recenze
Observer: System Redux

Observer: System Redux - recenze
Observer: System Redux - recenze
12:36, 24.11.2020

V histórii každej spoločnosti figuruje titul a projekt, ktorý tú konkrétnu firmu behom pár okamihov povýši na niečo viac. Dostane ju jednoducho na miesto, kde ešte pred pár rokmi nemala čo robiť, avšak kvalita vytiahnutá ako králik zo zaprášeného klobúka konzumu sa razom stane čarovným kľúčom do dovtedy zamknutých dverí. Tento prípad postretol svojho času aj indie vývojárov z poľského štúdia Bloober Team, ktorí potrebovali osem pokusov na vstup do AAA vôd. S hororom Layers of Fear sa im to podarilo ešte v roku 2016 a keďže svoj talent nechceli nechať zapadnúť zubom času, v nasledujúcich rokoch nasledovalo niekoľko ďalších úspešných projekcií. Jednou z nich bola dozaista hra Observer z roku 2017, alebo minuloročný hit Blair Witch. Poliaci však nechceli nadchádzajúci nástup next-gen konzol obísť len mávnutím ruky a preto pripravili špeciálnu a po technickej stránke patrične vylepšenú verziu spomínanej sci-fi Observer, na ktorú sa dnes vo verzii pre PlayStation 5 spoločne pozrieme.

Keď som písal pôvodnú recenziu v roku 2017, Rutger Hauer ešte žil

Klik pro zvětšení (Observer: System Redux - recenze)

Vraví sa, že aj motyka raz vystrelí, čo však našťastie nie je prípad Poliakov z Bloober Team. V Layers of Fear si nás tento skromný spolok nadšencov len oťukával snažiac sa dopátrať svojich limitov a zároveň načrtnúť prípadnú budúcnosť. Mne osobne je a bude vždy sci-fi oveľa bližšie než akýkoľvek zatuchnutý starý dom, v ktorom straší a aj preto som po Observer značke skočil ako hladný vlk. Príbeh nás privádza na prelom roku 2084, ktorý je už kompletne znakom digitalizácie spoločnosti tak, ako ju poznáme. Politické frakcie sú pod tlakom premeny sociálnych skupín v spoločnostiach a národnosť padá pod úpornou snahou ľudských bytostí byť inými, byť vylepšenými. Tomuto trendu sa nevyhlo ani Poľsko, kde sa odohráva spletitý príbeh hlavného hrdinu Daniela Lazarskiho. Ten slúži ako policajný detektív pod hlavnou nadnárodnou organizáciou a jeho úlohou je vyšetrovanie post mortem, teda už po vykonanom zločine.

Prvé, čo vás napadne pri spustení tejto originálnej záležitosti, je film Blade Runner...

Klik pro zvětšení (Observer: System Redux - recenze)

Daniel sa vďaka svojmu vylepšenému organizmu o vysoko kvalitné technológie dostáva do mysle obetí či zločincov a pomocou zdieľania ich myšlienok, často podfarbených psychózou, sa snaží dopátrať koncovému dôvodu, prečo sa stalo to a ono. Hlas ako aj tvár prepožičal tomuto hrdinovi sám Rutger Hauer (česť jeho pamiatke), čo je replikant z kultového snímku Ridliho Scota, Blade Runner. Ten je ostatne z väčšej časti zastúpený pri každej epickej scéne v tomto survival horore, čo, ako už tušíte, nie je vôbec na škodu. Mesto Krakow v nie tak ďalekej budúcnosti je teda hniezdo zločinu, ktoré práve Daniel Lazarski musí riešiť v čo najrýchlejšom tempe. Predstavte si však ten tlak, keď po príchode na nové miesto činu zisťuje, že jedna z hlavných obetí neznámeho aktu je jeho vlastný a dlho stratený syn. Nádej v možné prežitie potomka je ako zapálená zmes pocitov, ktorá odpáli toto netradične pojaté dobrodružstvo.

