní zážitek není nepodobný například Panství hrůzy, ale zde bude role počítače stále druhořadá, na prvním místě bude reálně vypadající příběh, jehož všechny detaily do sebe zapadají a z Vás se budou stávat amatérští detektivové, jež si díky své zvědavosti nezadají s těmi profesionálními.

Pro lepší vžití do role skvěle fungují pásky přes oči, které jsou v krabici přiloženy. Ale i tak doporučuji poslechnout instrukce před hrou a atmosféru si vytvořit sami. Stačí tlumené světlo, abyste byli schopni číst text z kartiček, svíčky jsou vítané zpestření a vytvoří poutavější prostředí než umělé světlo žárovek či zářivek. Dále je důležité rozložení na stole, snažte se, aby se všech pět hráčů dostalo opravdu do centra dění, aby viděli na všechny komponenty i na obrazovku počítače. V tomto případě by se opravdu hodil nejlépe kulatý stůl, ale pokud jej doma nemáte, improvizujte.

Klik pro zvětšení (Vítejte v sídle Craftonových - vítejte v Nightmare - recenze)

Nezapomeňte na papír a tužku. Budete přeci bádat a zkoumat a vyšetřovat a detektivovat. K tomu je potřeba si dělat poznámky. A snažte se vytvořit nerušivé prostředí, abyste byli schopni se plně vžít do rolí. S časem uvedeným na krabici zacházejte benevolentně, 2 hodiny pravděpodobně překročíte.

Nejdůležitější a zároveň nejzábavnější poznatek je ale značně jednoduchý. Hra po Vás chce, abyste se dostali do rolí a zůstávali v nich po celou dobu hry. Veškeré konverzace, komentáře, pokyny i úsudky se snažte opravdu poupravit tak, aby seděly k postavě, za níž budete hrát. Díky tomu se může hrací čas protáhnout, zvlášť pokud se zapomenete a v roli budete řešit po celou herní dobu úplně všechno, ale samotnému hernímu zážitku nic nepřidá víc než právě schopnost role-playing.

Asi dává smysl, že si hru užijete pouze jednou, protože jakmile poznáte pointu i vyústění příběhu, tak už není možné si plně vychutnat celý tento prožitek. To je sice škoda, ale vždy hru můžete poslat dál a poskytnout stejný požitek i dalším lidem.

Klik pro zvětšení (Vítejte v sídle Craftonových - vítejte v Nightmare - recenze)

Kdo je vrahem, když je zahradník mimo hru?

To Vám samozřejmě neprozradíme, stejně jako žádné další detaily samotného příběhu, tím by Váš zážitek utržil na kvalitě. Vše v této recenzi tedy musíte brát trochu s nadhledem - popis komponentů je plný předpokladů, ale byl psán před samotným odehráním partie, takže veškeré informace si budete schopni vydedukovat po otevření krabice. Ze samotného odehrání partie se zde neobjevuje jediný fakt, pouze zobecněné konstatování dojmů.

Jako hodnocení snad pouze toto: Nightmare: Vítejte v sídle Craftonových je vysněným Vánočním dárkem všech fanoušků temných případů, napínavých dobrodružství a sofistikovaných deskových her, jež se nebojí bořit hranice světa deskových her. A jako bonus je to zatraceně propracovaný příběh.

Koupit hru Nightmare

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme společnosti ADC Blackfire Entertainment

Klik pro zvětšení (Vítejte v sídle Craftonových - vítejte v Nightmare - recenze)

☆ TOP ☆
100%
CZECHGAMER
Toto vyšetřování bude noc, která Vás prověří jako nic jiného, co jste kdy hráli.

CGwillWin