Technická stránka bola namočená do energetického nápoja najvyššej kvality

Klik pro zvětšení (Observer: System Redux - recenze)

Observer je v zásade divná hra. Divnou sa stane pre každého, kto nie je ochotný prijať jej zákony a pravidlá. Konceptom ide o FPS, v ktorej nikto na nikoho nevystrelí a aj keď sa možno úvodné hodiny nesú v pocite, že ide o ďalší "Walking Simulator", nie je tomu úplne tak. Ako detektív totižto prichádzate do objektu väčšieho obytného komplexu, kde došlo ku kriminálnej aktivite. Z neznámeho dôvodu je práve táto oblasť nečakane hermeticky uzatvorená, čo vám jednak dáva dosť času na zbieranie stôp k vášmu prípadu a zároveň to na vás vznáša reflexiu obyvateľov tam žijúcich. Budete tak chodiť od jedných dverí k druhým a zisťovať, či niekto prípadne nevidel a nepočul niečo podozrivé. To všetko s pocitom, že vrah môže stále byť za vašim chrbtom. Ako tak klopete na elektronikou ovešané zárubne, zbierate nielen stopy či názory ľudí, ale zároveň sa vám otvárajú aj bočné cestičky v príbehu. Základná hra vám môže zobrať necelých päť hodín, avšak ak budete chcieť vyriešiť každý problém a nájsť všetky príslušné dokumenty, nachystajte si trojnásobok času.

Art a grafika si zaslúži hlbokú poklonu, keďže vďaka tomu je atmosféra tohto diela o kus vyššie.

Klik pro zvětšení (Observer: System Redux - recenze)

Nebude to teda len prechádzka. Ako som uviedol, nebezpečenstvo číha na každom kroku a v tomto prípade môže prameniť z psychologického rozpoloženia frustrovaných nájomníkov komplexu ako aj vás samotných. Schopnosť sa dostať niekomu do mysle je síce zaujímavá, avšak nie vždy tam na vás čaká šálka teplého čaju a tanier škoricových zákuskov. Observer je už od pohľadu krvavý a umazaný od čierneho oleja. Všetko to, čo ponúka, by sa dalo spodobniť nielen s filmom Blade Runner, ale aj každým poctivým sci-fi dielom. Minimalizmus prostredia je zachránený otvorenou mysľou niekoľkých postáv, do ktorých sa Lazarski dostane. Podobné výlety potom prinesú surrealistické a interaktívne orgie, ktoré nám Bloober Team z časti ukázal už v ich začiatočnej tvorbe. Tam sa však držali hodne pri zemi, keďže práve až Observer im dal potenciál sa utrhnúť z reťaze. Mne osobne tento štýl výpravy padol rovno do oka nie len v prvej ale aj v tejto aktuálnej forme a s radosťou som sledoval divné scenérie meniace sa v rýchlom ba až frenetickom tempe.

Čo sa stane, ak raz dostaneme príležitosť hrať sa na boha a opravovať jeho prácu?

Klik pro zvětšení (Observer: System Redux - recenze)

Observer ponúka niekoľko koncov ako aj nepredvídateľný herný plán. Nie je to horor v pravom slova zmysle, aj keď sa možno o to v pár prípadoch snaží. Jeho potenciu vidím hlavne v dokonalo vyobrazenej verzie budúcnosti, ktorá nestojí nijako prehnane ďaleko od tej našej. Príbeh pracuje s reálnymi dopadmi implementácie pokrokovej technológie do ľudského tela a buduje okolo seba tajomnú stenu s nejasným koncom. Hlavný hrdina je schopný skenovať okolie v záujme odhalenia digitálnej stopy či biomasy a ak sa začne nudiť pri dešifrovaní kódov zámkov dverí, môže si spríjemniť čas 2D arkádou Fire And Sword Spiders. Práve tá mne osobne navýšila čas strávený hraním o niekoľko desiatok percent a skutočne ma bavila. Vo verzii pre PlayStation 5 sa podarilo eliminovať pôvodnú technickú nedokonalosť, hlavne čo sa týka pridania moderných efektov ako Ray Tracing, avšak vôbec najväčší progres nastal odomknutím 60 FPS a integráciou nových vrstiev textúr. Asi najviac platný tu je práve Ray Tracing, ktorý celú atmosféru distopického prostredia priam prekladá do skutočných a sebestačných reálií.



Spoločnosť Bloober Team samozrejme neobišla ani využitia možnosti okolo haptickej odozvy u nového gamepadu Dualsense, čo po novom znamená oveľa väčšie precítenie akčných sekvencií, vďaka poriadne rozvibrovaným končekom prstov. Vibrácie tu doslova tancujú v tónoch zvukovej kulisy, čo celé dielo len podčiarkovalo hrubým fixom môjho nadšenia. Poliaci nezabudli ani na odpor kladený do zadných páčok, ktorý v tomto prípade prepojili s najviac využívanou interakciou pri otváraní dverí, mimochodom nezabudli ani na pridanie zvukových efektov do vstaveného reproduktora v ovládači ako takom.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Bloober Team

Klik pro zvětšení (Observer: System Redux - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5
SKVĚLÉ
89%
CZECHGAMER
Technicky vylepšený Observer obstojí aj ako ideálny adept do next-gen knižnice

CGwillWin